Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Στα μέσα Μαρτίου η δίκη του 49χρονου που κατέβασε την ελληνική σημαία και μαχαίρωσε αστυνομικό στη Ρόδο

Στα μέσα Μαρτίου θα δικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω, ο 49χρονος που τον περασμένο Μάιο, κατέβασε την ελληνική σημαία από τον Βωμό της Πατρίδας στη Ρόδο και στη συνέχεια τραυμάτισε με μαχαίρι 33χρονο αστυνομικό!

Όπως είναι γνωστό, όλα ξεκίνησαν δέκα λεπτά μετά τις έξι το πρωί στις 4 Μαΐου 2021 (Λαμπρή Τρίτη) όταν ενημερώθηκε το κέντρο Άμεσης Δράσης στη Ρόδο ότι άγνωστο άτομο αφού έκοψε με μαχαίρι το σχοινί αφαίρεσε την ελληνική σημαία από τον Βωμό της Πατρίδας και τράπηκε σε φυγή με το αυτοκίνητό του, ένα Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο κλειστού τύπου, με κατεύθυνση προς το Καζίνο.

Άμεσα αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Ρόδου ξεκίνησαν προς αναζήτηση του και τελικά λίγη ώρα αργότερα τον εντόπισαν έξω από το Εθνικό Θέατρο. Μόλις ο 49χρονος είδε τους αστυνομικούς ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα κινούμενος προς Παλιά Πόλη χωρίς να συμμορφωθεί στις οδηγίες των αστυνομικών να σταματήσει, ενώ πέρασε και δύο φωτεινούς σηματοδότες με κόκκινο.

Τελικά ο 49χρονος ακινητοποιήθηκε στην περιοχή της Κολώνας και αφού κατέβηκε από το όχημά του, πήρε έναν πυροσβεστήρα που είχε μέσα σε αυτό και έριξε στους αστυνομικούς τους οποίους ταυτόχρονα εξύβριζε. Αμέσως μετά προσπάθησε να μπει και πάλι μέσα στο αυτοκίνητό του και τότε χτύπησε στο πρόσωπο και στο σώμα τον 33χρονο αστυνομικό καταφέρνοντάς του χτύπημα στην κοιλιακή χώρα με αυτοσχέδιο μαχαίρι μήκους 55 εκατοστών και λάμας 40 εκατοστών.

Μετά τον τραυματισμό του ο 33χρονος αστυνομικός υποχώρησε, όμως ο 49χρονος φέρεται να συνέχισε να επιτίθεται εναντίον του κρατώντας παρατεταμένο το μαχαίρι και όρμησε με αυτό στον αστυνομικό. Τότε ο τελευταίος πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό με το υπηρεσιακό του όπλο και έτσι οι συνάδελφοί του κατάφεραν να ακινητοποιήσουν και να συλλάβουν τον 49χρονο, ο οποίος συνέχιζε να αντιστέκεται.

Ο 33χρονος αστυνομικός τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου για την παροχή της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας, ενώ σε έρευνα που έγινε στον 49χρονο συλληφθέντα εντοπίστηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν:

• το αυτοσχέδιο μαχαίρι, συνολικού μήκους 55 εκατοστών,

• 2 τσεκούρια μήκους 80 και 35 cm αντίστοιχα

• ένα δρεπάνι μήκους 35 cm

• αυτοσχέδια αιχμηρά αντικείμενα – όπλα και

• 2 πυροσβεστήρες.

Επίσης η σημαία βρέθηκε, κατασχέθηκε και αποδόθηκε στην αρμόδια στρατιωτική Αρχή (95 ΑΔΤΕ).
Εξεταζόμενος προανακριτικά ο 49χρονος ανέλαβε την ευθύνη για τη σημαία, ότι δηλαδή ήταν αυτός που την «κατέβασε» από τον Βωμό της Πατρίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος είχε πει ότι είχε ενημερώσει από τον Απρίλιο του 2021 τον Εισαγγελέα ότι επρόκειτο να προβεί στην ενέργεια αυτή, για αυτό και το έκανε. Ο 49χρονος είχε επίσης πει ότι στη συνέχεια κρέμασε τη σημαία στην είσοδο στο Ενυδρείο και επέστρεψε στο Εθνικό Θέατρο περίπου στις επτά το πρωί, για να ενημερώσει για το συμβάν και να πάρει την ευθύνη.

Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι όταν είδε τους αστυνομικούς να εξέρχονται τους φώναξε, και ότι το περιπολικό κινήθηκε εναντίον του και εκείνος κινήθηκε να φύγει. Ο 49χρονος δήλωσε επίσης ότι όλο αυτό το διάστημα όφειλε να είχε παρέμβει ο αρμόδιος εισαγγελέας ενώ αναλυτικά εξηγήσεις έδωσε ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου βρέθηκε στις 7 Μαΐου 2021.

Οι διώξεις και η απολογία του

Σε βάρος του 49χρονου, μετά τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, ασκήθηκαν διώξεις για:

• Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση

• Παράνομη οπλοκατοχή

• Παράνομη οπλοφορία

• Οπλοχρησία

• Προσβολή συμβόλου ιδιαίτερης εθνικής σημασίας

• Απείθεια

• Βία κατά υπαλλήλων

• Εξύβριση κατά συρροή.

Για όλες αυτές τις κατηγορίες (εκτός του αδικήματος της προσβολής συμβόλου ιδιαίτερης εθνικής σημασίας η οποία έπαυσε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου), ο 49χρονος παραπέμφθηκε σε δίκη, και θα δικαστεί στις 14 Μαρτίου 2022 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω.

Ο ίδιος όμως στις 7 Μαΐου 2021 κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση, στην ανακρίτρια Ρόδου, συνοδευόμενος από τον συνήγορό του κ. Μάνο Τεχνίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος εξιστορώντας τα όσα συνέβησαν το πρωί της Λαμπρής Τρίτης 4 Μαΐου 2021 είχε πει μεταξύ άλλων πως σκόπιμα προέβη στην πράξη της υποστολής της σημαίας από το κέντρο της Ρόδου, όχι γιατί είχε πρόθεση να προσβάλει κάποιο εθνικό σύμβολο, αλλά ως μια πράξη ειρηνικής διαμαρτυρίας, διότι «έχει υποστεί μια σειρά από αδικίες από το ελληνικό κρατικό σύστημα».

Μάλιστα ο ίδιος είχε διευκρινίσει ότι για την πρόθεσή του αυτή, την οποία σε καμία περίπτωση δεν έκανε στα κρυφά, είχε ενημερώσει αρκετές ημέρες νωρίτερα και τον Εισαγγελέα και την αστυνομία, τονίζοντάς τους ότι θα ήταν μία συμβολική πράξη και παράλληλα ειρηνική διαμαρτυρία.

Ο 49χρονος είχε πει επίσης πως μόλις πήρε τη σημαία την τοποθέτησε μπροστά από την είσοδο του Ενυδρείου και στη συνέχεια στάθηκε μπροστά από το Εθνικό Θέατρο πάλι για συμβολικούς λόγους ειρηνικής διαμαρτυρίας, καθώς ήθελε να το συνδέσει με τους «θεατρινισμούς» της ελληνικής πολιτικής εξουσίας.

Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι ακολούθως επρόκειτο να ενημερώσει τις αρμόδιες διωκτικές αρχές για τις ενέργειες στις οποίες είχε προβεί και για τις οποίες ήταν ήδη ενήμεροι. Για αυτό και όταν αντιλήφθηκε τους αστυνομικούς διερωτήθηκε γιατί τον καταδιώκουν αφού δεν είχε σκοπό να διαφύγει ή να μην αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του.

Ο 49χρονος αναφορικά με τα όσα στη συνέχεια εκτυλίχθηκαν και τον τραυματισμό του αστυνομικού, είχε αναφέρει ότι τίποτα δεν είχε σχεδιάσει και φυσικά δεν υπολόγιζε ότι θα συμβεί. Εκείνος το μόνο που ήθελε ήταν να παραδοθεί μόνος του. Όταν τον ακινητοποίησαν οι αστυνομικοί, όλα έγινα επάνω στον πανικό που δημιουργήθηκε και στην κατάσταση άμυνας στην οποία βρισκόταν.

Ο 49χρονος είχε επισημάνει ότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να τραυματίσει τον αστυνομικό σοβαρά παρά μόνο ελαφρά για αυτό και το χτύπημα που του επέφερε δεν ήταν σε ζωτικά σημεία του σώματός του.

«Μετανιώνω που τραυμάτισα άνθρωπο και δεν θα το ξαναέκανα» είχε πει χαρακτηριστικά ο 49χρονος.

Επίσης είχε προσθέσει ότι δεν όρμησε μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού να τον χτυπήσει όπως καταθέτουν συνάδελφοί του, όπως επίσης και ότι ποτέ δεν έβρισε τους παριστάμενους αστυνομικούς ως συγκεκριμένα πρόσωπα. Οι όποιες ύβρεις του απευθύνονταν γενικά στο αστυνομικό και κρατικό σύστημα εξουσίας, από το οποίο θεωρεί ότι έχει αδικηθεί, και όχι στους συγκεκριμένους τους οποίους και δεν γνωρίζει προσωπικά.

Για τα μαχαίρια και τα λοιπά αντικείμενα που βρέθηκαν στο όχημά του, είχε πει ότι τα είχε μαζί του για τις γεωργικές εργασίες που έκανε στα χωράφια του.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, ο 49χρονος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε τον δρόμο για τις φυλακές, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται έως και σήμερα.

Η αγωγή

Στο μεταξύ, τον Νοέμβριο του 2021 ο τραυματίας αστυνομικός κατέθεσε αγωγή διεκδικώντας αποζημίωση από τον 49χρονο για την ηθική βλάβη που υπέστη.
Η αγωγή κατατέθηκε διά του δικηγόρου του αστυνομικού, κ. Γιώργου Κυπραίου, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου (τακτική διαδικασία) και σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτήν, ο 33χρονος διεκδικεί μέσω του δικαστηρίου το συνολικό ποσό των 127.000 ευρώ και η σύζυγός του το ποσό των 3.600 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη από τον τραυματισμό του και μάλιστα εν ώρα υπηρεσίας.

Στο ίδιο δικόγραφο, ο 33χρονος αναφέρεται στις επιπτώσεις που είχε στην υγεία του αλλά και στην καθημερινότητά του το περιστατικό αυτό, καθώς ταλαιπωρούνταν για περίπου πέντε μήνες.
Πηγή rodiaki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου