Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Τον πρωθυπουργό του Πακιστάν συνάντησε ο Μηταράκης - Ζήτησε εποχική 9μηνη εργασία Πακιστανών στην Ελλάδα

Ο υπουργός Μετανάστευσης επισκέπτεται το Ισλαμαμπάντ και μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Ιμράν Καν

Με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Ιμράν Καν συναντήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στο Ισλαμαμπάντ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, νωρίτερα, ο κ. Μηταράκης είχε συνομιλίες με τον υπουργό Πακιστανών Πολιτών στο Εξωτερικό και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Μουχάμαντ Αγιούμπ Αφρίντι, και οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας και Πακιστάν στους τομείς της νόμιμης μετανάστευσης, αλλά και της καταπολέμησης των παράτυπων αφίξεων στην Ελλάδα.

Ο Νότης Μηταράκης, με την επίσκεψή του στο Πακιστάν επιδιώκει να πετύχει την στήριξη της νόμιμης μετανάστευσης για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, με στόχο αφ' ενός να καταπολεμηθούν οι παράνομες αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα και αφ' ετέρου να επιστρέψουν στο Πακιστάν όσοι φτάνουν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν δικαίωμα παραμονής στην χώρα.

«Προτάσσουμε την εποχική εργασία έως εννέα μήνες κατ' έτος έναντι της μακροχρόνιας εγκατάστασης» έγραψε στο τουίτερ ο Νότης Μηταράκης για τις συνομιλίες του στο Πακιστάν.
Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, υπήρξε συμφωνία με τον υπουργό Πακιστανών Πολιτών στο Εξωτερικό και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού «στην ανάγκη προώθησης νόμιμων οδών εύτακτης μετανάστευσης εις βάρος των δικτύων των λαθροδιακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Νότη Μηταράκη στο Ισλαμαμπάντ, υπεγράφη κείμενο Διακήρυξης Προθέσεων με την κυβέρνηση του Πακιστάν για την θεσμοθέτηση τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς και για τη σύναψη ενός μνημονίου συνεργασίας κατά το προσεχές διάστημα.

Ο κ. Μηταράκης και ο κ. Αφρίντι συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης νόμιμων οδών μετανάστευσης εις βάρος των δικτύων των λαθροδιακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων. Σε αυτό το πλαίσιο, συνυπέγραψαν Κείμενο Διακήρυξης Προθέσεων για τη θεσμοθέτηση τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς και για τη σύναψη ενός μνημονίου συνεργασίας κατά το προσεχές διάστημα, που θα καλύπτει αφενός θέματα νόμιμης μετανάστευσης αφετέρου ζητήματα διευκόλυνσης των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών.

Ο κ. Μηταράκης κάλεσε τον κ. Αφρίντι να επισκεφθεί κατά τους προσεχείς μήνες την Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους.

Οι δύο υπουργοί παρουσίασαν τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους στον Πακιστανό πρωθυπουργό, δεσμευόμενοι να αναζητήσουν αποτελεσματικές λύσεις στα ζητήματα της μετανάστευσης. Όπως σημειώνει το ελληνικό υπουργείο, ο Πακιστανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ελληνική προσέγγιση, συγχαίροντας τα δύο υπουργεία για τη βούληση ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα νόμιμης μετανάστευσης και πάταξης της παράτυπης.

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Μηταράκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη της νόμιμης μετανάστευσης για κάλυψη αναγκών της ελληνικής οικονομίας, με παράλληλη καταπολέμηση των παράνομων αφίξεων και επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Προτάσσουμε στη νόμιμη μετανάστευση την εποχική εργασία έως εννεά μήνες τον χρόνο έναντι της μακροχρόνιας εγκατάστασης».

Πηγή protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου