Το μικρότερο αριθμό προσφύγων- μεταναστών φιλοξενεί αυτήν την περίοδο το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο, φθάνοντας στα 134 άτομα, εκ των οποίων κανένα ασυνόδευτο παιδί.


Στην ενημέρωση που έγινε σήμερα στο κλιμάκιο της ΝΔ, υπό τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο Διοικητής του ΚΥΤ Παναγιώτης Κιμπουρτζής σημείωσε ότι βρίσκονται 134 άτομα και άλλα 18 στο δομή καραντίνας της Λευκωνιάς (που έφθασαν το σαββατοκύριακο).
«Η Ελλάδα ξεκάθαρα φυλάει τα σύνορά της… Δεν θα ξαναγίνει χώρα ανοικτή όπως ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης που επέμεινε ότι σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα. Σημείωσε ότι είναι πάρα πολλά τα χρήματα γύρω από τη μεταφορά των μεταναστών, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των επαναπροωθήσεων, παρέπεμψε στις δηλώσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας που δεν αποδέχεται τέτοια θέματα.
Το θέμα της φύλαξης των συνόρων τόνισαν και οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετείχαν στο κλιμάκιο (εκτός του κ. Πλεύρη, η Νόνη Δούνια, ο Χρήστος Κέλλας και ο Περικλής Μαντάς), κατά την απογευματινή συνέντευξη τύπου.

Επίσης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επέμεινε στο θέμα της δημιουργίας νέας δομής στην περιοχή του Θόλους, με έναρξη των εργασιών μέσα στο καλοκαίρι, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά και των μειωμένων ροών.

Περιοδεία με άρωμα… εκλογών
Κατά τα άλλα το πρόγραμμα των επισκέψεων του κλιμακίου της ΝΔ είχε έντονο… άρωμα εκλογών. Με επίσκεψη στο εργοτάξιο του αεροδρομίου καθώς επίσης και σε αυτό του Δικαστικού Μεγάρου, και με το χρονοδιάγραμμα να είναι η ολοκλήρωση των έργων εντός του 2023.
«Επισκεφθήκαμε το Νοσοκομείο και είδαμε τα θέματα των προβλημάτων που υπάρχουν, είναι και στην αρμοδιότητά μου, και ήδη αναφερθήκαμε στις προσλήψεις οι οποίες θα γίνουν για να μπορέσει να λειτουργεί και να στελεχωθεί το Νοσοκομείο που ήδη λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά.
Είδαμε τον χώρο υποδοχής μεταναστών, όπου πλέον δεν απασχολεί τα νησιά μας όπως απασχολούσε το μεταναστευτικό στο παρελθόν. Διότι οι ροές έχουν πλέον ελεγχθεί με την πολιτική που ακολουθούμε.
Ήρθαμε να δούμε, και το νέο δικαστικό μέγαρο, είναι απαραίτητο για τη Χίο που ουσιαστικά ασφυκτιά αυτή τη στιγμή, και υπολογίζουμε ότι σε 1,5 χρόνο θα είναι έτοιμο. Συνεχίζουμε το πρόγραμμα και ευελπιστούμε να μαζέψουμε όλα θέματα που υπάρχουν προκειμένου να μπορέσουμε κεντρικά να δώσουμε τις λύσεις», σημείωσε στη δήλωσή του ο κ. Πλεύρης.
Κέντρο Ερευνας Μαστίχας

Οι βουλευτές, πλην του κ. Μηταράκη που αναχώρησε για Αθήνα, επισκέφθηκαν στη συνέχεια και το Κέντρο Βιομηχανικών Ερευνών και Ανάπτυξης Εφαρμογών Μαστίχας.
Μάλιστα το ανέφεραν κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα και ο τουρισμός αποτελούν σημαντικά σημεία ανάπτυξης του πολύ όμορφου νησιού της Χίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο της ΕΜΧ για τα εγκαίνια του Κέντρου Ερευνών Μαστίχας, στόχος είναι να παρευρεθεί ο Πρωθυπουργός. Το Κέντρο αποτελεί προϊόν σύμπραξης συνεταιριστικού και ιδιωτικού τομέα, με χρηματοδότηση από ιδιωτικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια με την συνεργασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Πηγή ertnews.gr