Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Γερμανία: 1.000 ευρώ ανά άτομο ζητούν τα κρατίδια από την κυβέρνηση για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία


Την ερχόμενη εβδομάδα, ο καγκελάριος Scholz και τα ομόσπονδα κρατίδια θα διεξαγάγουν τις τελικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατανομή του κόστους, σύμφωνα με την Handelsblatt. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να στηρίξει - αλλά όχι στον βαθμό που απαιτούν τα ομόσπονδα κρατίδια.

Συγκεκριμένα, τα ομόσπονδα κρατίδια ζητούν στήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση της στέγασης και της περίθαλψης των Ουκρανών. Είναι "πιο επείγον από ποτέ να επιτευχθεί γρήγορα μια βιώσιμη διάδοχη ρύθμιση για τη συμμετοχή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις δαπάνες στον τομέα της υποδοχής και της ένταξης των προσφύγων", δήλωσε ο πρόεδρος της Διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών, ο επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών της Βαυαρίας Joachim Herrmann (CSU), στην Handelsblatt. "Τα ομόσπονδα κρατίδια και οι δήμοι πρέπει να ανακουφιστούν βιώσιμα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση".

Επί του παρόντος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κράτη διαπραγματεύονται σε μια ομάδα εργασίας για τον επιμερισμό του κόστους. Ωστόσο, οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους, η τελική συμφωνία δεν αναμένεται πριν από τη συνάντηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς (SPD) με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων στις 7 Απριλίου. Ενώ τα κρατίδια έχουν έναν μακρύ κατάλογο επιθυμιών για μέτρα στήριξης, ο Scholz και ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner (FDP) δεν θέλουν να ικανοποιήσουν κάθε αίτημα, ενόψει της ήδη περιορισμένης δημοσιονομικής κατάστασης. "Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στην ευθύνη της", δήλωσαν κυβερνητικές πηγές. Είναι "ένα έργο για ολόκληρο το κράτος που πρέπει να επωμιστούν όλα τα επίπεδα".

Συγκεκριμένα, τα ομόσπονδα κρατίδια ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καταβάλει και πάλι ένα μηνιαίο εφάπαξ ποσό ανά πρόσφυγα. Αυτό είχε εισαχθεί κάποτε κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης το 2015, αλλά έληξε στο τέλος του 2021. Το ποσό ανήλθε σε 670 ευρώ. Τώρα τα ομόσπονδα κρατίδια προτείνουν αύξηση σε 1000 ευρώ ανά μήνα και άτομο. Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναλάβει πλήρως το κόστος στέγασης των προσφύγων, όπως και στο παρελθόν, και αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

"Χρειάζεται μια εθνική επίδειξη δύναμης για την ταχεία υποδοχή όλων των προσφύγων και την καλή ενσωμάτωσή τους", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βάδης-Βυρτεμβέργης Danyal Bayaz (Πράσινοι). Είπε ότι απαιτείται μια ολοκληρωμένη συμμετοχή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία θα απαιτούσε μια γρήγορη συμφωνία μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των πολιτειών για μια ολοκληρωμένη ιδέα χρηματοδότησης. Ο Bayaz επεσήμανε ότι η Βάδη-Βυρτεμβέργη αποζημιώνει επίσης τους δήμους για το κόστος των προσφύγων που φιλοξενούνται ιδιωτικά.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Θουριγγίας Dirk Adams (Πράσινοι) προειδοποίησε κατά της ανάθεσης του οικονομικού βάρους που προκύπτει από την κατανομή των προσφύγων σύμφωνα με το Königstein Key αποκλειστικά στους δήμους. "Είναι σαφές ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να συνεισφέρει σημαντικά στο πραγματικό κόστος", δήλωσε ο Άνταμς.


Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Προσφύγων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Joachim Stamp (FDP), τόνισε ότι οι δήμοι δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο. Η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή κυβέρνηση πρέπει να αναλάβουν από κοινού τα κύρια βάρη. "Κανένας δήμος δεν χρειάζεται να ανησυχεί οικονομικά εξαιτίας των εκτοπισμένων από τον πόλεμο", είπε.

Ο κατάλογος των απαιτήσεων των ομόσπονδων κρατιδίων προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ακόμη μακρύτερος. Εκτός από το εφάπαξ ποσό και το κόστος διαμονής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να χρηματοδοτήσει πρόσθετα κονδύλια για τους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη περίθαλψης και τους ασθενείς. Ομοίως, θα πρέπει και πάλι να παρέχει κτίρια ως καταλύματα. Συνολικά, το κόστος θα μπορούσε κάλλιστα να ανέλθει σε υψηλότερο μονοψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιδρά με επιφυλακτικότητα στα πολλά αιτήματα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, πρόκειται για αιτήματα των ομόσπονδων κρατιδίων και δεν υπάρχει συμφωνία επ' αυτών. Οι κάτοχοι του προϋπολογισμού από τον συνασπισμό "φωτεινών σηματοδοτών" είναι ακόμη πιο ειλικρινείς. "Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι", καυτηριάζει ένα μέλος της Bundestag. Τα ομόσπονδα κρατίδια είχαν ήδη λάβει περισσότερα από αρκετά κονδύλια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο παρελθόν. "Όπου τα ομόσπονδα κρατίδια εξακολουθούν να φέρουν ευθύνη, δεν ανταποκρίνονται στην ευθύνη τους".


ΠΗΓΗ    capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου