Με αφορμή την κλοπή σε κατάστημα μια «ανάσα» από το κτήριο της Αστυνομίας…


Περαιτέρω αύξηση της μικροεγκληματικότητας «βλέπουν» οι συνδικαλιστές και βάζουν θέμα άμεσης ενίσχυσης


Πληθαίνουν τα περιστατικά διαρρήξεων και κλοπών από επιχειρήσεις, καταστήματα, αλλά και από αυτοκίνητα στην Ξάνθη.

Ένα από αυτά, σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης, που βρίσκεται μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από την Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης.

Δυο νεαροί δράστες, εισέβαλλαν και αφαίρεσαν το συρτάρι από την ταμειακή μηχανή, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσουν ζημιές μεγαλύτερης αξίας από την «λεία» τους.

Εν τω μεταξύ, λίγο νωρίτερα, έσπασαν και ένα σταθμευμένο Ι.Χ, αφαιρώντας μέχρι και έγγραφα οδήγησης, ενώ – όπως φαίνεται – την ίδια βραδιά είχαν προηγηθεί και άλλα αντίστοιχα περιστατικά από τους ίδιους.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΑΠΕΤΡΕΨΑΝ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ «ΛΕΙΑ» ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΞΙΑΣ

Σύμφωνα με τα όσα επισήμαναν κατά την συνομιλία μας μαζί τους οι ιδιοκτήτες του καταστήματος, ο συναγερμός κτυπούσε από την ώρα που άνοιξε η πόρτα και πριν ακόμη φτάσουν οι δράστες στον πάγκο. Ακαριαία, ειδοποιήθηκε η αστυνομία, από περαστικό πολίτη, η οποία μάλιστα κατέφθασε σχεδόν ακαριαία. Υπενθυμίζεται πως το περιστατικό, σημειώθηκε περί τις 3. 30 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Φαίνεται ότι οι ίδιοι δράστες είχαν ήδη αφαιρέσει, από άλλο σημείο, κάποια προϊόντα καλλυντικών καθώς και ένα θερμαινόμενο σώμα, τα οποία και… παράτησαν – κατά την διαφυγή τους – και εντοπίσθηκαν από τους ιδιοκτήτες του καταστήματος, που με την σειρά τους ενημέρωσαν τους αστυνομικούς.

Οι ίδιοι, εκτιμούν ότι οι δράστες φαίνονται νεαρής ηλικίας – ενδεχομένως και κάτω από 18 ετών – ενώ πριν την απίστευτου θράσους «εισβολή» τους στο κατάστημα (που απέχει μόλις λίγα μέτρα από την Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης) έσπασαν και ένα Ι.Χ από όπου αφαίρεσαν ακόμη και έγγραφα οδήγησης.

Σύμφωνα πάντα, με τους ιδιοκτήτες, αντίστοιχα περιστατικά κλοπών, σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε διπλανή οικοδομή και πιο συγκεκριμένα σε διαμέρισμα.

Η τύχη, μέσα στην ατυχία, των ιδιοκτητών του καταστήματος, ήταν ότι αφενός οι δράστες – χάρις στην άμεση επέμβαση των αστυνομικών, αλλά και την έγκαιρη ειδοποίηση από τον συναγερμό και την επέμβαση της security που επιτηρεί τον επιβλέπει –κατάφεραν να αφαιρέσουν μόλις μερικά κέρματα, χωρίς περεταίρω καταστροφές (της πόρτας αλουμινίου που άνοιξαν με λοστό) ή κλοπή αντικειμένων μεγαλύτερης αξίας.

Οι ίδιοι αναφέρθηκαν και σε περιστατικά που συνέβησαν στο παρελθόν, σε άλλα καταστήματα της πόλης, τα οποία οι – κατά περίπτωση – δράστες (συνήθως ανήλικοι) διερρήγνυαν προκειμένου να κλέψουν ο,τι βρουν, αφήνοντας σε πολλές περιπτώσεις, φθορές πολύ μεγαλύτερης αξίας από την «λεία» τους.

«Το μόνο που μπορεί να βοηθήσει για να μην γίνει μεγάλη ζημιά, είναι ο συναγερμός που θα κτυπήσει. Είναι το μόνο που θα τους αναγκάσει να βιαστούν» εξηγούν οι ιδιοκτήτες, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται κλοπές σε καταστήματα».

Οι ίδιοι, σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι «η αστυνομία κινείται. Το θέμα όμως είναι ότι όταν σε ένα βράδυ, συμβαίνουν 20 ή 30 τέτοια περιστατικά, ποιος να προλάβει και που να πάει; Εκτός αυτού, πολλοί δεν τα εντοπίζουν εκείνη την ώρα, αλλά την επομένη, όταν και ανοίγουν το κατάστημά τους».

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως οι δράστες του εν λόγω περιστατικού, δεν ήταν μέλη της «γνωστής» (στην αστυνομία) παρέας ανηλίκων που κατέστρεφαν το προηγούμενο διάστημα τις προσόψεις καταστημάτων.

ΑΜΕΣΗ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΗΤΑΝ ΚΟΝΤΑ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ – ΖΗΤΟΥΜΕ ΕΝΙΣΧΥΣΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΛΟΠΩΝ – ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΜΙΚΡΟΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, η «Θ» συνομίλησε με τον πρόεδρο της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης κ. Νίκο Γουναρίδη, ο οποίος εξήγησε ότι:

Η Κινητοποίηση ήταν άμεση, διότι ήταν και κοντά οι συνάδελφοι. Το ζήτημα είναι – όπως έχω πει και άλλες φορές – ότι με την μεγάλη έλλειψη του κατώτερου προσωπικού, δεν υπάρχει η δυνατότητα της εμφανής αστυνόμευσης που θέλουμε, έτσι ώστε να αποτρέπονται τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά. Εμείς σαν σωματείο, ζητούμε αυτήν την ενίσχυση (όχι επιπλέον από αυτή που χρειαζόμαστε, αλλά αυτή που πρέπει να έχουμε) σαν Διεύθυνση Αστυνομίας. Έχουμε ένα μεγάλο «κενό» στο κατώτερο προσωπικό (αστυνομικών του «πεζοδρομίου» όπως λέμε) που αριθμεί στα 70 άτομα, με το οποίο θα είχαμε μια επαρκή εμφανή αστυνόμευση, έτσι ώστε να αποτρέπουμε τέτοια περιστατικά και τέτοια γεγονότα. Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση για εμάς. Και επίσης, το ζήτημα είναι ότι με όλα αυτά που συμβαίνουν – στην παγκόσμια οικονομία – προβλέπω να αυξάνονται ανάλογα περιστατικά. Είναι σίγουρο ότι θα «μετατοπιστεί» και σε άλλο κομμάτι του πληθυσμού, η μικροεγκληματικότητα αυτή, που τις περισσότερες φορές μένει και ατιμώρητη, είτε όταν εμπλέκονται ανήλικοι είτε όταν εμπλέκονται ενήλικοι αλλά τα ποσά είναι «ευτελούς αξίας» που θεωρητικά έγκεινται σε θέμα επιβίωσης (και για αυτό μένουν ατιμώρητοι). Ζητούμε να μας ενισχύσουν, για να ενισχύσουμε την εμφανή αστυνόμευση της πόλης, για την αποτροπή αυτών των περιστατικών σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Όταν δεν υπάρχει εμφανής αστυνόμευση και τα «έγχρωμα» περιπολικά (που κάνουν τις περιπολίες) είναι ελάχιστα μέσα στην πόλη, είναι σαν να δίνεις «τροφή» σε κάποιον που σκέφτεται να κάνει αυτές τις κλοπές, να τις κάνει.

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΟΔΗΓΟΥΣ Ι.Χ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Θ», το περασμένο Σάββατο σημειώθηκαν περιστατικά κλοπών σε παρκαρισμένα Ι.Χ στο παζάρι της Ξάνθης.

Πως θα μπορούσε όμως να προστατεύσει ένας οδηγός ή ένας επαγγελματίας την περιουσία του;

Όπως επισήμανε ο κ. Γουναρίδης:

Καλό είναι οι οδηγοί, να μην αφήνουν σε εμφανή σημεία κέρματα ή αντικείμενα αξίας. Όσο για τα καταστήματα, είναι καλό να κάνουν όσο το δυνατόν πιο δύσκολη την πρόσβαση των εν δυνάμει δραστών στο εσωτερικό του καταστήματος, να μην αφήνουν αντικείμενα αξίας σε εμφανές από τις βιτρίνες, σημείο και να έχουν έστω έναν μικρό φωτισμό, μέσα στο κατάστημα (σ.σ. το κλειστό).


ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ

Τέλος, ο ίδιος, στάθηκε και σε ένα ακόμη θέμα, το οποίο αφορά στα ανοικτά ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αφού – κατά το παρελθόν – δεν ήταν ουκ ολίγα τα περιστατικά «αετονύχηδων» από την «γείτονα»

Όπως σημείωσε ο ίδιος:

Χρειαζόμαστε παραπάνω ενίσχυση, για να ελέγχουμε καλύτερα και τα σύνορα στον Εχίνο, τόσο τους εισερχόμενους όσο και τους εξερχόμενους.


ΠΗΓΗ thraki.com.gr