Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Το σημείο του Μπόρκμαν - Hakan Nesser


Μέσα από τη διαδρομή μας στην αστυνομική φιλολογία θα σας παρουσιάσουμε το βιβλίο του Hakan Nesser (Χόκαν Νέσερ) "Το σημείο του Μπόρκμαν", σε μετάφραση από τα αγγλικά Γωγώ Αρβανίτη, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένας από τους πιο δημοφιλέστερους αστυνομικούς συγγραφείς της Σουηδίας, ο οποίος έχει λάβει πλήθος διακρίσεων. 

Ο Χόκαν Νέσσερ γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1950 στο αγρόκτημα 'Ελβεστα, 200 χμ. δυτικά της Στοκχόλμης. Ο πατέρας του, Σβεν Άουγκουστ, ήταν αγρότης και η μητέρα του, Μαρία, ιδιωτικός υπάλληλος. Ο Χόκαν ήταν το μοναδικό παιδί της οικογένειας. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αλλέ το 1968. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας αγγλικά, ιστορία λογοτεχνίας, σκανδιναβικές γλώσσες, ιστορία και φιλοσοφία. Δίδαξε σε γυμνάσια της Στοκχόλμης και της Ουψάλας μέχρι το 1998, οπότε και άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με τη συγγραφή βιβλίων. Έκανε το ντεμπούτο του με τον "Χορογράφο" (1988). Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, εκδόθηκε το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Το αραιό δίχτυ" (1993) το οποίο πήρε το πρώτο βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Αστυνομικής Λογοτεχνίας ως το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Το βιβλίο αυτό ήταν και η αρχή μιας σειράς δέκα βιβλίων - με κεντρικούς ήρωες τον επιθεωρητή Φαν Βέετερεν και τους συνεργάτες του στη φανταστική πόλη Μάαρνταμ, κάπου στη βόρεια Ευρώπη. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 25 γλώσσες και οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 10.000.000 αντίτυπα. Εννέα από τα δέκα βιβλία έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το 2000 παντρεύτηκε με την Έλκε, έχοντας δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο. Το καλοκαίρι του 2006 μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη και κατοικούν μόνιμα στο Greenwich Village.

Περίληψη

Σε κάθε αστυνομική έρευνα υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο, πέρα από το οποίο οι αστυνομικοί δεν χρειάζονται άλλες πληροφορίες, η έρευνα δηλαδή δεν έχει πλέον νόημα. Η υπόθεση μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από τον συσχετισμό των στοιχείων. Αυτό είναι το σημείο του Μπόρκμαν και ο παραπάνω κανόνας ανήκει στον μέντορα του εκκεντρικού επιθεωρητή Βον Βέτερεν, που πιστεύει ακράδαντα ότι μπορεί να λύσει οποιαδήποτε υπόθεση φόνου. Όταν τρεις άντρες βρίσκονται άγρια δολοφονημένοι στην ήσυχη παραλιακή πόλη Καλμπρίγκεν, ο επιθεωρητής Βαν Βέτερεν, ο οποίος κάνει διακοπές εκεί κοντά αλλά βαριέται αφόρητα, καλείται από τις τοπικές αρχές να συνδράμει στην έρευνα. Ο ντόπιος επικεφαλής της αστυνομίας απέχει λίγες μόνο μέρες από τη συνταξιοδότηση και θέλει να τελειώνει όσο το δυνατόν συντομότερα με τις εκκρεμότητές του. Όμως τα θύματα δεν συνδέονται μεταξύ τους. Και τότε αναπάντεχα μια νεαρή εξαιρετική συνάδελφος του Βαν Βέτερεν εξαφανίζεται - μήπως έφτασε στο σημείο του Μπόρκμαν νωρίτερα από όλους τους άλλους; "Καταιγιστική πλοκή, με έντονη κλιμάκωση και έναν αξιαγάπητο αυστηρό επιθεωρητή". ("Times") "Η γραφή του Νέσερ είναι τόσο διεισδυτική που μοιάζει σαν ο συγγραφέας να μπαίνει κάτω από το δέρμα των ηρώων του". 

 Απόσπασμα 

Σε κάθε έρευνα, υποστήριζε ο Μπόρκμαν, υπάρχει ένα σημείο πέραν του οποίου πραγματικά δεν χρειάζονται άλλες πληροφορίες. Όταν φτάνει κανείς σε αυτό το σημείο, γνωρίζει ήδη τόσα όσα χρειάζονται για να λύσει την υπόθεση αποκλειστικά και μόνο με συνεπή λογική σκέψη. Ένας καλός ερευνητής πρέπει να ξέρει να καθορίζει το πότε φτάνει σε αυτό το σημείο - ή μάλλον αν το έχει ήδη ξεπεράσει. Μάλιστα, στα απομνημονεύματά του ο Μπόρκμαν έφτασε μέχρι και να υποστηρίξει ότι ακριβώς αυτή η ικανότητα - ή η έλλειψή της - είναι εκείνο που ξεχωρίζει έναν καλό από έναν κακό ντετέκτιβ.

Σε αυτό το κρίσιμο σημείο (όπως μας το παρουσιάζει και μέσα από το απόσπασμα ο Μπόρκμαν), αναφέρεται και ο τίτλος του βιβλίου. Ο Βον Βέτερεν είναι ένας επιθεωρητής με φιλοσοφικά ενδιαφέροντα. Ποια η είναι η ιδιαίτερη ικανότητά του; Μα φυσικά να συνδέει τα στοιχεία όσο ασύνδετα και αν μοιάζουν. Βλέπει πίσω από αυτό που φαίνεται. Αινιγματικός αλλά και δύσκολος, απότομος, κυκλοθυμικός, αλλά η καρδιά του είναι ζεστή. 

Ο τύπος έγραψε για το βιβλίο: " Μια καθηλωτική ιστορία με ένα αναπάντεχο φινάλε. Ο Νέσερ δουλεύει τόσο την πλοκή όσο και τους χαρακτήρες του, ώστε στο τέλος οι αστυνομικοί γίνονται πρόσωπα οικεία στον αναγνώστη. Sunday Telegraph


bordernews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου