Στην πλήρη αναβάθμιση των συνθηκών περίθαλψης των πασχόντων από ψυχικές ασθένειες προχωράει το Υπουργείο Υγείας με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.


Η ακούσια υγειονομική περίθλαψη των πασχόντων, δηλαδή η διακομιδή στο νοσοκομείο των ψυχικά νοσούντων μετά από εισαγγελική εντολή, αφού οι ίδιοι δεν είναι σε θέση να αποφασίσουν, αποτελούσε για χρόνια μια μαύρη σελίδα για τη χώρα μας, αφού εκτελούνταν με παρέμβαση της Αστυνομίας, τραυματίζοντας ψυχικά ακόμη περισσότερο τον ασθενή.

Οι συνθήκες μεταφοράς των ασθενών σε νοσοκομεία ή δομές, πολλές φορές χαρακτηρίζονταν απάνθρωπες, αφού ο ασθενής δεν είχε επίγνωσει να συνεργαστεί και αποτελούσαν "κόκκινο πανί" για τους συγγενείς των ασθενών, που ζητούσαν για χρόνια την αλλαγή του πλαισίου.

Το ίδιο πάγιο αίτημα είχαν από την πλευρά τους και οι αστυνομικοί, οι οποίοι έρχονταν στη δυσάρεστη θέση της διακομιδής, χωρίς να γνωρίζουν τον τρόπο, με κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Παράλληλα, μεγάλες δυνάμεις των αστυνομικών "εγκλωβίζονταν" σε τέτοια συμβάντα, αποδυναμώνοντας τα τοπικά τμήματα.

Το αίτημα της απεμπλοκής των αστυνομικών κρατούσε διαχρονικά στην πρώτη γραμμή η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, το οποίο μάλιστα είχε από καιρό μεταφερθεί στην αρμόδια Υφυπουργό Ζωή Ράπτη, μέσω του βουλευτή Αχαΐας Ιάσονα Φωτήλα.

"Η ψυχική υγεία βρίσκεται πλέον στα χέρια των υγειονομικών", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας, μετά τη συνάντησή του με την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη.

Και συνεχίζει:

Με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων έρχεται μια μεγάλη αλλαγή στην αντιμετώπιση του ψυχικά ασθενή από την Ελληνική Πολιτεία. Το απαρχαιωμένο σύστημα ακούσιας υγειονομικής περίθαλψης για τους ψυχικά πάσχοντες καταργείται και η νέα νομοθεσία αναθέτει αποκλειστικά σε εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, από την πρώτη στιγμή, την διαχείριση και τη διακομιδή των ατόμων που χρειάζεται να ακολουθήσουν την συγκεκριμένη διαδικασία.

Στην χώρα μας μέχρι σήμερα τη διαδικασία αυτή εκτελούσε η Ελληνική Αστυνομία, το προσωπικό της οποίας ούτε την εκπαίδευση έχει, ούτε την εμπειρία να διαχειριστεί ασθενείς με ψυχικά νοσήματα. Αποτελούσε δε μια διαδικασία που εγκλώβιζε Αστυνομικούς και οχήματα για ώρες σε νοσοκομεία και δομές αποσπώντας τους από τα βασικά τους καθήκοντα, όπως πολλές φορές ανέδειξε και κατήγγειλε η τοπική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων της Αχαΐας αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Οι αναχρονιστικές ρυθμίσεις για την ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν από την διαχείριση αυτών των περιστατικών από την Ελληνική Αστυνομία είχαν αναλυθεί διεξοδικά από τους εκπροσώπους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας κατά την συνάντηση που εξασφάλισε ο Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας με την Υφυπουργό Υγείας αρμόδιας για τα θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη.

Η αντιμετώπιση πια του ψυχικά πάσχοντα μετά την εισαγωγή την νέας νομοθεσίας από την Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ανατίθεται σε εξειδικευμένους ιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες με ειδικά διαμορφωμένα και εξοπλισμένα οχήματα, απομπλέκοντας παράλληλα από ακόμα ένα πάρεργο την Ελληνική Αστυνομία και καθιστώντας επιστημονικά υπεύθυνο και αρμόδιο για τον συντονισμό το ΕΚΑΒ.

Για την εξέλιξη αυτή την ικανοποίησή της εξέφρασε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς και δικαιώνει τους αγώνες μας όλο αυτό το διάστημα οι οποίοι κορυφώθηκαν με τη συνάντηση με την Υφυπουργό Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας κ. Ζωή Ράπτη, μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση του βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ, κ. Ιάσονα Φωτήλα. Εκεί συζητήθηκαν διεξοδικά τα σοβαρά θέματα που ανακύπτουν και τελικά η Κυβέρνηση, μετά την αποδέσμευσή μας από τις μεταγωγές κρατουμένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα, πλέον δίνει λύση σε ένα πανελλήνιο πρόβλημα. Αποτέλεσμα αυτών είναι, περισσότεροι αστυνομικοί να ασχολούνται με την ασφάλεια των πολιτών.

ΦΩΤΟ: Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Αχαΐας, Χάρης Τσίτσικας

ΠΗΓΗ tempo24.news