Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Γηροκομείο-κολαστήριο στα Χανιά: 293 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους στη δομή από το 2015 – Η δικογραφία για τα «μαρτύρια» των ηλικιωμένων


Στη σύλληψη επτά ατόμων για το γηροκομείο-κολαστήριο στα Χανιά της Κρήτης προχώρησε χθες η αστυνομία. 

Ενώ δικογραφία για όσα διαδραματίζονταν στο γηροκομείο έχει σχηματιστεί συνολικά για 36 άτομα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι μια 69χρονη και η 43χρονη κόρη της που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες του γηροκομείου, δύο γιατροί (εκ των οποίων και εκείνος που υπέγραφε τα πιστοποιητικά θανάτου των ηλικιωμένων) και τρία ακόμα άτομα (νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό).

Και οι επτά οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα που τους άσκησε ποινικές διώξεις για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία, απάτης, πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται 30 περιπτώσεις θανάτων, 8 απόπειρες αλλά και παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους μέχρι και 3 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα περιγράφονται απάνθρωπες έως και βίαιες συμπεριφορές κατά των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων.

Συνολικά έχουν έχουν καταγραφεί 293 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων στη δομή, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021.

 Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

Η ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Καταλογίζεται ότι χορηγούσαν έως και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους. Υπολογίζεται ότι το ημερήσιο κόστος για την σίτιση του κάθε τρόφιμου ήταν περίπου 0,55 ευρώ.

Η ατομική υγιεινή τους ήταν ανύπαρκτη ενώ σε πολλές περιπτώσεις επανατοποθετούσαν στους ηλικιωμένους ακάθαρτες πάνες ακράτειας. Εφάρμοζαν σε αρκετούς ηλικιωμένους τακτική πλήρους και 24ωρης ακινητοποίησης με χρήση ιμάντων περίδεσης.

Στους ηλικιωμένους χορηγούνταν ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα (χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση) προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές τους λειτουργίες και να καμφθεί η κινητικότητά τους. Με αποτέλεσμα, οι ηλικιωμένοι να χάνουν την επαφή με το περιβάλλον. Να είναι μονίμως ληθαργικοί και στο σώμα τους να προκαλούνται ευμεγέθη έλκη από τις κατακλίσεις αλλά και σηπτικές καταστάσεις, με ραγδαία επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης υγείας τους.


ΠΗΓΗ healthview.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου