Τα περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν χαρακτηριστική εμφάνιση για να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται στον δρόμο. Φέρουν όμως και αριθμούς στην οροφή τους. Γιατί όμως;


Τα περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας είναι βαμμένα στα εθνικά χρώματα και ξεχωρίζουν για το λευκό και μπλε χρώμα τους, με το πρώτο να κυριαρχεί. Φέρουν φυσικά φάρο, ενώ το καθένα από αυτά έχει τις δικές του πινακίδες, ενώ στις εμπρός πόρτες βλέπουμε και το χαρακτηριστικό σήμα της ΕΛ.ΑΣ.


Η αναγνώριση των περιπολικών από τους πολίτες συνεχίζεται στο διακριτικό «Ελληνική Αστυνομία» που είναι κολλημένο με κεφαλαία γράμματα στο εμπρός και το πίσω παρμπρίζ, ενώ η εικόνα ολοκληρώνεται από τους αριθμούς που μπορεί να εντοπίσει κανείς στην οροφή των οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ.

Το τελευταίο είναι ο διακριτικός αριθμός εναέριας αναγνώρισης, διαφορετικός για κάθε περιπολικό και αποτελεί ένα γνώρισμα που φέρουν όλα τα συμβατικά περιπολικά αυτοκίνητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο αριθμός αυτός δεν «απευθύνεται» σε όσους κυκλοφορούν στο δρόμο αλλά στα εναέρια μέσα των αστυνομικών αρχών. Έτσι ένα περιπολικό αναγνωρίζεται άμεσα από ένα ελικόπτερο και ξεχωρίζει παράλληλα και από τα υπόλοιπα οχήματα που μπορεί να βρίσκονται εκείνη την ώρα στο δρόμο. Ο διακριτικός αριθμός εναέριας αναγνώρισης δηλώνει επίσης και ποιο είναι το πλήρωμα του περιπολικού τη στιγμή της αναγνώρισης.


Ο διακριτικός αριθμός εναέριας αναγνώρισης έκανε την εμφάνιση του στα συμβατικά αυτοκίνητα της Ελληνικής Αστυνομίας στα μέσα περίπου της 10ετίας του '90, έπειτα και από σχετική κοινοτική οδηγία. Εφαρμόζεται επίσης σε οχήματα και άλλων σωμάτων ασφαλείας.

Η εξέλιξη του διακριτικού αριθμού εναέριας αναγνώρισης έχει προχωρήσει με την πάροδο των ετών -όχι στην Ελλάδα. Υπάρχουν περιπολικά στο εξωτερικού που φέρουν τα λεγόμενα «thermal roof markngs», τον εν λόγω αριθμό δηλαδή, ο οποίος ωστόσο μπορεί να «διαβαστεί» από θερμική κάμερα.


Παράλληλα, άλλα σύγχρονα συστήματα γεωεντοπισμού που φέρουν πολλά περιπολικά στο εξωτερικό έχουν αντικαταστήσει σε κάποιο βαθμό τον διακριτικό αριθμό εναέριας αναγνώρισης αφού χάρη σε αυτά οι αρχές μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την θέση των περιπολικών. Ωστόσο η ευκολία που προσφέρει η απλή αναγραφή του αριθμού στην οροφή δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη, δηλώνοντας παράλληλα την παρουσία του περιπολικού και σε άλλα εναέρια μέσα που μπορεί να βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο, όπως είναι για παράδειγμα τα ελικόπτερα των τηλεοπτικών σταθμών.



ΠΗΓΗ carandmotor.gr