Μέσα από τη διαδρομή μας στην αστυνομική φιλολογία θα σας παρουσιάσουμε το σκοτεινό, ψυχολογικό θρίλερ του συγγραφέα αστυνομικού μυθιστορήματος Alex Pavesi, (Άλεξ Παβεζι) "Οχτώ ντετέκτιβ", από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής.

Ο Alex Pavesi (Άλεξ Παβέζι) ζει στο Λονδίνο, και πλέον ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή (πριν εργαζόταν ως software engineer στη Microsoft). Σπούδασε μαθηματικά (έφτασε μέχρι το διδακτορικό), ενώ εργαζόταν στην αλυσίδα βιβλιοπωλείων Waterstones. Το Οχτώ ντετέκτιβ είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Περίληψη

Υποψήφιο για το Goldsboro Books Glass Bell Award 2021

Υποψήφιο για το HWA Debut Crown Award 2021

Υποψήφιο για το Barry Award for Best First Novel

Sunday Times Crime Book of the Month

Capital Crimes Reader Award for Debut Book of the Year

Κάθε μυστήριο ακολουθεί συγκεκριμένους απλούς κανόνες. Ο Γκραντ Μακάλιστερ, συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας και καθηγητής μαθηματικών, κατάφερε κάποτε να τους εντοπίσει όλους.


Όμως αυτό συνέβη πριν από τριάντα χρόνια. Τώρα ζει μια απομονωμένη ζωή σ’ ένα ήσυχο νησί της Μεσογείου – μέχρι τη στιγμή που του χτυπά την πόρτα η Τζούλια Χαρτ, μια έξυπνη, φιλόδοξη επιμελήτρια. Η Χαρτ σκοπεύει να επανεκδώσει τα πρώτα έργα του, επτά ιστορίες που είχαν κυκλοφορήσει σ’ έναν τόμο με τίτλο, Οι λευκοί φόνοι, ιστορίες που τώρα πρέπει να ξανακοιτάξουν οι δυο τους.

Καθώς όμως διαβάζει τις ιστορίες, η Τζούλια ταράζεται από την ανακάλυψη ότι υπάρχουν μέρη που δεν βγάζουν νόημα. Ασυμφωνίες, αστοχίες, καθώς και περίπλοκα στοιχεία που μοιάζουν να αναφέρονται σε έναν πραγματικό φόνο. Έναν φόνο που παραμένει ανεξιχνίαστος εδώ και τριάντα χρόνια…

Για να βρει τις απαντήσεις, η Τζούλια πρέπει να επιστρατεύσει όλη της την εξυπνάδα και να θριαμβεύσει έναντι ενός επικίνδυνα ευφυούς αντιπάλου.

Πρέπει όμως να κινηθεί προσεκτικά: ξέρει ότι υπάρχει ένα μυστήριο εδώ, όμως αυτό που δεν συνειδητοποιεί ακόμα είναι ότι ένας φόνος έχει ήδη γίνει…

Ανακαλύψτε το πιο πρωτότυπο μυστήριο της χρονιάς, που θα σας κάνει να μαντεύετε ως την τελευταία σελίδα.

Απόσπασμα

Δεν χρειάζεται καν να με παγιδέψεις, να φυτέψεις πλαστά στοιχεία. Μπορείς απλώς να αρνείσαι τα πάντα μέχρι το τέλος. Αυτό ήταν το σχέδιό σου από την αρχή, έτσι δεν είναι; Όταν φτάσει η αστυνομία, θα βρει δύο ξένους εδώ και ένα πτώμα. Ο ένας θα είμαι εγώ, ταραγμένος και ασυνάρτητος, να ισχυρίζομαι ότι κάποιος πρέπει να πέρασε μπουσουλώντας ανάποδα στο ταβάνι ανάποδα στο ταβάνι για να φτάσει στη σκάλα χωρίς να τον δω και ο άλλος θα είσαι εσύ, με απόλυτο έλεγχο, που θα αρνείσαι τα πάντα. Το ρόδο της Αγγλίας ενάντια σε ένα κτήνος. Ξέρουμε και οι δύο ποιον θα πιστέψουν. Και πως μπορούσα εγώ να τους πείσω για το αντίθετο; Δεν μπορώ ούτε να παραγγείλω έναν καφέ σ' αυτή την χώρα".

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο Alex Pavesi γνωρίζει το είδος απ’ έξω και ανακατωτά. Ένα από τα πιο ψυχαγωγικά αστυνομικά μυθιστορήματα της χρονιάς.

Sunday Times

Επιβάλλεται να διαβάσετε αυτόν τον ευφυέστατο φόρο τιμής στην παράδοση της Agatha Christie. Μοντέρνο, ευρηματικό και απόλυτα διασκεδαστικό.

Sunday Mirror

Διακρίνεται από μια πολυπλοκότητα που σπανίζει στη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία. Ο Alex Pavesi αξίζει ένα τεράστιο χειροκρότημα για την πλοκή του που την έχει στήσει με όλη τη δεξιοτεχνία των μεγάλων ονομάτων του είδους.

Sunday Express

Πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσατε ένα πραγματικά αυθεντικό θρίλερ; Η αναμονή τελείωσε.

A. J. Finn, συγγραφέας

Ένα κομψά δομημένο, απόλυτα μοναδικό θρίλερ που αποτελεί νοητική πρόκληση και αρπάζει τον αναγνώστη σαν μέγγενη.

Sophie Hannah, συγγραφέας

Διακρίνεται από μια πολυπλοκότητα που σπανίζει στη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία. Ο Alex Pavesi αξίζει ένα τεράστιο χειροκρότημα για την πλοκή του που την έχει στήσει με όλη τη δεξιοτεχνία των μεγάλων ονομάτων του είδους.

Sunday Express

Κέλλη κρητικού, BOOKZONE, 4/4/2022

Μπορείς να αντιμετωπίσεις τους «Οχτώ ντετέκτιβ» και να ανακαλύψεις πρώτος τη λύση του μυστηρίου;

Ο Alex Pavesi σε προκαλεί να ακονίσεις την αστυνομική σου συλλογιστική.

O Alex Pavesi λατρεύει τους γρίφους, γι’ αυτό και αποφάσισε να τους ενσωματώσει με ευφυή τρόπο στην πλούσια και αριστοτεχνική πλοκή του πρώτου του βιβλίου. Οι «Οχτώ ντετέκτιβ» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που φέρει την αύρα των κλασικών ιστοριών του είδους, ακολουθώντας τους κανόνες που όρισαν σπουδαίοι συγγραφείς όπως η Άγκαθα Κρίστι. Με μια ευφάνταστη δομή που παραπέμπει σε λαβύρινθο, με ασυνήθιστους διαλόγους που αποπνέουν μυστήριο και με σταθερό τέμπο αφήγησης που δίνει έμφαση στην εξιχνίαση κάθε υπόθεσης, ο συγγραφέας μεταφέρει στο χαρτί επτά ιστορίες φόνων με πολλές ενδείξεις και πλήθος υπόπτων, με εναλλαγές προσώπων και τοποθεσιών και φυσικά με απρόβλεπτη κατάληξη. Κάθε ιστορία είναι και ένα ξεχωριστό αστυνομικό διήγημα, με αρχή, μέση και τέλος, και οδηγεί στην αποκάλυψη μυστικών που έμειναν θαμμένα για χρόνια ψάχνοντας δικαίωση και λύτρωση.

Η Τζούλια Χαρτ είναι μια φιλόδοξη και τολμηρή επιμελήτρια. Όταν στα χέρια της πέφτει το βιβλίο του καθηγητή μαθηματικών Γκραντ Μακάλιστερ, που είχε εκδοθεί στις αρχές του 1940 με τον τίτλο «Οι λευκοί φόνοι», αποφασίζει να τον συναντήσει από κοντά. Σκοπός της είναι να πείσει τον παράξενο καθηγητή, που έχει απομονωθεί για περισσότερο από δύο δεκαετίες σε ένα μικρό νησί της Μεσογείου, να συμφωνήσει στην επανέκδοση του βιβλίου, αφού έχουν περάσει πια τριάντα χρόνια. Οι συναντήσεις τους αποκτούν ξαφνικά μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς διαβάζοντας κάθε ιστορία, η Τζούλια εντοπίζει ασυμφωνίες και αστοχίες στις επτά ιστορίες μυστηρίου που είναι αποτυπωμένες στο βιβλίο και ο καθηγητής προσπαθεί να τη μυήσει στον τρόπο που γράφτηκε η καθεμιά αλλά και στο τι εξυπηρετεί τελικά αυτή η συλλογή ακολουθώντας τη μαθηματική συλλογιστική και λογική.

