Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χιλιάδες πρόσφυγες σε Ουγγαρία και Πολωνία

 

Κυρίως φεύγουν γυναίκες και παιδιά, επειδή για τους άνδρες ισχύει επιστράτευση

Οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ουκρανία έφτασαν σε Ουγγαρία και Πολωνία, καθώς είναι για δεύτερη μέρα σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή. Κυρίως από την χώρα φεύγουν γυναίκες και παιδιά, καθώς η κυβέρνηση καλεί τους άνδρες να παραμείνουν στη χώρα τους και να πολεμήσουν, ενώ έχει κηρύξει επιστράτευση.

Όπως αναφέρει το Reuters χιλιάδες Ουκρανοί πέρασαν τα σύνορα και έφτασαν σε Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι έως και 5 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να φύγουν στο εξωτερικό και τα 3 εκατομμύρια από αυτούς θα κατευθυνθούν στην Πολωνία. Σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας εξαντλούνται τα καύσιμα, τα ιατρικά εφόδια και τα μετρητά.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ήδη 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας, αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την επίθεση της Ρωσίας.

Ο μεγαλύτερος όγκος προσφύγων στη Πολωνία

Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι πρόσφυγες πηγαίνουν στη Πολωνία και ήδη η χώρα περιμένει περίπου 5 εκατ άτομα. Η χώρα που φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες ουκρανικές κοινότητες της περιοχής, περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους, οι αρχές ανέφεραν ότι κάποιοι περίμεναν από 6 έως και 12 ώρες για να περάσουν στη χώρα.

Στη Μεντίκα, στη νότια Πολωνία, περίπου 85 χιλιόμετρα από το Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, οι δρόμοι είναι γεμάτοι με αυτοκίνητα, τροχονόμοι κατευθύνουν την κυκλοφορία και άνθρωποι αγκαλιάζουν τους συγγενείς και φίλους τους που μόλις έφτασαν στην πόλη. Ένας διαδικτυακός χάρτης δείχνει ότι στο ένα τρίτο του δρόμου επικρατεί μποτιλιάρισμα.

«Έρχονται μόνο γυναίκες και παιδιά, γιατί για τους άνδρες απαγορεύεται. Αφήσαμε τους πατεράδες, τους συζύγους μας στο σπίτι και αισθανόμαστε χάλια», είπε η 30χρονη Λουντμίλα. Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για τον σύζυγό της, η γυναίκα ξέσπασε σε κλάματα.

Σε επιφυλακή η κεντρική Ευρώπη

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναμεταδίδει ότι σε όλη την κεντρική Ευρώπη, στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, εθελοντές αναρτούν μηνύματα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για να βρουν σπίτια και μεταφορικό μέσο για όσους φτάνουν από τα σύνορα. Ακτιβιστές έστησαν καντίνες με φαγητό και αναψυκτικά ενώ κτηνίατροι προσφέρθηκαν να φροντίσουν τα ζώα συντροφιάς των προσφύγων.

Στην Πολωνία και τη Ρουμανία οι αρχές ήραν τους κανόνες καραντίνας για όσους φτάνουν από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, από σήμερα, οι Ουκρανοί μπορούν να εμβολιαστούν για την Covid-19 στην Πολωνία.

Η Ουγγαρία ανέφερε ότι θα ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τους πολίτες τρίτων χωρών, όπως του Ιράν ή της Ινδίας, που φεύγουν από την Ουκρανία. Θα τους δεχτεί ακόμη και αν δεν διαθέτουν βίζα και θα τους μεταφέρει στο κοντινότερο αεροδρόμιο, αυτό του Ντέμπρετσεν.

Η Βουλγαρία άρχισε να εκδίδει διαβατήρια για τους πολίτες της που βρίσκονται στο Κίεβο και χρειάζονται ταξιδιωτικά έγγραφα ενώ έστειλε τέσσερα λεωφορεία για να απομακρύνει όσους το επιθυμούν. Περίπου 250.000 Βούλγαροι ζουν στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ    newsbeast.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου