Με τους πρόσφυγες από την Ουκρανία να ανέρχονται στους 3,8 εκατομμύρια, στην ΕΕ αναζητούν τρόπους καταμερισμού χωρίς υποχρεωτικές ποσοστώσεις


Τρόπους καταμερισμού των Ουκρανών προσφύγων αναζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται καθώς συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας. Από την ΕΕ ζητούν αυστηρή καταγραφή και ελέγχους των προσφύγων για να μειωθούν οι κίνδυνοι εμπορίας ανθρώπων ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Τη Δευτέρα η Γερμανία κάλεσε τις χώρες σε μια πιο ίση κατανομή των Ουκρανών προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς περίπου 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαφύγει από τη χώρες τους και πέρασαν στο Ευρωπαϊκό μπλοκ των χωρών. Από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στη Ουκρανία, από τις μάχες έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ σχεδόν 4 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Νάνσι Φέιζερ «πρέπει να κατανέμουμε πιο ενεργά τους πρόσφυγες εντός της ΕΕ και να δείξουμε αλληλεγγύη με την υποδοχή προσφύγων» όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών όλων των χωρών της ΕΕ για να συζητήσουν την κατάσταση.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, oι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Πολωνία, σύμφωνα με την οποία έχει υποδεχθεί 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι στιγμής. Αλλά και οι υπόλοιπες χώρες που γειτονεύουν με την Ουκρανία, όπως η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, έχουν επίσης δει υψηλές αφίξεις Ουκρανών προσφύγων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.

Την μεγαλύτερη προσφυγική πίεση δέχονται η Πολωνία, με πληθυσμό 38 εκατομμυρίων ανθρώπων, η Αυστρία και η Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με έναν δείκτη που έχει καταρτίσει το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ με βάση τον αριθμό των προσφύγων καθώς και το μέγεθος του πληθυσμού.

Η Γερμανία, η χώρα με περισσότερους από 80 εκατομμύρια κατοίκους και η μεγαλύτερη της ΕΕ , έχει καταγράψει περισσότερους από 270.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, σε σύγκριση με περίπου 30.000 που έχουν εισέλθει στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα του Ευρωπαϊκού μπλοκ..

Η Ισπανία έχει δεχτεί περίπου 25.000 άτομα, ενώ η πολύ μικρότερη Αυστρία και η Λιθουανία έχουν δεχτεί από 35.000 άτομα η καθεμία. Περίπου 13.500 έχουν καταθέσει έγγραφα στην Ιρλανδία. Η Τσεχική Δημοκρατία έχει δεχθεί περίπου 300.000 Ουκρανούς, που αναλογεί στο σχεδόν το 3% του πληθυσμού της.

«Το κύμα είναι τεράστιο και πρέπει να προβλέψουμε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη. Τώρα βασιζόμαστε στην αλληλεγγύη των άλλων χωρών της ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας Βιτ Ρακούσαν, αναφέροντας ότι η χώρα του εξαντλεί τους κατάλληλους χώρους υποδοχής.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, συζήτησαν την ανταλλαγή πληροφοριών και τον συγχρονισμό των βάσεων δεδομένων, καθώς και τη μεταφορά των προσφύγων δυτικότερα στην ΕΕ, ένα μπλοκ 450 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία ζήτησαν οικονομική βοήθεια, ενώ άλλες χώρες της ΕΕ τόνισαν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να καταγράφονται σωστά κατά την άφιξή τους στην ΕΕ, ώστε τα κράτη να είναι σε θέση να προετοιμάσουν τις απαραίτητες κατοικίες και σχολεία, καθώς και για λόγους ασφαλείας.

Χωρίς υποχρεωτικές ποσοστώσεις

Σύμφωνα με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, οι αστυνομικές αρχές θα πρέπει να ελέγχουν και να καταγράφουν σχολαστικά όσους παραλαμβάνουν ως πρόσφυγες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμπορίας ανθρώπων ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης. «Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό τώρα είναι να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους με μια τέτοια μαζική μετακίνηση ανθρώπων, κινδύνους γύρω από την εμπορία ανθρώπων, την εκμετάλλευση παιδιών αλλά και την εγκληματικότητα», επανέλαβε η Ιρλανδή υπουργός Helen McEntee.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξουν υποχρεωτικές ποσοστώσεις προσφύγων που θα φιλοξενούνται ανά χώρα.

Πηγή avgi.gr