Επίσκεψη στο κέντρο ένταξης προσφύγων και αιτούντων άσυλο Adama, στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου.

Στο Κέντρο, το οποίο λειτουργεί από τις οργανώσεις Catholic Relief Services (CRS) και Caritas Hellas, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ξεναγήθηκαν από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, την υφυπουργό Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, και την αντιπρόσωπο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μαρία Κλάρα Μάρτιν.

Τι θέλησαν να μάθουν για το κέντρο ένταξης προσφύγων οι Βέλγοι βασιλείς

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιούν στην Ελλάδα, ο βασιλιάς του Βελγίου, Φίλιππος, και η βασίλισσα του Βελγίου, Ματθίλδη, συνοδευόμενοι από υπουργούς της χώρας τους, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του Κέντρου και για την πολιτική της Ελλάδας σε θέματα υποστήριξης και ένταξης μεταναστών και προσφύγων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν με ερωτήσεις τους για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και των γυναικών, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τα προγράμματα ψυχικής υγείας που υλοποιούνται.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε τη σημασία της ένταξης των προσφύγων στην ελληνική αγορά εργασίας, στην οποία στοχεύει και το συγκεκριμένο Κέντρο. Επίσης, επεσήμανε ότι η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου «μάς έδωσε την ευκαιρία να τονίσουμε τη θέση της Ελλάδας ότι η μεταναστευτική κρίση είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό θέμα, είναι μία κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί συνολική λύση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί η χώρα μας μόνη να σηκώνει τόσο μεγάλο δυσανάλογο βάρος».


«Στρατηγικής σημασίας» η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου

Η κ. Βούλτεψη χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας» την επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στην Ελλάδα, καθώς «ενισχύει πολύ περισσότερο τους δεσμούς της χώρας μας με το Βέλγιο και ενισχύει το ενδιαφέρον του Βελγίου για ευαίσθητους τομείς, τους οποίους η Ελλάδα δεν είχε τη δυνατότητα να προβάλλει στους Ευρωπαίους εταίρους». Επίσης, δήλωσε εντυπωσιασμένη από τις γνώσεις τους, καθώς «μπήκαν σε λεπτομέρειες δείχνοντάς μας ότι γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα».

Οι συναντήσεις με πρόσφυγες

Στη συνέχεια το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τρεις γυναίκες από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι οποίες βρήκαν δουλειά με τη βοήθεια του Κέντρου Adama, τη Νάντια, την Ιβόν και την Έλεν.

Η Νάντια εργάζεται στην Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) σε προγράμματα υποστήριξης προσφύγων. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Adama την κατηύθυναν στην αναζήτηση εργασίας και τη βοήθησαν με τις διοικητικές διαδικασίες που χρειάζονταν για να προσληφθεί. Η ίδια χαρακτήρισε τη συνομιλία της με το βασιλικό ζεύγος «μεγάλη εμπειρία ζωής». «Ήταν πολύ προσεκτικοί ακούγοντας την ιστορία μου και μιλήσαμε για την πραγματικότητα των προσφύγων εδώ στην Ελλάδα. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί κατάφερα να μιλήσω για όσα βιώνουν οι πρόσφυγες και πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση θα βοηθήσει τους πρόσφυγες», περιέγραψε.

Στην ΕΠΑΨΥ εργάζεται και η Ιβόν, η οποία χαρακτήρισε την επαφή της με το Κέντρο «μεγάλη ευκαιρία, καθώς ήταν πολύ δύσκολο να βρω μόνη μου δουλειά». Εξίσου σημαντικό, όπως εξήγησε, είναι το γεγονός ότι όντας μητέρα ενός μωρού μόλις οκτώ μηνών, έχει τη δυνατότητα να εργάζεται από το σπίτι της. Περιγράφοντας τη γνωριμία της με το βασιλικό ζεύγος εξήγησε ότι αν και ήταν αγχωμένη ένιωσε οικειότητα κατά τη συνομιλία τους, ενώ η συζήτησή τους περιστράφηκε κυρίως γύρω από τη ζωή της στο Κονγκό, τους λόγους που την ανάγκασαν να φύγει και το ταξίδι της μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα.

Η Έλεν αξιοποίησε τις σπουδές της και την εμπειρία της στον ιατρικό κλάδο και βρήκε δουλειά σε μονάδα υποστήριξης ηλικιωμένων, μέσα από το Adama. Περιγράφοντας τη συνάντησή της με τον βασιλιά και τη βασίλισσα του Βελγίου τόνισε ότι «ήταν πολύ οικείοι και ανοιχτοί άνθρωποι. Μας έδωσαν χρόνο να μιλήσουμε και να μας ακούσουν».

Σημειώνεται, ότι το Κέντρο Ένταξης Adama (το όνομά του σημαίνει «Μαζί») λειτουργεί στην Αθήνα από τον Δεκέμβριο του 2021. Έχει δεχθεί περισσότερα από 1.400 αιτήματα υποστήριξης από πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Ήδη, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση του βασιλικού ζεύγους η αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, 52 πρόσφυγες έχουν βρει δουλειά μέσω του συγκεκριμένου Κέντρου. «Υπάρχουν πρόσφυγες με προσόντα στην Ελλάδα και το σημαντικό είναι να εξερευνήσεις τις δυνατότητές τους και να τις ταιριάξεις με εργοδότες που αναζητούν προσωπικό», υπογράμμισε η κ. Μάρτιν.

Όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής των προγραμμάτων της CRS, Τζο Πάρσλι, το Κέντρο Ένταξης Adama δραστηριοποιείται στην υποστήριξη προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε δύο πυλώνες, την απασχολησιμότητα και την πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες. Η πλειοψηφία των αιτημάτων που φτάνουν στο Κέντρο αφορούν στην παροχή βοήθειας για εύρεση εργασίας.

Η διευθύντρια της Caritas Hellas, Μαρία Αλβέρτη, εξήγησε ότι «το πιο βασικό κομμάτι για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι η εργασία και το Κέντρο αυτό είναι ένας τρόπος να δείξουμε ότι μπορεί να υπάρχει μία υγιής ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν δουλειές, υπάρχουν άνθρωποι με δυνατότητες και προσπαθούμε να κάνουμε ένα ταίριασμα πιθανών εργοδοτών με εργαζομένους με όρους ασφάλειας αποφεύγοντας φαινόμενα εκμετάλλευσης».

Πηγή iefimerida.gr