Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Τι αναφέρει το διαβιβαστικό της Αστυνομίας για το ρόλο της μητέρας - Xορηγήθηκαν 6,5 ml κεταμίνης που έδρασε εντός 20 λεπτών


"Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμη” είπε, σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας η Ρούλα Πισπιρίγκου, πυροδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις στον θάνατο των τριών παιδιών από την Πάτρα.


Η μητέρα συνελήφθη και πέρασε το κατώφλι εισαγγελέα και ανακριτή το πρωί της Πέμπτης, παίρνοντας προθεσμία να απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 9χρονη Τζωρτζίνα παρουσίασε συνολικά εννέα επεισόδια, τα οποία χαρακτηρίστηκαν αιφνίδια από τους γιατρούς. Στο διαβιβαστικό αναφέρονται ειδικότερα εννέα ιατρικά επεισόδια, ενώ σε δύο από αυτά ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης. Τα επεισόδια σημειώθηκαν στα νοσοκομεία της Πάτρας και στο Παίδων, ενώ δεν εμφάνισε επεισόδιο στο Ωνάσειο, που έγινε και ο γονιδιακός έλεγχος, αλλά ούτε και στις ΜΕΘ.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι πως όλα τα επεισόδια έγιναν απουσία των γιατρών, με την ταυτόχρονη παρουσία της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία ζητούσε πάντα μονόκλινο, ενώ ρωτούσε για την ύπαρξη καμερών. Αυτό, ωστόσο, που εξέπληξε ακόμη περισσότερο τους γιατρούς ήταν η "πρόβλεψη" της Ρούλας Πισπιρίγκου μια ημέρα πριν το θάνατο του παιδιού της, όταν απευθυνόμενη σε αυτούς, είπε: "Αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμη!".

Η απουσία του ιατρικού προσωπικού

Στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας, σε κανένα από τα επεισόδια δεν ήταν παρόντες οι γιατροί. "Στις 21 Ιανουαρίου του 2022 εισήχθη σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Πατρών, παρέμεινε για 12 ώρες και επέστρεψε σε Παιδιατρική Κλινική. Έπειτα από 24 ώρες εμφανίστηκαν άλλα τέσσερα επεισόδια μικρής διάρκειας, τα συμπτώματα των οποίων υποχώρησαν και μεταφέρθηκε εκ νέου στη ΜΕΘ έμεινε για 36 ώρες, επέστρεψε πίσω στην Κλινική και έπειτα από 24 ώρες εμφάνισε νέο επεισόδιο. Με άπνοια, αποκορεσμό, κυάνωση και βραδυκαρδία. Το κορίτσι εισήχθη εκ νέου στη ΜΕΘ και έμεινε εκεί για 24 ώρες χωρίς να έχει συμπτώματα. Τότε αποφασίζεται η διακομιδή του παιδιού στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού" αναφέρεται.

Τονίζεται δε, πως κατά το πρώτο 24ωρο το παιδί δεν παρουσίασε κανένα επεισόδιο, ενώ το δεύτερο 24ωρο το παιδί παρουσιάζει και πάλι επεισόδιο συνολικής διάρκειας 3,5 λεπτών, το οποίο αντιμετωπίστηκε.

Τα μικρής διάρκειας επεισόδια, το μονόκλινο και οι κάμερες

Υπογραμμίζεται, επίσης, σύμφωνα με το διαβιβαστικό πως τις "επόμενες ημέρες, από 28 Ιανουαρίου ως 29 Ιανουαρίου, εμφανίζει μικρής διάρκειας τέτοια επεισόδια, ενώ στις 29 του μήνα παρουσίασε επεισόδια άπνοιας και εισήχθη και πάλι στην Εντατική, διασωληνώθηκε και 13.50 ώρα το παιδί κατέληξε".

Και προστίθεται: "Από την Υπηρεσία μας εξετάστηκε το σύνολο του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού τόσο στο Ωνάσειο όσο και στο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού. Κατά τη νοσηλεία στο Ωνάσειο δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο επικίνδυνης ταχυκαρδίας και διαπιστώθηκε η κανονική λειτουργία του απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στο παιδί. Επίσης, έγιναν εξετάσεις για τα γονίδια, εξειδικευμένος γενετικός έλεγχος και εξετάστηκαν όλα τα σύνδρομα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο με αρνητικό αποτέλεσμα σε όλα".

Η φερόμενη ως παιδοκτόνος Ρούλα, βάσει των αστυνομικών αρχών, μόλις το παιδί μεταφέρθηκε και πάλι στο Παίδων, ζήτησε από την εφημερεύουσα γιατρό να μείνει σε μονόκλινο δωμάτιο με την κόρη της. Ο πατέρας της μικρής Τζωρτζίνας έμεινε στο δωμάτιο του παιδιού μόνο κατά την πρώτη ημέρα νοσηλείας, ενώ όλες τις άλλες ημέρες, από τις 27 Ιανουαρίου και έπειτα, μόνον η μητέρα της.

Η ίδια απέδιδε την ανησυχία για την ύπαρξη καμερών στο νοσοκομείο στο γεγονός πως ότι αφήνει τα πράγματα της στο δωμάτιο και φοβόταν για κλοπές.

Οι καταθέσεις του προσωπικού

"Κάποια από τα φάρμακα που εχορηγούντο στο παιδί ήταν ενδοφλέβια και κάποια από τη γαστροστομία που έφερε για τη σίτιση του. Η Ρούλα Πισπιρίγκου δήλωσε ότι γνώριζε να χορηγεί τα φάρμακα από τη γαστροστομία και γι' αυτό αποφασίστηκε να τα δίνει η ίδια στο παιδί. Μέσα στο νοσοκομείο το παιδί παρουσίασε νέα επεισόδια και εξαιτίας αυτών δόθηκε εντολή στο νοσηλευτικό προσωπικό να σταματήσει τη χορήγηση των φαρμάκων η Ρούλα Πισπιρίγκου αλλά να το κάνει αποκλειστικά η νοσοκόμα" σημειώνεται.

Στις 29 Ιανουαρίου 2022, λίγο πριν από τις 2.30 μία από τις νοσηλεύτριες αντιλαμβάνεται τη Ρούλα Πισπιρίγκου να πλησιάζει περπατώντας προς το γραφείο νοσηλείας σαν να έψαχνε κάποιον νοσηλευτή. "Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια έδωσαν στη νοσηλεύτρια την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο σεντόνι ή κάτι άλλο. Πλησιάζοντας τη νοσηλεύτρια της είπε κάτι χαμηλόφωνα που εκείνη δεν το άκουσε και δεν το κατάλαβε. Οταν η νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι το παιδί έκανε πάλι επεισόδιο ενημέρωσε την γιατρό που εφημέρευε και σε δευτερόλεπτα βρέθηκαν στο θάλαμο του παιδιού" αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κατά την είσοδο των γιατρών στον θάλαμο διαπιστώθηκε ότι το παιδί είχε κυάνωση, ήταν απνοικό και τόσο η γιατρός όσο και η νοσηλεύτρια παρατήρησαν ότι από το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο με το παιδί δεν ακουγόταν, χαρακτηριστικός ήχος που κάνει, όταν πέσουν οι σφυγμοί του παιδιού. Το παιδί διασωληνώθηκε και πάλι και λίγο αργότερα, στις15.50, κατέληξε.

Η τοξικολογική έκθεση – Η "πρόβλεψη" της

Από την τοξικολογική επειδή προκύπτει ότι ο θάνατος επήλθε συνέπεια θανατηφόρου δηλητηρίασης από φαρμακευτική ουσία. "Στο μεταθανάτιο αίμα της διαπιστώθηκε κεταμίνη σε πολύ υψηλή συγκέντρωση 6,5 ml ανά ml. Ο χρόνος που χρειάστηκε για να δράσει η κεταμίνη είναι από 5 ως 20 λεπτά" εξηγείται στο έγγραφο.

Όπως κατέθεσαν γιατροί και νοσηλευτές κανένας από αυτούς δεν χορήγησε στο παιδί κεταμίνη. "Η μητέρα ήταν συνεχώς παρούσα και κοντά στο παιδί, ήταν εκείνη ήταν που ζήτησε μονόκλινο δωμάτιο, τεχνηέντως ρώτησε για τις κάμερες και δήλωσε ότι γνωρίζει να χορηγεί τα φάρμακα μέσω γαστροστομίας" αναφέρεται στο διαβιβαστικό και συμπληρώνεται: "Στις 28 Ιανουαρίου μία ημέρα πριν το παιδί πεθάνει, η μάνα είπε στους γιατρούς πως αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα". Στην πραγματικότητα, "πρόεβλεψε" το μεγάλο επεισόδιο του παιδιού που τελικά συνέβη και οδήγησε στον θάνατό του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα λεγόμενα της έκαναν αίσθηση στους γιατρούς γιατί από τα δεδομένα που είχαν τίποτε δεν προμήνυε ένα μεγάλο επεισόδιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Παίδων τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά την αποχώρηση του πατέρα, ενώ όταν εκδηλώθηκε το τελευταίο επεισόδιο εκείνη ήταν ψύχραιμη κατά τη διάρκεια των απεγνωσμένων προσπαθειών των γιατρών να σώσουν το παιδί.

Του Παναγιώτη Στάθη

ΠΗΓΗ capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου