Μέσα από τη διαδρομή μας στην αστυνομική φιλολογία θα σας παρουσιάσουμε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές, σασπένς, και κινηματογραφική ροή από τον επιτυχημένο Σουηδό Σεναριογράφο - Συγγραφέα Hans Rosenfeldt

(Χανς Ρούσενφελντ) ο οποίος υπογράφει το "Σκληρό καλοκαίρι", από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης

Ο Hans Rosenfeldt (Χανς Ρούσενφελντ, 1964) είναι δημιουργός των υπερεπιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών The bridge και Marcella και συν-συγγραφέας, με τον Michael Hjorth, της σειράς διεθνών μπεστ σέλερ με ήρωα τον Σεμπάστιαν Μπέργκμαν. Το Σκληρό καλοκαίρι είναι το πρώτο μυθιστόρημα που υπογράφει εξολοκλήρου ο ίδιος, ο πρώτος τίτλος μιας σειράς με γενικό τίτλο Haparanda, που αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμα ορόσημο του σκανδιναβικού crime.


Περίληψη

Η Χάνα Βέστερ, µια µεσήλικη αστυνοµικός στην απόμερη βορινή πόλη της Χαπαράντα, βρίσκεται µπροστά στο χάος…

Όταν ανθρώπινα λείψανα βρίσκονται στο στομάχι ενός νεκρού λύκου, η Χάνα ξέρει ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα µοιάζει µε κανένα άλλο. Τα λείψανα σύντοµα οδηγούν σε µια αιµατηρή δοσοληψία ναρκωτικών στα σύνορα µε τη Φινλανδία. Πώς όµως κατέληξε το θύµα στο δάσος έξω από τη Χαπαράντα; Και πού είναι τα ναρκωτικά και τα λεφτά;

Η Χάνα και οι συνάδελφοί της κάνουν εξονυχιστική έρευνα. Όµως ο χρόνος είναι λίγος και δεν είναι οι µοναδικοί που ερευνούν… όταν η µυστηριώδης και θανάσιµη Κάτια εµφανίζεται, απροσδόκητα και βάναυσα γεγονότα αρχίζουν να συσσωρεύονται. Μέσα σε λίγες µονάχα µέρες, η ζωή στη Χαπαράντα έρχεται τα πάνω κάτω – και η Χάνα έρχεται αντιµέτωπη µε το παρελθόν της.

Απόσπασμα

Η Χάνα ήταν επικεφαλής της προκαταρκτικής έρευνας που αφορούσε παραβάσεις του νόμου περί θήρας όπου εμπλέκονταν λύκοι. Ένας Γερμανός πεζοπόρος είχε τηλεφωνήσει την περασμένη Τετάρτη και εξήγησε ταραγμένος, με αγγλικά που άγγιζαν το επίπεδο ακατανοησίας, ότι είχε βρει έναν νεκρό λύκο. Αφού για κάμποση ώρα μαζί μιλούσαν και χώρια καταλάβαιναν, κατάφεραν να συνεννοηθούν για το μέρος όπου είχε βρεθεί. Όταν πήγαν εκεί, αποδείχθηκε ότι δεν επρόκειτο μόνο για έναν νεκρό λύκο αλλά για δύο. Μια λύκαινα κι ένα λυκόπουλο, ένα κουταβάκι. Χωρίς ορατές εξωτερικές πληγές, αλλά το να είχαν πεθάνει και τα δύο από φυσικά αίτια σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου μεταξύ τους φαινόταν απίθανο. Ό,τι κι αν είχε συμβεί, ακολούθησε το πρωτόκολλο και έστειλαν τα πτώματα στην Εθνική Κτηνιατρική Υπηρεσία της χώρας, η οποία είχε τώρα αναθέσει στον Μπένι Σβενσέν να επανέλθει στην υπόθεση.

ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ

O Hans Rosenfeldt δεν φείδεται σκληρότητας, αλλά είναι γκραν μετρ της τέχνης του και ξέρει πώς να ανεβάζει την ένταση με επιδεξιότητα. Άριστη χρήση της γλώσσας.

Kleine Zeitung

Το Σκληρό καλοκαίρι είναι αγωνιώδες, πυκνό, τρομακτικό και πραγματικά καλογραμμένο.

Politiken

Ένα βιβλίο σκοτεινό και ευφυές µε θαυµάσιους χαρακτήρες και µια δυνατή συναρπαστική πλοκή. […] Συνολικά, αυτό το βιβλίο είναι αγωνιώδες, έντονο, καθηλωτικό και σας βάζει σε σκέψεις. Αν σας αρέσουν τα θρίλερ µε εγκλήµατα που ξεπερνάνε τα σύνορα µιας χώρας και τα police procedurals µε δυνατούς χαρακτήρες, τότε αυτό είναι το βιβλίο που θέλετε.

Mystery and Suspense Magazine

Ο Rosenfeldt, δηµιουργός της τηλεοπτικής σειράς «The Bridge», υπογράφει το πρώτο του μυθιστόρημα, ένα γρήγορο procedural που εκτυλίσσεται στον αποµακρυσµένο Βορρά της Σουηδίας. […] Οι αιφνίδιες κινηµατογραφικές µεταβάσεις και τα έντονα ξεσπάσµατα της βίας προκαλούν τον αναγνώστη να διαβάσει και την επόµενη σελίδα και την επόµενη και την επόµενη […] Η Χαπαράντα, που περιγράφεται εντυπωσιακά µε ανθρώπινους όρους («Τώρα πια είναι λίγο πιο κουρασµένη.»), αποτελεί έναν χαρακτήρα από µόνη της. Αυτό το stand-alone είναι κοµµένο και ραµµένο για την τηλεόραση.

Publishers Weekly

Το Σκληρό καλοκαίρι είναι µια θαυµάσια ιστορία γεµάτη σασπένς που αναπαριστά πολύ όµορφα το περιβάλλον και περιλαµβάνει πολλές αναφορές στις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στον αφιλόξενο µακρινό Βορρά.

Nederlands Dagblad

Το βιβλίο αυτό πραγµατικά µε εξέπληξε µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σκοτεινό και εντυπωσιακό· σύνθετο και απλό· και, πάνω από όλα, µια πραγµατικά ξέφρενη κούρσα. Χωρίς να κάνω σπόιλερ, το τέλος µε έκανε να λαχταρώ το επόµενο βιβλίο της σειράς.

Booktrib

Ένα εντυπωσιακό δείγµα σκανδιναβικού νουάρ στην πιο ζοφερή του µορφή – τόσο ψυχρό και σαγηνευτικό που σε αφήνει ξέπνοο. […] Δεν είναι για δειλούς, αυτή η ιστορία θα µείνει στο µυαλό σας για πολύ καιρό!

The Daily Mail



bordernews.gr