Μέσα από τη διαδρομή μας στην αστυνομική φιλολογία θα σας παρουσιάσουμε το κορυφαίο αστυνομικό μυθιστόρημα “Ο καστανάνθρωπος” των Εκδόσεων Διόπτρα, του διεθνώς αναγνωρισμένου - επιτυχημένου σεναριογράφου και συγγραφέα Soren Sveistrup.
Μετάφραση βιβλίου: Γιαννίσης Βαγγέλης

Ο Soren Sveistrup είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος σεναριογράφος της δανέζικης σειράς The Killing, η οποία απέσπασε πάμπολλα διεθνή βραβεία και προβλήθηκε σε πάνω από εκατό χώρες. Ο Sveistrup έχει γράψει και το σενάριο της ταινίας "Ο Χιονάνθρωπος", που βασίζεται στο βιβλίο του Jo Nesbo. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Λογοτεχνία και την Ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ενώ σπούδασε στη Σχολή Κινηματογράφου της Δανίας. Έχει κερδίσει αμέτρητα βραβεία, μεταξύ των οποίων ένα Emmy για το Nikolaj and Julie και ένα BAFTA για το The Killing.

Περίληψη

Ένας ψυχοπαθής τρομοκρατεί την Κοπεγχάγη.

Σε κάθε αιματοβαμμένο τόπο εγκλήματος αφήνει την «κάρτα» του: έναν καστανάνθρωπο, μια χειροποίητη κούκλα φτιαγμένη από σπίρτα και δύο κάστανα. Εξετάζοντας τις κούκλες, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών βρίσκεται μπροστά σε μια συγκλονιστική ανακάλυψη: ένα αποτύπωμα το οποίο ανήκει σε ένα κορίτσι, την κόρη μιας υπουργού, που είχε απαχθεί και δολοφονηθεί έναν χρόνο πριν.


Τραγική σύμπτωση ή κάτι πολύ πιο διεστραμμένο;

Προκειμένου να σωθούν αθώες ζωές, ένα ζευγάρι ντετέκτιβ θα πρέπει να κάνει στην άκρη τις διαφορές του, ώστε να αρχίσει να συνδέει τα αποτρόπαια στοιχεία που αφήνει πίσω του ο Καστανάνθρωπος. Γιατί ένα πράγμα είναι απόλυτα ξεκάθαρο: o δολοφόνος βρίσκεται σε αποστολή που το τέλος της απέχει πολύ…

Και κανείς δεν είναι ασφαλής.

Κριτικές

Ένα θρίλερ με ταχύτατη πλοκή, στα χνάρια του Stieg Larsson, φοβερά ατμοσφαιρικό και γεμάτο αδρεναλίνη. Προσδεθείτε. Θα ρουφήξετε κάθε λέξη. Πραγματικά το λάτρεψα. A. J. Finn

Εξαιρετικό! Ο Sveistrup δημιουργεί μια τόσο λεπτομερή και σφιχτοδεμένη πλοκή, που ακόμα και ο πιο έμπειρος αναγνώστης αστυνομικού δεν θα μπορέσει να μαντέψει το τέλος. Αυτό το βιβλίο προκαλεί τον απόλυτο τρόμο. Library Journal, starred review

Επιδέξια πλοκή… Παρόλο που ο σατανικά κακός ήρωας του Sveistrup σε καθηλώνει, αξίζουν την προσοχή σας και οι «καλοί» της υπόθεσης. New York Times Book Review

Καλύτερο βιβλίο της χρονιάς 2019. Kirkus, Library Journal, New York Times Book Review.

Απόσπασμα

Μια τέτοια εξέλιξη φάνταζε απίθανη πριν από λίγες ώρες, όταν έφτασε μαζί με την ομάδα κρούσης στο δάσος, όπου βρήκαν την Μπενεντίκτε Σκανς και τον Άσγκερ Νίεργκορ νεκρούς στο έδαφος. Φυσικά, ένιωσε ανακούφιση που ο γιος της υπουργού ήταν σώος και αβλαβής στο βαν, αλλά οι δύο δράστες δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τι συνέβη και να ομολογήσουν τα εγκλήματά τους, ώστε να κλείσει η υπόθεση μια και καλή. Καθώς έβλεπε από το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου το ασθενοφόρο να μεταφέρει τον γιο της υπουργού και αναρωτιόταν πώς στον διάολο θα βουλώσει τα στόματα των σκεπτικιστών, του τηλεφώνησε η Τουλίν και τον ενημέρωσε για το εύρημα στο ψυγείο του παλιού σφαγείου. Τώρα τελευταία είχε αρχίσει να επηρεάζεται από τον Ες και να γίνεται πιο ενοχλητική απ' ό,τι συνήθως, αλλά τα νέα που του μετέφερε ήταν υπέροχα. Αμέσως της ζήτησε να καλέσει τον Γκένζ, ώστε να διαφυλαχτούν τα στοιχεία, και με το που η κλήση τερματίστηκε, δεν φοβόταν πια πώς θα αντιμετώπιζε τους αμφισβητίες στη συνέντευξη Τύπου ή στο Τμήμα.

Ο συγγραφέας μας δίνει ένα πολύ καλό ψυχολογικό θρίλερ με δυνατή πλοκή και άρτια δομημένους χαρακτήρες. Απ' την αρχή σχεδόν ο αναγνώστης μπορεί να οδηγηθεί σε υποθέσεις οι οποίες θα στοιχειοθετηθούν βήμα - βήμα καθώς θα αποκαλύπτονται και θα ενώνονται κομμάτια της ιστορίας.

Το όνομα είναι αυτό που μένει να αποκαλυφθεί προκειμένου να ταυτιστεί με το πρόσωπο που διαπράττει τις φριχτές δολοφονίες.

Ο συγγραφέας "παίζει" μαζί του και είναι πολλές οι φορές που θα καταφέρει να τον αποπροσανατολίσει. Η προσοχή του θα στραφεί σε διάφορα πρόσωπα που θα θεωρήσει ύποπτα κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, μα το τέλος θα είναι αρκετά ανατρεπτικό. Ο επίλογος της ιστορίας θα αιτιολογήσει τα σκοτεινά μονοπάτια που ο δράστης επέλεξε να ακολουθήσει στη ζωή του και θα αποδείξει πως τα παιδικά τραύματα μπορούν να καταστρέψουν ζωές ακόμα κι αν φτάσουν να γίνουν επιτυχημένες και λαμπερές.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του βιβλίου έχει κοινωνικό περιεχόμενο, καθώς περνάει μηνύματα ενάντια στην παιδική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Τα ψυχολογικά τραύματα που βιώνει ένας άνθρωπος και ειδικά στην παιδική του ηλικία του στοιχειώνουν την ευτυχία και τον ακολουθούν για μια ολόκληρη ζωή. Έχουμε, λοιπόν, μια σκοτεινή και άγρια ιστορία που μάς προσφέρει έντονες αναγνωστικές στιγμές, μα και τροφή για σκέψη και προβληματισμό.


bordernews.gr