Εδώ και πάνω από μισό χρόνο, οι φύλακες συνοριακού ελέγχου στην περιοχή Longzhou, κατά μήκος των συνόρων της Κίνας με το Βιετνάμ, χρησιμοποιούν χήνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη παράνομων μεταναστών.

Ως μέρος της στρατηγικής της Κίνας για την πρόληψη της εξάπλωσης της COVID-19, η χώρα έχει μια πολύ σκληρή στάση απέναντι στην παράνομη μετανάστευση, με τις συνοριακές περιπολίες και τα σημεία ελέγχου να παίζουν μεγάλο ρόλο.
Ωστόσο, η Κίνα είναι ένα μεγάλο κράτος με πολλά χιλιόμετρα σύνορα, επομένως το να κρατήσει τους ανθρώπους έξω από την επικράτειά της δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα.
Στο Longzhou, μια κομητεία στην επαρχία Guanxi, τα σύνορα με το Βιετνάμ εκτείνονται 184 χιλιόμετρα στη στεριά και 22 χιλιόμετρα στο νερό. Ευτυχώς, όμως, από το περασμένο καλοκαίρι, είχαν ένα νέο μυστικό όπλο στο οπλοστάσιό τους, τις χήνες.

Προφανώς, οι χήνες αποδείχθηκαν πολύ πιο ευαίσθητες σε αγνώστους και ασυνήθιστους θορύβους από τους σκύλους, βοηθώντας τους συνοριοφύλακες να κάνουν αρκετές συλλήψεις.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ομάδες χηνών είχαν ήδη αναπτυχθεί σε σημεία συνοριακού ελέγχου κατά μήκος των συνόρων του Longzhou και σύντομα, κάθε ομάδα συνοριακού ελέγχου είχε τουλάχιστον ένα ζευγάρι χήνες.
Πολλά χωριά και πόλεις στην κομητεία Longzhou περιβάλλονται από ψηλά βουνά, πυκνά δάση και ένα δίκτυο μονοπατιών που μοιάζει με ιστό αράχνης που οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να μπουν κρυφά στη χώρα.
Ωστόσο, η εισαγωγή χηνών στη φύλαξη των συνόρων έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική στην πρόληψη της μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου διαφόρων αγαθών και άγριας ζωής.

«Οι χήνες είναι πολύ ευαίσθητες στον ήχο», είπε στο sina.com.cn ο Λι Φέι, ένας τοπικός φύλακας που σταθμεύει στο Ναγκουάν.

«Θα ουρλιάξουν όταν υπάρχει μια ελαφριά αναστάτωση και θα ουρλιάξουν ακόμα πιο δυνατά όταν δουν αγνώστους» προσέθεσε.
Στην πραγματικότητα, οι χήνες έχουν αποδείξει τόσο πολύτιμο πλεονέκτημα που έχουν προωθηθεί και σε άλλες περιοχές τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν πλέον περισσότερες χήνες παρά σκυλιά στα σύνορα με το Βιετνάμ.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 400 σκύλοι και 500 χήνες που κατανέμονται μεταξύ των περισσότερων από 300 συνοριακών σημείων ελέγχου και ο αριθμός των πτηνών αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Πηγή sputniknews.gr