Χαρακτηρίστηκε η πρώτη animal friendly δομή φιλοξενίας προσφύγων στη χώρα. Ο λόγος για τη δομή φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης, στην οποία διαμένουν σήμερα περίπου 350 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και Αραβόφωνες χώρες. Οι φιλοξενούμενοι και η διοίκηση της δομής έχουν λάβει υπό την προστασία τους αδέσποτα σκυλάκια και γατάκια, τα οποία έχουν γίνει πλέον μέρος της οικογένειας. Το επόμενο διάστημα αναμένουν μάλιστα και πρόσφυγες από την Ουκρανία που καταφτάνουν στη χώρα μας, πολλοί από τους οποίους ταξιδεύουν μαζί με τα κατοικίδιά τους.

«Όλο αυτό το χρονικό διάστημα επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες. Η δομή μας έχει πολύ λιγότερο κόσμο απ’ ότι πριν έναν χρόνο. Φιλοξενούμε περίπου 350 άτομα από Αφγανιστάν και κάποιους από Αραβόφωνες χώρες. Ενδεχομένως σύντομα να υποδεχθούμε και ανθρώπους από την Ουκρανία. Πολλοί από αυτούς είναι και ιδιοκτήτες ζώων» ανέφερε ο κ. Γιώργος Τσαούσης, δικηγόρος και διοικητής της δομής Βαγιοχωρίου, μιλώντας στην εκπομπή “Check in στα γεγονότα” της TV100.
Άνθρωποι της δομής επισκέφτηκαν μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες τον Προμαχώνα, όπου και συνομίλησαν με τους διαχειριστές της δομής της Σιντικής, όπου ήδη κατέφτασαν πρόσφυγες από την Ουκρανία. «Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε ό,τι χρειαστεί για την υποδοχή εκτοπισμένων. Είναι απολύτως ελεγχόμενα τα πράγματα στον Προμαχώνα. Στη δομή των Σερρών έχουν θέσεις και οι υπόλοιπες δομές της χώρας διαθέτουν από 5.000-15.000 θέσεις φιλοξενίας. Είναι πολύ καλές οι συνθήκες, οι δομές δεν έχουν σχέση με όσα βιώσαμε προηγούμενα χρόνια» τόνισε ο κ. Τσαούσης.

Αναφερόμενος δε στη φροντίδα των ζώων που ζουν σήμερα στη δομή, ο κ. Τσαούσης σημείωσε ότι στόχος είναι να βρουν σπίτι. “Έχουμε κάνει 27 στειρώσεις και δώσαμε 42 ζώα σε υιοθεσία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για μας είναι μια αποστολή που ξεκινάει από την ίδια τη φιλοσοφία για τη ζωή» κατέληξε ο κ. Τσαούσης.

Πηγή thestival.gr