Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Δεκατρείς ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αναχώρησαν από την Αθήνα για την Πορτογαλία

Δεκατρείς ανήλικοι πρόσφυγες αναχώρησαν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για μια νέα ζωή.

Πρόκειται για ασυνόδευτα παιδιά (12 αγόρια και ένα κορίτσι) με χώρες καταγωγής το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία, τα οποία σήμερα το μεσημέρι περίμεναν με ενθουσιασμό την επιβίβασή τους για την πτήση με προορισμό την Πορτογαλία.
Αναμεσά τους ήταν και τρία αδέλφια από το Αφγανιστάν που αναμένουν όπως και τα υπόλοιπα παιδιά να κάνουν μια νέα αρχή.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει σχετικά:

«Ακολουθώντας τη δέσμευση για αμοιβαία συνεργασία και πιστή στο αξιακό πλαίσιο της αλληλεγγύης που διέπει τις χώρες της ΕΕ με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, η Πορτογαλία έχει δεχτεί συνολικά 247 ασυνόδευτα παιδιά από την έναρξη του Προγράμματος Εθελοντικής Μετεγκατάστασης, τον Απρίλιο του 2020 μέχρι και σήμερα. Mε μια ακόμα αναχώρηση στο τέλος του μήνα πρόκειται να συμπληρωθεί το 50% του αριθμού των μετεγκαστάσεων που έχει συμφωνηθεί με το κράτος μέλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του προγράμματος που ακολουθεί την κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 1.233 ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν επιτυχώς φιλοξενηθεί σε δεκατρείς χώρες της ΕΕ.

Το πρόγραμμα της Εθελοντικής Μετεγκατάστασης υλοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της European Commission, τη συνεργασία Κρατών-Μελών της ΕΕ και άλλων χωρών και την άμεση συμβολή της Υπηρεσίας Ασύλου, διεθνών φορέων, όπως ο IOM Greece, και UNHCR GREECE, του EU Agency for Asylum - EUAA και της ΜΕΤΑδραση - METAdrasi.


Πηγή iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου