Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

"Πέντε συν τρία" - Arne Dahl


 
Μέσα από τη διαδρομή μας στην αστυνομική φιλολογία θα σας παρουσιάσουμε το βιβλίο του γνωστού διεθνώς Σουηδού συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας Άρνε Νταλ "Πέντε συν τρία" από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης

Άρνε Νταλ είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Σουηδού συγγραφέα, πανεπιστημιακού και δημοσιογράφου Jan Arnald (γεν. 1963), που το χρησιμοποίησε για να υπογράψει τα βιβλία του αστυνομικής λογοτεχνίας - καταφέρνοντας μάλιστα να διατηρήσει κρυφή την ταυτότητά του έως και το έκτο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνίστρια την ομάδα "A Gruppen" ή "Ομάδα Άλφα" της Σουηδικής Αστυνομίας.

Κριτικός λογοτεχνίας, πανεπιστημιακός και τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας "Dagens Nyheter", ο ίδιος, εμφανίστηκε στα γράμματα μ' ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από την Καταστροφή της Χίου στην Ελληνική Επανάσταση ("Chiosmassakern", 1990).

Ακολούθησε η ποιητική συλλογή "Nalkanden" (1992), η διδακτορική του διατριβή πάνω στον ποιητή Artur Lundkvist, "Genrernas tyranni" (1995), τα βιβλία πεζογραφίας "3 Variationer" (1996) και "Kla i ord" (1997) και τα μυθιστορήματα "Barbarer" (2001), "Maria och Artur" (2006) και "Intimus" (2010). Με τα αστυνομικά μυθιστορήματα, ωστόσο, "Ont blod" ("Κακό αίμα", 1998, ελλ. έκδ. "Μίσος και αίμα") και "Misterioso" (1999), που υπέγραψε ως Άρνε Νταλ, καθιερώθηκε ως ένας από τους ανανεωτές του ευρωπαϊκού νουάρ μυθιστορήματος, επιλέγοντας στη θέση του κυνικού ντετέκτιβ να πρωταγωνιστεί μια κολεκτίβα αστυνομικών στις εξιχνιάσεις και αναδεικνύοντας, με πολιτικό τρόπο, αποσιωπημένες πληγές της σουηδικής και της ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Η σειρά βιβλίων με πρωταγωνίστρια την "ομάδα Άλφα" περιέλαβε επίσης άλλα οκτώ μυθιστορήματα: "Upp till toppen av berget" (2000, ελλ. έκδ. "Τυχαίο θύμα"), "Europa Blues" (2001, ελλ. έκδ. "Τα μπλουζ της Ευρώπης"), "De storsta vatten" (2002, ελλ. έκδ. "Πρελούδιο θανάτου"), "En midsommarnattsdrom" (2003, ελλ. έκδ. "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας"), "Dodsmassa" ("Requiem", 2004), "Morkertal" ("Hidden Numbers", 2005), "Efterskalv" ("Aftershock", 2006), "Himmelsoga" ("Eye in the Sky", 2007). Οι πωλήσεις τους έφτασαν διεθνώς σε εκατομμύρια αντίτυπα, χαρίζοντας στον Νταλ αναγνώριση και διακρίσεις (όπως το Deutscher Krimi Preis, δύο φορές, στη Γερμανία, το Palle Rosenkrantz Prisen στη Δανία, το Swedish Crime Writing Award, κ.ά.).

Μεταφέρθηκαν δε στη σουηδική τηλεόραση, μεταξύ 2011-12 και 2014-15, σε 10 τηλεταινίες διάρκειας 180' η καθεμία, που προβλήθηκαν και στο BBC. Το 2011 ο Άρνε Νταλ δημιούργησε μια δεύτερη σειρά μυθιστορημάτων όπου πρωταγωνιστεί ένα νέο τμήμα της Europol, η "ομάδα Opcop", που στους κόλπους της περιλαμβάνεται κι ένας Έλληνας: "Viskleken" (2011, ελλ. έκδ. "Κινέζικοι Ψίθυροι", βραβείο Best Swedish Crime Novel Award 2011), "Hela havet stormar" (2012, ελλ. έκδ. "Μουσικές καρέκλες"), "Blindbock" ("Τυφλόμυγα", 2013), "Sista paret ut" ("Έξοδος τελευταίου ζευγαριού", 2014). To 2017 δημιούργησε το πρωταγωνιστικό δίδυμο χαρακτήρων του επιθεωρητή Σαμ Μπέργερ και της μυστικής αστυνομικού Μόλι Μπλουμ, με μια γραφή μεστή, στιβαρή και φιλόδοξη που μοιάζει να προσπαθεί να απεκδυθεί τον μανδύα του αστυνομικού. Το πρώτο βιβλίο της σειράς, "Utmarker" (ελλ. έκδ. "Επτά μείον ένα", 2018), παρέμεινε για πολλές εβδομάδες στην πρώτη θέση των μπεστ σέλερ του περιοδικού "Spiegel". Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο Γιαν Άρναλντ/Άρνε Νταλ έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη χώρα μας, για παρουσιάσεις βιβλίων του τόσο στην Αθήνα, στο πλαίσιο του θεσμού της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018, όσο και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου το 2018.

Περίληψη

Στην τρίτη περιπέτεια του διδύμου Μπέργερ και Μπλουμ, οι πρωταγωνιστές της είναι σε κακή κατάσταση: Η Μόλι είναι σε κώμα και ο Σαμ καταζητείται ως δολοφόνος – για έναν φόνο που δεν έχει διαπράξει. Ωστόσο, οι Μυστικές Υπηρεσίες της Σουηδίας θα χρειαστούν τη βοήθειά του καθώς ένας πρώην πράκτορας, ονόματι Κάρστεν, έχει απαγάγει ένα κορίτσι και ο μόνος που μπορεί να τον εντοπίσει είναι ο Σαμ. Ο Κάρστεν έχει στήσει μια μεγάλη παγίδα με δόλωμα το κορίτσι και τον Μπέργερ και τελικό στόχο ένα τρομοκρατικό χτύπημα που θα μπορούσε να διαλύσει ολόκληρη τη Σουηδία… Ο Σαμ είναι άραγε η λύση του προβλήματος ή μέρος του;


Απόσπασμα

Το να μπαίνεις κρυφά στο υπηρεσιακό δωμάτιο ενός υψηλόβαθμου στελέχους της ΥΠΑΣ ήταν προφανώς το πιο ηλίθιο πράγμα που θα μπορούσες να κάνεις ως αστυνομικός, ιδιαίτερα αν πρόσφατα είχες ανακριθεί επισταμένως από τις Εσωτερικές Έρευνες. Αλλά δεν έβλεπε καμιά άλλη εναλλακτική λύση. Όσο περισσότερο σκεφτόταν το θέμα, τόσο σαφέστερο γινόταν ότι η ΥΠΑΣ είχε κρύψει κάπου τον Μπέργερ, σε κάποιο ασφαλές σπίτι, και ο μόνος που είχε επαφή με τον Μπέργερ και την Μπλουμ τον τελευταίο καιρό ήταν ο Άουγκουστ Στέεν και οι άντρες του. Πώς τους έλεγαν, αλήθεια;

Ο συγγραφέας ακολουθεί κινηματογραφική γραφή και τα γεγονότα τρέχουν με ταχύτητα φωτός. Στήνει ένα ευρηματικό παιχνίδι κυνηγητού ενός κακού που θέλει να αφανίσει τους πάντες και να "φυτέψει" την αμφιβολία απέναντι στον Σαμ και στη Μόλι. Αλλά αυτή είναι τελικά η μοναδική σανίδα σωτηρίας του και ο άνθρωπος που θα βασιστεί πάνω του για να καταφέρει να ξεμπερδέψει το κουβάρι της υπόθεσης. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου γίνεται αναφορά στον Άμλετ του Σαίξπηρ και στην Οδύσσεια του Τζέιμς Τζόυς που φανερώνει πόσο διαβασμένος είναι ο συγγραφέας, ο οποίος ξέρει πολύ καλά πως να επιλέγει κάθε παράγραφο, ώστε να έχει ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι τριλογία γι' αυτό καλό είναι να ξεκινήσετε με το 7+1 να συνεχίσετε με το 6χ2 και να τελειώσετε με το 5+3, για να μπορέσετε να μπείτε και εσείς στο μαγευτικό σύμπαν ενός συγγραφέα.
bordernews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου