Παράνομο παρκάρισμα: Αν έχεις αυτό το αυτοκίνητο η τροχαία δεν μπορεί να πάρει τις πινακίδες


Το χρηματικό πρόστιμο για παράνομη στάση και στάθμευση υφίσταται για όλους τους οδηγούς, αλλά τι γίνεται εάν μου αφαιρέσουν την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίες από το εταιρικό ή ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό μου;

Το μίγμα του στόλου των Ι.Χ. αυτοκινήτων έχει αλλάξει αρκετά την τελευταία δεκαετία, με μεγάλο μέρος του να αποτελείται από ενοικιαζόμενα ή χρονομισθωμένα οχήματα. Όπως είναι ευκόλως κατανοητό, τα συγκεκριμένα οχήματα δεν ανήκουν στους οδηγούς τους, αλλά στις εταιρείας που τα ενοικιάζουν ή τα κάνουν Leasing.

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει μια εξαίρεση στο άρθρο για την “Στάση και Στάθμευση" που αφορά την αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας. Σύμφωνα με αυτή, έαν το όχημα είναι ενοικιαζόμενο, χρονομισθωμένο (leasing) ή δημόσιας χρήσης, εξαιρείται της αφαίρεσης πινακίδων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης. Καταλογίζεται όμως το διπλάσιο χρηματικό πρόστιμο.



Ποιο συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Κατ’ εξαίρεση των αναφερομένων στο Αρθρο 34 (στάση και στάθμευση) παρ. 3, δεν αφαιρούνται οι κρατικές πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας των πιο κάτω κατηγοριών οχημάτων:

α) Οδικών οχημάτων που ανήκουν στις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις εκμίσθωσης αυτών, κατά τη διάρκεια της μίσθωσης,

β) Οχημάτων δημόσιας χρήσης»

Θα υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ   carandmotor.gr