Youtube: Qui Cosenza

Αίτημα από ΕΛ.ΑΣ. στις ιταλικές Αρχές προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με το φορτίο 654 κιλών κοκαΐνης


Αίτημα προς τις ιταλικές Αρχές θα υποβάλλει η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με το φορτίο 654 κιλών κοκαΐνης που βρέθηκε στο ιταλικό λιμάνι Τζόια Τάουρο της Καλαβρίας και είχε προορισμό λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr
, η είδηση κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον αρμόδιων αξιωματικών της Δίωξης Ναρκωτικών που έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με ανάλογες υποθέσεις φορτίων-μαμούθ με κοκαΐνη, που έφτασαν σε ελληνικά λιμάνια.

Έχοντας διαβάσει τα δημοσιεύματα των ιταλικών ΜΜΕ, που αναφέρουν ότι η κοκαΐνη θα έφτανε από την Ιταλία στη Θεσσαλονίκη, τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. προτίθενται να καταθέσουν σχετικό αίτημα προς τις ιταλικές Αρχές, αρχικά για ενημερωθούν για την υπόθεση και κατόπιν να ερευνήσουν τυχόν προεκτάσεις με ελληνικό... άρωμα. Κυρίως όσον αφορά στον παραλήπτη των ναρκωτικών. Η αξία της κοκαΐνης που κατασχέθηκε από την ιταλική Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος εκτιμάται ότι αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.


Η κοκαΐνη που βρέθηκε στο λιμάνι Τζόια Τάουρο της Καλαβρίας βρισκόταν επιμελώς κρυμμένη μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες. Το φορτίο είχε σημείο εκκίνησης λιμάνι του Ισημερινού και είχε τελικό προορισμό λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, η κοκαΐνη ήταν «υψηλής καθαρότητας» και θα πολλαπλασιαζόταν από τους εμπόρους εκτοξεύοντας την αξία της. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν στο Newsbomb.gr ότι «τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπάρχει μία εταιρία που θα έκανε την εισαγωγή του φορτίου στη χώρα μας. Δεν σημαίνει όμως ότι η εταιρία γνώριζε για τα ναρκωτικά. Και αυτό διότι η εμπειρία από το χειρισμό παλιότερων –ανάλογων- υποθέσεων έχει δείξει ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εταιρίες δεν γνωρίζουν για τα ναρκωτικά που κρύβονται από τα κυκλώματα στο φορτίο που εισάγουν. Η εταιρία παραγγέλνει το φορτίο και μπορεί να μη γνωρίζει ότι μέσα σε αυτό έχουν κρύψει κοκαΐνη. Ωστόσο, είναι νωρίς για συμπεράσματα, καθώς ακόμα οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν ακόμα ενημέρωση για την υπόθεση».

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά media, οι ιταλικές Αρχές διεξάγουν έρευνα για να εξακριβώσουν ποια εγκληματική οργάνωση βρίσκεται πίσω από τη διακίνηση-μαμούθ. Αυτό που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι υπάρχει μία εταιρία που εμφανίζεται ως αποστολέας των ναρκωτικών και μία άλλη εταιρία που εμφανίζεται ως παραλήπτης.

Στο λιμάνι όπου βρέθηκαν τα 654 κιλά κοκαΐνης έχουν βρεθεί και στο παρελθόν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών. Οι Αρχές το θεωρούν «μεταβατικό σταθμό» που χρησιμοποιείται από πανίσχυρα καρτέλ παγκόσμιας εμβέλειας.

Το Νοέμβριο του 2021 Έλληνες τελωνειακοί ελεγκτές, σε συνεργασία με τη Δίωξη Ναρκωτικών, είχαν εντοπίσει 82 κιλά κοκαΐνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τα ναρκωτικά μεταφέρονταν ως φορτίο με μπανάνες και είχαν σημείο εκκίνησης τον Ισημερινό.

Αυτή όμως δεν ήταν η μόνη ανάλογη περίπτωση. Μόλις πριν από δύο μήνες είχε εντοπιστεί φορτίο 100 κιλών κοκαΐνης που και πάλι έφτασαν ως «μπανάνες» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

 Σε αυτή την υπόθεση οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν σε οχτώ συλλήψεις.

Αλέξανδρος Καλαφάτης

ΠΗΓΗ newsbomb.gr