Ανάρτηση του κ. Νίκου Καραδήμα:

"Η αναλογιστική μελέτη του ταμείου μας (ΤΑΠΑΣΑ) που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2021 για τον ένα κλάδο ως αναφορά την πρόνοια, ήταν ίσα βάρκα, ίσα νερά!

Αν αυτό το ερμηνεύουμε με αριθμούς τουλάχιστον όταν εκδόθηκε η μελέτη, έδειχνε συγκρατημένη επάρκεια.

Τον Οκτώβριο του 2021 με το νέο βαθμολόγιο οι συσχετισμοί άλλαξαν.

Πλήθος υποψηφίων συνταξιούχων συναδέλφων εκδηλωσε το ενδιαφέρον του για την απόκτηση βαθμού υπολογίζοντας το καταληκτικό του όφελος ανάλογα με τα υπολειπόμενα χρόνια στο σώμα από 1000-3000 ευρώ ακαθάριστα τουλάχιστον στην πρόνοια που θα βαρύνει το ταμείο.

Μέχρι πρότινος υπήρχε η δυνατότητα ανάληψης του εφάπαξ στα 35 πραγματικά χρόνια η οποία και συνεχίζει.

Οι συσχετισμοί όμως άλλαξαν!

Αν π.χ κάποιος συνέχιζε να διατηρεί την μετοχική του σχέση, ο επανυπολογισμός του απέδιδε και ένα ακόμη ποσό με την αποστρατεία του και τον επανυπολογισμό από την αρχή ιδιαίτερα του τμήματος έως το 2014 που ήταν και το πιο αποδοτικό κομμάτι. 

Σήμερα η διατήρηση της μετοχική σχέσης γίνεται αποτρεπτική και ενδεχόμενα οι τόκοι που ίσως διαμορφωθούν να περιορίσουν και αυτό το τμήμα στον τελευταίο υπολογισμό.

Συμβουλευτικά θα τους προέτρεπα να μην διατηρήσουν την μετοχική σχέση που μέχρι σήμερα είχα διαφορετική άποψη.

Με δεδομένο ότι η νέα αναλογιστική μελέτη να είναι αρνητική όπως πιθανολογείται λόγω του νέου ανορθολογικού βαθμολογίου να ληφθούν μέτρα.

Οι εισφορές που είναι ήδη υψηλές και με την εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση του μη μισθολογίου κόστους δεν θα αυξηθούν, οπότε να αναζητηθούν άλλοι τρόποι εξισορρόποισης.

Το χρέος της χώρας διαρκώς ανεβαίνει και δεν προβλέπεται να ενισχυθεί κανένα ταμείο από τον κρατικό προυπολογισμό υπάρχει ο κίνδυνος απωλειών όπως έγινε την τριετία 2013-2016.

Και όλα αυτά με την έκδοση της αναλογιστικής μελέτης που διενεργείται από νέα εταιρεία αναλογιστών για την οποία πιθανολογώ να είναι πιο φιλική υπέρ δημοσίου πάρα του εργαζόμενου, όπως έγινε την τριετία που προανέφερα.

Αυτά είναι σκέψεις μου και μόνο με την ελπίδα να διαψευστώ!!!"


ΠΗΓΗ policenet.gr