Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να τερματιστεί η «σύνδεση» μεταξύ «μόνων» ανδρών με τις Ουκρανές που καταφθάνουν στη χώρα.

Ο λόγος, η ανησυχία για σεξουαλική εκμετάλλευση αυτών των γυναικών, που φιλοξενούνται σε σπίτια του εξωτερικού, φεύγοντας από την εμπόλεμη Ουκρανία.

Υπάρχουν ήδη αναφορές για αυτό το θλιβερό φαινόμενο και πλέον ο ΟΗΕ έδωσε οδηγίες για «πιο κατάλληλα ταιριάσματα» μεταξύ του οικοδεσπότη και της φιλοξενούμενης πρόσφυγα. Δηλαδή, οι μόνες γυναίκες ή οι γυναίκες με παιδιά να φιλοξενούνται από οικογένειες ή από ζευγάρια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μια 32χρονη Ουκρανή ανέφερε στον Guardian ότι ενώ έψαχνε για έναν κατάλληλο άνθρωπο για να τη φιλοξενήσει στο Λονδίνο, μέσω ειδικής και επίσημης πλατφόρμας, δέχτηκε ένα μήνυμα από κάποιον, μεγάλης ηλικίας, ο οποίος της είπε ότι διατίθεται να τη φιλοξενήσει, αλλά «θα πρέπει να μοιράζεται την κρεβατοκάμαρα μαζί του». Αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση. Ρεπόρτερ των Times προσποιήθηκε ότι είναι Ουκρανή πρόσφυγας κι ότι αναζητά φιλοξενία και έλαβε σειρά μηνυμάτων με ανήθικες προτάσεις, ως αντίτιμο για τη φιλοξενία.

«Έχω μεγάλο κρεβάτι, θα μπορούσαμε να το μοιραστούμε», ή «είμαι έτοιμος να σε βοηθήσω, αρκεί να με βοηθήσεις κι εσύ», ήταν κάποια από τα μηνύματα που δέχθηκε. Επίσης, από το ρεπορτάζ διαπιστώθηκαν και περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Βρετανοί έλεγαν ψέματα ότι διαθέτουν πολλές κρεβατοκάμαρες στην κατοικία τους.

«Εάν δεν γίνει η σωστή σύνδεση μεταξύ του οικοδεσπότη και της πρόσφυγα, αυτές οι γυναίκες κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν ιδιαίτερα, επιπροσθέτως του τραύματος του εκδιωγμού από την πατρίδα, ο χωρισμός με την οικογένεια, και η βία που έχουν βιώσει ήδη», αναφέρει εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.


Πηγή iefimerida.gr