AP Photo/Peter Dejong

Η Europol αναπτύσσει επιχειρησιακές ομάδες στη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Μολδαβία, και σύντομα στην Ουγγαρία, προκειμένου να προστατεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ουκρανούς πρόσφυγες από εγκληματικές απειλές.


Αυτές οι ομάδες, που αποτελούνται από ειδικούς της Europol και προσκεκλημένους αξιωματικούς, υποστηρίζουν τις εθνικές αρχές με δευτερεύοντες ελέγχους ασφαλείας και έρευνες στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα για τον εντοπισμό εγκληματιών και τρομοκρατών που προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ, με το προσφυγικό ρεύμα και να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. 

Αυτές οι επιχειρησιακές ομάδες συλλέγουν επίσης πληροφορίες επιτόπου, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη αξιολογήσεων εγκληματικών απειλών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι δευτερεύοντες έλεγχοι ασφαλείας είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση της μεγάλης εισερχόμενης εισροής προσφύγων που φεύγουν από την Ουκρανία.

 Η Europol έχει ήδη πραγματοποιήσει μια τέτοια υπηρεσία κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών της ΕΕ στα hotspots μετανάστευσης στη Μεσόγειο από το 2016.

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος


ΠΗΓΗ ertnews.gr