Ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που ζήτησαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 αυξήθηκε κατά 72%, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat. Για αυτή την εξέλιξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το μαζικό κύμα προσφυγιάς που προήλθε από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, τον περασμένο Αύγουστο.

Παράλληλα, πτώση 5% κατέγραψε ο αριθμός των προσφύγων που έλαβαν τελικά άσυλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη χρονιά, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται οι λόγοι για αυτό, σύμφωνα με τη Eurostat.

Όπως ανέφερε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, 23.255 ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτήθηκαν άσυλο το 2021, από 13.550 το 2020. Οι περισσότεροι που έφτασαν από το Αφγανιστάν, τους μήνες που ακολούθησαν την επιστροφή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, ήταν αγόρια ηλικίας 16-17 ετών. Η οικονομία της ρημαγμένης από τον πόλεμο, τις εξωτερικές παρεμβάσεις και κυρώσεις χώρας κατέρρευσε πέρυσι και χιλιάδες άνθρωποι την εγκατέλειψαν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και άλλων ξένων δυνάμεων, μετά από 20 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, το Αφγανιστάν διανύει τη σοβαρότερη ίσως τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία του, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, με ενήλικες και παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας και σε συνθήκες πείνας -χωρίς δουλειά, ρεύμα ή στέγη- να αριθμούν εκατομμύρια.

Οι χώρες της ΕΕ παραχώρησαν άσυλο σε 267.360 περιπτώσεις πέρυσι. Οι μισοί από τους αιτούντες χαρακτηρίστηκαν πρόσφυγες ενώ στους υπόλοιπους χορηγήθηκε καθεστώς επικουρικής ή ανθρωπιστικής προστασίας.

Πάνω από το ένα τέταρτο των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου που εγκρίθηκαν προέρχονταν από Σύριους πολίτες και ακολούθησαν οι Αφγανοί και οι Βενεζουελάνοι. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ήταν οι κύριες χώρες υποδοχής τους.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι χώρες της ΕΕ χορήγησαν άσυλο σε 5.070 ασυνόδευτους ανηλίκους, το 34% των οποίων έλαβε καθεστώς πρόσφυγα.

Πηγή efsyn.gr