Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Διαδικτυακή εκδήλωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο


Διαδικτυακή εκδήλωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022, διαδικτυακή εκδήλωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Στόχος ήταν η ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών σχετικά με επισφαλείς διαδικτυακές συμπεριφορές προκειμένου να δομήσουμε υπεύθυνους και ενημερωμένους ψηφιακούς πολίτες του μέλλοντος.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως λόγω της πανδημίας του COVID-19, οι ενημερώσεις πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά.

Συγκεκριμένα, μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, πραγματοποιήθηκαν, από εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δύο (2) ενημερώσεις ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Η πρώτη σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η δεύτερη σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τις παραπάνω ενημερώσεις παρακολούθησαν μαθητές από σχολικές μονάδες σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι οποίες ξεπέρασαν τις 1.500, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής των σχολικών μονάδων, τις εκδηλώσεις αυτές παρακολούθησαν περισσότεροι από 80.000 μαθητές.

Η θεματολογία που αναπτύχθηκε αναφορικά με την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο, αφορούσε:

  • την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες,
  • τις παγίδες που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης,
  • τον διαδικτυακό σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό,
  • τον εθισμό στο διαδίκτυο,
  • το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού,
  • τα μέτρα προστασίας που μπορούν να αναπτύξουν.
Σημειώνεται ότι, οι εκδηλώσεις ήταν διαδραστικές και δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να απευθύνουν σχετικές ερωτήσεις προς τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση μιας εποικοδομητικής συζήτησης με χρήσιμα συμπεράσματα εκατέρωθεν.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο άτομα γνωστά στο ευρύ κοινό και με επιρροή ειδικά σε αυτές τις ηλικίες, όπως αθλητές (ολυμπιονίκες και παραολυμπιανίκες), δημοσιογράφοι και ηθοποιοί μίλησαν στα παιδιά για τη δική τους εμπειρία αναφορικά με τη χρήση του διαδικτύου και τις διεξόδους των παιδιών στην εποχή των τεχνολογιών που διανύουμε.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκε σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με τον κ. Γρήγορη Πολυχρονίδη, Χρυσό Παραολυμπιονίκη Μπότσια, Πρέσβη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ο οποίος μετέφερε το δικό του μήνυμα στους μαθητές.

Η διαδικτυακή εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας (live streaming) μέσω του καναλιού “CYBER ALERT” της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο YouTube και μέσω της σελίδας www.cyberkid.gr, (με περισσότερες από 7.500 θεάσεις).

Υπενθυμίζεται ότι, η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Internet Safety Day), καθιερώθηκε το έτος 2004 με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Viviane Reding, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση του διαδικτύου και της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι, η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιεί τα τελευταία χρόνια προγράμματα δράσεων με στόχο την ενημέρωση των μαθητών αλλά και των ενηλίκων για τα θετικά και αρνητικά του Διαδικτύου και συνακόλουθα τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή τους σε αυτό.
ΠΗΓΗ  astynomia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου