Η ολλανδική κυβέρνηση αντιτίθεται στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να φέρει περισσότερους μετανάστες εργάτες από τη Βόρεια Αφρική για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού, αναφέρει ο ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας NOS.

Δεν υπάρχει αρκετός χώρος στην Ολλανδία για να φιλοξενήσει μετανάστες χωρίς αυτό να οδηγήσει σε εντάσεις στις τοπικές γειτονιές, δήλωσε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης Karien Van Gennip κατά τη διάρκεια συζήτησης με τη Βουλή των Αντιπροσώπων την Πέμπτη (19 Μαΐου).

«Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει στη συνέχεια να μπορούν να ζήσουν και να έχουν μια δουλειά όπως όλοι οι άλλοι, με αξιοπρεπή μισθό και καλές συνθήκες εργασίας», είπε, όπως μετέδωσε το NOS. Σύμφωνα με την ίδια, το σημερινό μισό εκατομμύριο μετανάστες στις Κάτω Χώρες εξακολουθούν να στερούνται τους περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να φέρει μετανάστες εργαζόμενους «για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στην αγορά εργασίας και να διασφαλίσει ότι η ΕΕ προσελκύει τις δεξιότητες και τα ταλέντα που χρειάζεται». Μια μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ολλανδία είναι αντίθετη σε αυτό.

Τα κόμματα του συνασπισμού VVD, CDA και ChristenUnie, δήλωσαν ότι δεν βλέπουν κανένα νόημα στην έλευση περισσότερων μεταναστών εργατών, καθώς αυτοί που ζουν ήδη στην Ολλανδία υφίστανται εκμετάλλευση και η χώρα αντιμετωπίζει στεγαστική κρίση, ανέφερε το NOS.

Το D66 είναι το μόνο κόμμα που τάσσεται υπέρ της έλευσης μεταναστών εργατών, λέγοντας ότι η στεγαστική κρίση μπορεί να λυθεί μόνο με την έλευση περισσότερων εργατών για να επιταχυνθούν οι κατασκευές.

Η ολλανδική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει επίσημα στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Πηγή euractiv.gr