Οι δυνάμεις φύλαξης των συνόρων του Έβρου ενισχύονται καθημερινά ώστε να αποκοπούν οι τεράστιες εισροές παράνομων μεταναστών στα χερσαία σύνορα της χώρας. Την επιχειρησιακή δυνατότητα του Στρατού ενισχύουν τα νέα θωρακισμένα Μ1117, αλλά και ειδικά αμφίβια οχήματα που βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στους κόλπους του στρατεύματος.


H ευρύτερη περιοχή του Έβρου αποτελεί το κύριο πεδίο δράσης των νέων Μ1117 που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος πλεονάσματος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η μεταφορά τους έγινε από τις ΗΠΑ στη Γερμανία, όπου και πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση των στελεχών του ελληνικού στρατού (σε αμερικανική βάση), ενώ στη συνέχεια τα πρώτα οχήματα κατέφθασαν στην Αθήνα μέσω σιδηροδρόμου.


Τα Μ1117 έχουν επιχειρήσει με επιτυχία σε θέατρα συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και αλλού. Πλέον, θα χρησιμοποιούνται από τον ελληνικό στρατό, αντικαθιστώντας τα υπάρχοντα, αλλά παρωχημένα θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης και μεταφοράς προσωπικού. Πρόκειται για τροχοφόρα μήκους 6 μέτρων, πλάτους 2,6 μέτρων και ύψους 2,6 μέτρων, με ιδιαίτερα προηγμένη θωράκιση. Το M1117 είχε αναπτυχθεί αρχικά για τη στρατονομία των ΗΠΑ. Έχει δυνατότητα μεταφοράς 5-6 ατόμων και ο εξοπλισμός του μπορεί να περιλαμβάνει εκτοξευτές βομβίδων και πολυβόλα διαφόρων διαμετρημάτων. Κινείται με ταχύτητα έως 65 χιλιομέτρων την ώρα και έχει αυτονομία 900 χιλιομέτρων. Θεωρείται εξαιρετική λύση για αποστολές αναγνώρισης.

Όπως μπορείτε να δείτε και στα σχετικά videos, η παρουσία των Μ1117 ενισχύεται και από τα αμφίβια VBL. Το VBL είναι γαλλικό ελαφρύ τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα αναγνώρισης. Κατασκευάζεται από την γαλλική εταιρεία Panhard και εισήχθη για πρώτη φορά στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού το 1997. Είναι αμφίβιο όχημα και έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει επαρκή προστασία από πυρά μικρών όπλων, θραύσματα πυροβολικού, νάρκες και όπλα μαζικής καταστροφής. Μπορεί να φέρει αντιαρματικούς πυραύλους Milan, πολυβόλο MAG 7,62 mm ή Browning M-2HB των 12,7 mm.


H κατασκευή του επιτρέπει την προσπέλαση υδάτινων εμποδίων ενός μέτρου και μπορεί να κινηθεί χωρίς ανεφοδιασμό για πάνω από 600 χιλιόμετρα (μπορεί να ξεπεράσει τα 800 χιλιόμετρα με τη χρήση των δύο έξτρα δεξαμενών). Για την κίνηση του γαλλικού στρατιωτικού οχήματος φροντίζει ένας πετρελαιοκινητήρας 95 ίππων, ενώ σε ορισμένες εκδόσεις του, στο πίσω μέρος του αμαξώματος τοποθετείται σύστημα πρόωσης με προπέλα για κίνηση εντός υδάτινων εμποδίων. Τα VBL θεωρούνται μια από τις πιο αξιόπιστες λύσεις στην στρατιωτική βιομηχανία παγκοσμίως, καθώς έχουν θητεύσει επιτυχώς μέχρι σήμερα σε πολλές εμπόλεμες ζώνες.






ΠΗΓΗ carandmotor.gr