"Οι χαρακτήρες που μπορεί να ήταν ή να μην ήταν υπεύθυνοι για τον φόνο. Ένα μυστήριο φόνου σπάνια έχει πάνω από είκοσι υπόπτους, αλλά δεν θέτουμε κανένα ανώτατο όριο στον επιτρεπόμενο αριθμό. Αν μπορείς να έχεις ένα μυστήριο φόνου με πεντακόσιους υπόπτους, τότε μπορείς να έχεις και ένα μυστήριο φόνου με πεντακόσιους έναν. Αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει για το κατώτερο όριο. Εκεί, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι αρνητικοί αριθμοί αποκλείονται".

Γιατί κάθε ιστορία μυστηρίου οφείλει να ακολουθεί τους δικούς της κανόνες. Μόνο που η Τζούλια αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως μέσα από αυτές τις επτά ιστορίες, ξεπροβάλλουν συσχετισμοί με ένα αληθινό έγκλημα που συνέβη πριν από χρόνια και έχει παραμείνει ανεξιχνίαστο. Ο καθηγητής δεν την πείθει με τις απαντήσεις του και εκείνη εφαρμόζει ένα δικό της σχέδιο για τον αναγκάσει να πει την αλήθεια. Μόνο που ούτε εκείνος φαντάζεται τι τον περιμένει τελικά.

Ακολουθώντας τα χνάρια που όρισαν οι θεμελιωτές της αστυνομικής λογοτεχνίας, ο Alex Pavesi μπαίνει στον κόσμο των κλασικών whodunnit μυθιστορημάτων και τηρεί ευλαβικά τους αυστηρούς κανόνες και τις αρχές τους, βάζοντας όμως και τη δική του ξεχωριστή πινελιά. Δίνει πνοή σε μια φόρμα φαινομενικά περίπλοκη στήνοντας την πλοκή του σε επτά μυστήρια βάναυσων δολοφονιών, καθεμιά από τις οποίες διαθέτει το στιλ της χρυσής εποχής με τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά τον αριθμό των υπόπτων και των μαθηματικών τύπων που ακολουθεί ο συγγραφέας τους για την ανάπτυξη της υπόθεσης. Παράλληλα όμως, προβάλλει και μια άλλη παράξενη ιστορία μέσα από τις άκρως ενδιαφέρουσες συζητήσεις ανάμεσα στην επιμελήτρια του βιβλίου και τον συγγραφέα.

Συζητήσεις που φωτίζουν σκοτεινά σημεία του μυθιστορήματος και οδηγούν στη διαλεύκανση ενός άλλου φόνου.

Η άκρως ανατρεπτική και πρωτότυπη αυτή προσέγγιση του Pavesi κλείνει το μάτι στον αναγνώστη και τον προκαλεί να γίνει και εκείνος ντετέκτιβ, να ανακαλύψει τις ασάφειες σε κάθε ιστορία, να αποκωδικοποιήσει τα αινίγματα και τους γρίφους, να αντιπαραβάλλει τις ενδείξεις και να ρίξει πρώτος φως στο όγδοο έγκλημα, που μένει για χρόνια ανεξιχνίαστο. Αμέσως μετά την πρώτη ιστορία, το παιχνίδι ξεκινά και ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα αποτελούν κομμάτια ενός περίπλοκου παζλ που απαιτεί την απόλυτη συγκέντρωση και την προσοχή στη λεπτομέρεια. Τα στοιχεία είναι εκεί, κλείνουν το μάτι και περιμένουν. Οι περιγραφές, τα χρώματα, οι διάλογοι, οι ήρωες, η διαρρύθμιση των χώρων, διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο και μόνο ένα καλά ακονισμένο αστυνομικό δαιμόνιο μπορεί να τα εντοπίσει και να τα συνδυάσει.

Οι «Οχτώ ντετέκτιβ» είναι ένα συναρπαστικό, διασκεδαστικό και έξυπνο σύνολο αστυνομικών ιστοριών που ανοίγουν την πόρτα σε ένα μυστηριώδες escape room μιας άλλης εποχής και απαιτούν την προσοχή σου, την απόλυτη συγκέντρωσή σου και την αστυνομική σου ευστροφία για να σε αποζημιώσουν στο απόλυτο.



bordernews.gr