Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Υποστήριξη για τους Ουκρανούς πρόσφυγες σε 9 κράτη μέλη, και στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η Κομισιόν

Το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης για να βοηθήσει εννέα κράτη μέλη να καλωσορίσουν και να υποστηρίξουν άτομα που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης (TSI) είναι ένα πρόγραμμα της ΕΕ που παρέχει εξατομικευμένη τεχνική εμπειρογνωσία στα κράτη μέλη της ΕΕ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. 

«Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφέρει την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη για να βοηθήσει εννέα κράτη μέλη να υποδεχθούν τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα κράτη μέλη που έχουν υποβάλει αίτημα υποστήριξης θα το λάβουν τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για το Βέλγιο, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε σχετικά: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε όσους φεύγουν από τον πόλεμο και αναζητούν ασφάλεια στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους παρέχεται πρόσβαση σε στέγαση, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και θέσεις εργασίας. Με το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη για να γίνει αυτό ομαλά και γρήγορα».

Πολύπλευρη στήριξη

Η τεχνική εμπειρογνωμοσύνη παρέχεται στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης, το οποίο διαχειρίζεται η Κομισιόν. Θα βοηθήσει τα κράτη μέλη στην απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ για σκοπούς υποδοχής και ένταξης, καθώς και στην εφαρμογή της Οδηγίας για την Προσωρινή Προστασία. θα διευκόλυνει επίσης την αναγνώριση των προσόντων και των διπλωμάτων-πτυχίων των Ουκρανών προσφύγων προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδός τους στην αγορά εργασίας της ΕΕ, προσαρμόζοντας τα σχολικά τους προγράμματα στις ανάγκες των Ουκρανών μαθητών καθώς και στη βελτίωση του διυπουργικού συντονισμού.

Στις 21 Μαρτίου 2022, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε ειδική έκκληση για την υποστήριξη των κρατών μελών που υποδέχονται πρόσφυγες από την Ουκρανία και τη σταδιακή απεξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία. Τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη έχουν πλέον αξιολογηθεί και εγκριθεί από την Επιτροπή.

Μέσω του TSI 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά ήδη την Κροατία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και την Πορτογαλία στο πλαίσιο των εμβληματικών έργων υποστήριξης «Ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στα κράτη μέλη της ΕΕ».

Αυτά τα έργα βελτιώνουν την ικανότητα των εθνικών διοικήσεων να παρέχουν χωρίς αποκλεισμούς και αποτελεσματικές υπηρεσίες ένταξης και να συμβάλλουν στη διατήρηση ταλέντων και στη διευκόλυνση της πρόσβασης υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας. Η υποστήριξη του TSI συμπληρώνει το έργο των οργανισμών της ΕΕ και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου (EUAA) που δραστηριοποιείται στη Μάλτα, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, το Βέλγιο, τη Λετονία και τη Λιθουανία και σύντομα στην Τσεχία και την Ολλανδία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου