Οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα μπορούν να έχουν παρόμοιες ευκαιρίες διαμονής στη Δανία με τους πολίτες της ΕΕ. Η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει ένα σχέδιο ειδικού νόμου στο κοινοβούλιο της Κοπεγχάγης το συντομότερο δυνατό, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ματίας Τεσφάγιε.

Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε πατέρες και μητέρες να εργάζονται ενώ τα παιδιά θα μπορούν να πάνε σχολείο και νηπιαγωγείο, όπως είπε και για αυτό θα υπάρξει συζήτηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα αύριο Παρασκευή.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, όλοι οι Ουκρανοί μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα για 90 ημέρες και να κατοικούν στη Δανία. Ένας ειδικός νόμος θα διεύρυνε αυτό το δικαίωμα και θα σήμαινε ότι μπορούν να παραμείνουν στη χώρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες με τη νομική έννοια.

Σήμερα Πέμπτη οι χώρες της ΕΕ θα συζητήσουν πώς θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν την Ουκρανία μετά τη ρωσική επίθεση. Η Δανία έχει ειδικό καθεστώς και ως εκ τούτου δεν δεσμεύεται από μια κοινή λύση της ΕΕ.

Πηγή ertnews.gr