Μέσα από τη διαδρομή μας στην αστυνομική φιλολογία θα σας παρουσιάσουμε το σκοτεινό, συναρπαστικό θρίλερ του Ιρλανδού συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Stuart Neville (Στιούαρτ Νέβιλ), "Συνωμοσία της Φωτιάς", από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Μετάφραση: Τζανακάρη Βάσια

Ο Στιούαρτ Νέβιλ είναι ιδιοκτήτης, μαζί με άλλους, μιας επιχείρησης multimedia design με έδρα στη Βόρεια Ιρλανδία. "Τα φαντάσματα του Μπέλφαστ" είναι το πρώτο του βιβλίο, το οποίο προκάλεσε αίσθηση διεθνώς, και αποτελεί τον εναρκτήριο τίτλο μιας σειράς ιστοριών που θα ακολουθήσουν. Έχει μεταφραστεί στα γαλλικά, τα ισπανικά και τα ιαπωνικά. Τιμήθηκε με το βραβείο των "Los Angeles Times" στην κατηγορία αστυνομικού μυθιστορήματος. Ζει στη Βόρεια Ιρλανδία.

Περίληψη

Ένας ψυχρός δολοφόνος σκορπά τον θάνατο στο Μπέλφαστ κλείνοντας τους ανοιχτούς λογαριασμούς ενός εκδικητικού γέρου. Καθώς ο επιθεωρητής Τζακ Λένον ακολουθεί τα ίχνη του, θα ξετυλίξει το κουβάρι μιας τρομερής συνωμοσίας, μιας συμπαιγνίας πολιτικών και αστυνομίας. Όσο όμως πλησιάζει στη διαλεύκανση των βίαιων δολοφονιών, τόσο οι προϊστάμενοί του τον αποτρέπουν να συνεχίσει. 


Ο επιθεωρητής Λένον δεν είναι σε καμιά περίπτωση διατεθειμένος να ακολουθήσει τις εντολές τους, καθώς κινδυνεύουν οι ζωές της πρώην αγαπημένης του και της κόρης τους. Στην απελπισία του, δεν θα διστάσει να συμμαχήσει με έναν καταζητούμενο, τον Τζέρι Φέγκαν, πρώην εκτελεστή του ΙΡΑ, ο οποίος προσπαθεί να ξεφύγει από το τρομερό παρελθόν του. Οι δυο τους θα επιδοθούν σε έναν αγώνα με τον χρόνο καθώς οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ φίλων και εχθρών καταρρέουν.

Απόσπασμα

"Μας ακολουθούν" είπε ο Γιουτζίν ΜακΣόρλεϊ. Το Ford Focus αιωρήθηκε για μια στιγμή, ελαφρύ σαν πούπουλο, πάνω από το ύψωμα και ξανάπεσε μ' έναν γδούπο στην άσφαλτο. Οι αναρτήσεις του, που μετρούσαν ήδη οκτώ χρόνια, δεν μπόρεσαν να μετριάσουν τους κραδασμούς. Ο ΜακΣόρλεϊ είχε το βλέμμα του καρφωμένο στο καθρεφτάκι. Το ασήμι Skoda Octavia είχε χαθεί πίσω από το λόφο που μόλις είχε περάσει. Τους ακολουθούσε στον στενό επαρχιακό δρόμο από την ώρα που πέρασαν τα σύνορα στον Βορρά. Ο Κομίσκι στριφογύρισε στη θέση του συνοδηγού. "Δεν βλέπω κανέναν" είπε. "Όχι, στάσου". Σκατά. Μπάτσοι είναι;"

Ναι είπε ο ΜακΣόρλεϊ. Το Skoda ξαναφάνηκε στον καθρέφτη. Τα τζάμια του ήταν σκουροπράσινα, και ο ΜακΣόρλεϊ δεν μπορούσε να διακρίνει τους επιβάτες, αλλά σίγουρα ήταν μπάτσοι. Η άσφαλτος σκοτείνιαζε από το ψιλόβροχο, που όλο και δυνάμωνε, ενώ πάνω από τα πράσινα χωράφια ο άχρωμος και αδειανός ουρανός κρεμόταν σαν γκρίζο σεντόνι.

Έγραψε ο Τύπος

Αν σας άρεσε το προηγούμενο βιβλίο του Νέβιλ, το δεύτερο θα σας ενθουσιάσει. Απολύτως αυθεντικό… το βιβλίο αποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό ότι ο Νέβιλ έχει το ταλέντο να συναγωνιστεί το ίνδαλμά του, τον Τζέιμς Ελρόι, στα σκληρά θρίλερ.

Daily Mail

Δυναμικό, εθιστικό... Άξια συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου του Νέβιλ.

The Guardian

Η Συνωμοσία της φωτιάς ανήκει σ’ ένα σπάνιο είδος: είναι το δεύτερο βιβλίο ενός πολλά υποσχόμενου συγγραφέα που όχι μόνο τήρησε την υπόσχεσή του αλλά ανέβασε κι άλλο τον πήχη.

John Connolly, συγγραφέας

"Παρά τις υπερβολές της πλοκής, ο Νέβιλ στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και σε υπαρκτά πρόσωπα. Για παράδειγμα, το 2009 ο Πραγματικός IRA, το κομμάτι που αποσχίστηκε το 1997 από τον Περιφερειακό IRA, ανέλαβε τη δολοφονία το 2006 του Ντένις Ντόναλντσον, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Σιν Φέιν, του κόμματος του οποίου ηγείται ο Τζέρι Άνταμς και αποτελεί την πολιτική έκφραση του IRA. O Ντόναλντσον είχε διαγραφεί από το Σιν Φέιν επειδή υπήρξε πληροφοριοδότης της ΜΙ5, κάτι που παραδέχθηκε ο ίδιος σε δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση.

Παράλληλα, ο Νέβιλ μιλάει για τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου καταφθάνουν μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη συστήνοντας εγκληματικές συμμορίες με τις οποίες συνεργάζονται ορισμένοι Πιστοί, ενίοτε πιο επικίνδυνοι από τους βομβιστές του IRA. Βασική ασχολία των συμμοριών είναι η εκμετάλλευση γυναικών από τις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού και η προώθησή τους στην πορνεία. Σε κάθε περίπτωση, ο Νέβιλ είναι καλός αφηγητής. Θαυμαστής του αμερικανικού νουάρ, έγραψε ένα αξιοπρόσεκτο ανάγνωσμα." (ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 4/12/2011).


bordernews.gr