Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Παγωμένη νύχτα - Arnaldur Indridason


 
Μέσα από τη διαδρομή μας στην αστυνομική φιλολογία θα σας παρουσιάσουμε το βιβλίο του Ισλανδού συγγραφέα αστυνομικής μυθοπλασίας, Arnaldur Indridason και το βιβλίο του " Παγωμένη νύχτα", από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Μετάφραση: Προδρομίδου Νίκη.

Η πιο δημοφιλής σειρά του περιλαμβάνει τον πρωταγωνιστή ντετέκτιβ Έρλεντουρ.

O Άρναλδουρ Iνδρίδασον, γιος Ισλανδού συγγραφέα, γεννήθηκε το 1961 στο Ρέικιαβικ. Αφού εργάστηκε για πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος και κριτικός σε ισλανδική εφημερίδα, άρχισε να γράφει μυθιστορήματα.

Η σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων με τον επιθεωρητή Έρλεντουρ, που το 2011 αριθμούσε δώδεκα μυθιστορήματα, γνωρίζει διεθνή επιτυχία, έχοντας μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες και σε εικοσιέξι χώρες, ενώ έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη.

Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το έργο του μεταξύ των οποίων το Βραβείο Kαλύτερου Αστυνομικού Μυθιστορήματος των Σκανδιναβικών Xωρών, το 2002, για τη "Φορμόλη" (που εκδόθηκε για πρώτη φορά στα αγγλικά με τον τίτλο "Jar City"). Την επόμενη χρονιά τιμήθηκε με το ίδιο βραβείο για τη συνέχειά του, το "Silence of the Grave" ("H σιωπή του τάφου"), μυθιστόρημα που το 2005 απέσπασε το βραβείο Crime Writers' Association Gold Dagger Award, το σημαντικότερο βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας στη Μ. Βρετανία.

Σημαντικότερος λογοτεχνικός "πρέσβυς" της χώρας του στο εξωτερικό, εκφώνησε τον εναρκτήριο λόγο κατά τις εκδηλώσεις της Ισλανδίας ως τιμώμενης χώρας, στην 64η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, τον Οκτώβριο του 2011. Το 2013 τιμήθηκε με το RBA International Prize for Crime Writing, που συνοδευόταν από το ποσό των 125.000 ευρώ, για το μυθιστόρημά του "Shadow Channel (Skuggasund)".

Περίληψη

Η τέταρτη κατά σειρά περιπέτεια του ήρωα του Indridason, του επιθεωρητή Έτλεντουρ.

Φόνος ενός δεκάχρονου αγοριού από την Ταϊλάνδη που ζει στην Ισλανδία.

Θίγονται ζητήματα ρατσισμού, ξενοφοβίας, bullying, ενώ αποκαλύπτεται μια πτυχή του παρελθόντος του επιθεωρητή Έτλεντουρ (είχε χάσει ο ίδιος τον αδερφό του σε νεαρή ηλικία).


Κριτικές

Ο Indridason ανήκει μαζί με τον Nesbo και τη Lackberg στην ντριμ τιμ του σκανδιναβικού αστυνομικού. - Economist.

Απόσπασμα

Η δασκάλα της τάξης του Νίραν, μια γυναίκα κοντά στα τριάντα, ήταν εμφανώς σοκαρισμένη από τα νέα του θανάτου του Έλιας, όπως όλοι. Είχε ξεκινήσει ήδη ένας διάλογος στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη θέση των μεταναστών και την ευθύνη της κοινωνίας, και αμέτρητοι ειδικοί καλούνταν για να επιβεβαιώσουν την πρόοδο που είχε σημειωθεί και να προτείνουν τρόπους αποφυγής ανάλογων περιστατικών στο μέλλον. Προσπαθούσαν να ρίξουν το φταίξιμο κάπου: Το σύστημα είχε αποτύχει με τους μετανάστες; Μήπως αυτό ήταν μόνο η αρχή; Μιλούσαν για υποβόσκουσες φυλετικές εντάσεις που είχαν έρθει στην επιφάνεια και για την ανάγκη να ανταποκριθεί η πολιτεία μέσω του δημόσιου διαλόγου και της εκπαίδευσης - να εκμεταλλευτεί καλύτερα το σχολικό σύστημα προκειμένου να γνωστοποίησει, να ενημερώσει και να εξαλείψει την προκατάληψη.

Όταν ο Έτλεντουρ χτύπησε την πόρτα της τάξης του Νίραν, το μάθημα είχε ήδη αρχίσει. Ζήτησε συγγνώμη για τη διακοπή.

Ένα μελαμψό αγόρι κείτεται νεκρό στο παγωμένο χώμα μέσα σε μια λίμνη αίματος. Ο ετεροθαλής Ταϊλανδός αδερφός του έχει εξαφανιστεί. Μήπως φοβάται για τη ζωή του και κρύβεται; Τί άραγε συμβαίνει; Θα καταφέρει ο επιθεωρητής Έτλεντουρ μέσα από την έρευνά του να ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης, έχοντας έρθει και ο ίδιος αντιμέτωπος με μια τραγωδία από το παρελθόν του;


bordernews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου