Της Ελένης Κωστοπούλου

Μέσα από τη στήλη μας "Πάμε Σινεμά" αυτή την εβδομάδα θα σας προτείνουμε το ντοκιμαντέρ, Χειμώνας στις Φλόγες: Μάχη της Ουκρανίας για την ελευθερία.

(Winter on fire: Unkraine's Fight for Freedom) (2015) (Netflix).

Υπόθεση

Επί 93 ημέρες στην Ουκρανία, αυτό που ξεκίνησε ως ειρηνική φοιτητική διαδήλωση μετατράπηκε σε βίαιη επανάσταση και κίνημα για τα ατομικά δικαιώματα.

Μια λεπτομερής καταγραφή ιστορικών στιγμών που προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.


Σκηνοθεσία: Evgeny Afineevsky

Cissy Jones … αφηγήτρια (φωνή)

Σενάριο: Den Tolmor

Ένα συγκινητικό, σύγχρονο και επίκαιρο ντοκιμαντέρ, το οποίο μάς μεταφέρει στις αιματηρές ημέρες της πλατείας Μεϊντάν του Κιέβου, όπου για αρκετούς μήνες από τα τέλη του 2013 έως τις αρχές του 2014 συντελέστηκαν κατακλυσμικά γεγονότα για την ιστορία της Ουκρανίας.


Η ταινία εστιάζεται στους τρεις μήνες, όπου ο κόσμος ζητούσε την απομάκρυνση του προέδρου Γιανούκοβιτς, με στοιχεία καθημερινού ρεπορτάζ και μαρτυρίες μέσα από τον λαό.

Το "Euromaidan" όπως ονομάστηκε, "Επανάσταση της Αξιοπρέπειας» («Revolution of Dignity") αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της Ουκρανίας. Ήταν ένα κύμα διαδηλώσεων και λαϊκών κινητοποιήσεων στη χώρα, με ευρείας έκτασης λαϊκές κινητοποιήσεις και με κύριο αίτημα την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο Εβγκένι Αφινέφσκι επιπλέον, δίνει έμφαση μέσα από το ντοκιμαντέρ του, υπογραμμίζοντας, ότι όλα άρχισαν από τους ανθρώπους, οι οποίοι έχοντας γευτεί την ελευθερία, αρνήθηκαν αυθόρμητα να υποκύψουν άλλο στη στρατιωτική αστυνομία.

Ο Εβγκένι Αφινέφσκι, κλείνει το ντοκιμαντέρ λέγοντας:

" Από τη στιγμή που οι άνθρωποι έχουν γευτεί την ελευθερία, είναι δύσκολο να πεισθούν να ξαναγυρίσουν στην τυραννία”.

Σκηνοθέτης: Evgeny Afineevsky

Γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1972. Είναι Ισραηλινοαμερικάνος σκηνοθέτης, παραγωγός και διευθυντής φωτογραφίας. Ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2016 ο Afineevsky ήταν υποψήφιος για Όσκαρ και Emmy για το ντοκιμαντέρ Winter on Fire.




bordernews.gr