Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Έβρος: Πολιτικό άσυλο αναμένεται να ζητήσει ο δημοσιογράφος Idris Sayilgan

Στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών παραμένει εδώ και μια εβδομάδα ο Τούρκος δημοσιογράφος Idris Sayilgan ο οποίος το στις 13 Δεκεμβρίου συνελήφθη από άνδρες του Συνοριακού Τμήματος Ισαακίου Διδυμοτείχου, να εισέρχεται παράνομα στην Ελλάδα.

Ο Κουρδικής καταγωγής δημοσιογράφος είναι πολύ καλά στην υγεία του και σύμφωνα με τον δικηγόρο του Νίκο Βουλγαρίδη, ο οποίος μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, είναι “πολύ συνειδητοποιημένος αλλά και ήρεμος” διότι αισθάνεται την ασφάλεια που του παρέχει μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, “… η μόνη διέξοδος του ιδίου αλλά και άλλων συναδέλφων του που έχουν υποστεί κατά καιρούς δυσκολίες στην άσκηση του επαγγέλματος τους στην γείτονα χώρα, ήταν να φύγουν με αυτό τον τρόπο”.

Άλλωστε όπως ενημερώθηκε ο κουρδικής καταγωγής δημοσιογράφος, υπάρχει και ένα πρόσφατο περιστατικό δολοφονίας συναδέλφου του στην Ανατολική Τουρκία κάτι που -όπως υποστηρίζει ο ίδιος- δείχνει την κατάληξη που θα είχε εάν παρέμενε εκεί.

Από το 2016 σύμφωνα με τον δικηγόρο του κ. Βουλγαρίδη, ο Idris Sayilgan “δέχεται συνεχώς διώξεις από το Τουρκικό κράτος για τα ρεπορτάζ του που αφορούν το μεταναστευτικό και το Κουρδικό ζήτημα”.

Σε λίγες ημέρες ο Idris Sayilgan αναμένεται να μεταφερθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο όπου εκεί θα δηλώσει τις προθέσεις του, να ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Ο Idris Sayilgan έχει σκοπό να φύγει από την Ελλάδα προς αναζήτηση εργασίας και ασφάλειας, όπως δηλώνει μέσω του δικηγόρου του, ενώ παράλληλα εκφράζει την αλληλεγγύη του στους δημοσιογράφος που δέχονται διώξεις αλλά και τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι Ευρωπαϊκές και Ελληνικές Ενώσεις Δημοσιογράφων όταν έγινε γνωστή η σύλληψη του.

Ο φόβος επιστροφής στην Τουρκία παραμένει για τον Κουρδικής καταγωγής δημοσιογράφο, όπως επίσης και για το τι θα απογίνουν τα μέλη της οικογένειας του που έμειναν πίσω.

Πηγή pameevro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου