Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Πολωνία: Προετοιμαζόμαστε για τεράστιο προσφυγικό κύμα εάν γίνει πόλεμος στην Ουκρανία

Η πολωνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για παροχή αλληλεγγύης στην Ουκρανία, ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο θα ήταν σε θέση να βοηθήσει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Για μια «μαζική εισροή προσφύγων» δήλωσε πως προετοιμάζεται η Πολωνία, σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο και, έχουμε λάβει μέτρα, ώστε να είμαστε έτοιμοι για ένα προσφυγικό κύμα έως και ενός εκατομμυρίου ανθρώπων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Maciej Wąsik, μιλώντας στο Πολωνικό Ραδιόφωνο.

Η πολωνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για παροχή αλληλεγγύης στην Ουκρανία, καθώς οι εντάσεις με τη Ρωσία αυξάνονται δημιουργώντας μια έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή.

«Οι άνθρωποι που θα εγκαταλείψουν τη χώρα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής θα είναι "πραγματικοί πρόσφυγες" και θα λάβουν βοήθεια», υπογράμμισε ο Wąsik. «Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, αυτοί οι άνθρωποι θα βρίσκονται υπό την προστασία της Πολωνίας και δεν θα αρνηθούμε να τους παρέχουμε βοήθεια».

Η Ουκρανία συνορεύει με τα μέλη της ΕΕ, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, αλλά διαθέτει τους στενότερους δεσμούς με την Πολωνία. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες εάν η χώρα έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη εισροή ανθρώπων σε περίπτωση μιας στρατιωτικής επέμβασης.

Πέρυσι, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, πυροδότησε μια πολιτική και ανθρωπιστική κρίση στην Πολωνία, ενθαρρύνοντας μερικές χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή να έρθουν στο Μινσκ και στη συνέχεια να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Πολωνοί συνοριοφύλακες απώθησαν πολλούς εξ αυτών πίσω στη Λευκορωσία, με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγέλλουν ότι παραβίασε το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο. Μια ουκρανική κρίση θα ήταν ωστόσο πολύ διαφορετική.

Το υπουργείο δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα συγκεκριμένα βήματα που έχει λάβει για να χειριστεί το σενάριο που περιγράφει ο Wąsik.

Αμφιβολίες και αντιδράσεις

Οι παρατηρητές εκφράζουν αμφιβολίες εάν η Πολωνία είναι σε θέση να κάνει πολλά. Δεν υπάρχουν περισσότερα από 2.000 μέρη για τη στέγαση των προσφύγων, σε 10 κέντρα που διευθύνονται από το Γραφείο Αλλοδαπών — το κυβερνητικό τμήμα που είναι αρμόδιο για τη μετανάστευση.

Η Συνοριοφυλακή έχει πάνω από 2.300 θέσεις, αλλά μόνο 800 είναι προς το παρόν διαθέσιμες. «Η συνοριακή φρουρά είναι έτοιμη να διαθέσει επιπλέον θέσεις», τόνισε ένας εκπρόσωπος.

«Το να λέμε ότι η Πολωνία θα βοηθήσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους που φεύγουν από πόλεμο είναι απλώς ανεύθυνο», είπε η Agnieszka Kosowicz, η οποία είναι επικεφαλής του Πολωνικού Φόρουμ Μετανάστευσης, μιας ΜΚΟ που προωθεί τα δικαιώματα των μεταναστών στην Πολωνία.

Σημειώνεται, πως υπάρχουν ήδη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί στην Πολωνία, που έφτασαν για να αναζητήσουν καλύτερες θέσεις εργασίας και έχουν ουσιαστικά γίνει μέρος της κοινωνίας. Αλλά μια ξαφνική εισροή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εν μέσω κρίσης, δεν είναι κάτι που η Πολωνία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει, δήλωσε ο Jan Piekło, πρώην πρεσβευτής της Πολωνίας στην Ουκρανία.


Πηγή ieidiseis.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου