Ένας Ουζμπέκος που ζει στην Τουρκία, παρέχει μέσω διαδικτύου πλαστά διαβατήρια υψηλής ποιότητας
με επίσημες βίζες και ταξιδιωτικές σφραγίδες σε άτομα που έχουν συνδέσμους με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), με σκοπό να εγκαταλείψουν τη Συρία και να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά μέσω Κωνσταντινούπολης, ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα Guardian.

Σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις, άτομα που διέσχισαν παράνομα τα συριακά σύνορα προς την Τουρκία χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα πλαστά διαβατήρια για να αναχωρήσουν μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας. Τα υψηλής ποιότητας πλαστά διαβατήρια, που υποτίθεται ότι προέρχονται από διάφορες χώρες, κοστίζουν έως και 15.000 δολάρια.

Πολλά μέλη του ISIS από την Ευρώπη και την Αφρική χρησιμοποίησαν τα νότια σύνορα της Τουρκίας για να ενταχθούν στην οργάνωση στη Συρία.

«Δεν ρωτάω με ποια ομάδα είναι κάποιος. Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με οποιονδήποτε», είπε ο Ουζμπέκος σε μια συνομιλία με την εφημερίδα, η οποία παρουσιάστηκε ως ενδιαφερόμενος πελάτης, ανέφερε. «Δεν είναι δουλειά μου να βλέπω ποιος είναι κακός και ποιος όχι. Οι υπηρεσίες ασφαλείας θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν».

«Υπάρχει ένας συγκεκριμένος πωλητής στην Τουρκία που παρέχει στα μέλη του ISIS πολύ υψηλού επιπέδου έγγραφα», είπε στην εφημερίδα μια πηγή από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. «Γνωρίζουμε ότι μέλη του ISIS χρησιμοποιούν αυτά τα πλαστά διαβατήρια για να περάσουν στην Ευρώπη και η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι επιτυχής στη σύλληψη όλων», είπε η πηγή.

Πηγή onalert.gr