Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Το πρώτο «παρών» πανεπιστημιακών φρουρών

Καθήκοντα αναλαμβάνουν σήμερα οι νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί που πρόκειται να στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία ή, επισήμως, τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ)

Καθήκοντα αναλαμβάνουν σήμερα οι νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί που πρόκειται να στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία ή, επισήμως, τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Πρόκειται για 360 ενστόλους που είναι προγραμματισμένο να δώσουν σήμερα το «παρών» στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής (ΓΑΔΑ) και Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ).

Παρακολούθησαν πεντάμηνο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Σχολή Αστυφυλάκων της Αστυνομίας στην Κομοτηνή, το οποίο ολοκληρώθηκε τη 17η Μαΐου. Τους δόθηκε δεκαπενθήμερη άδεια και σήμερα καλούνται να παρουσιαστούν στις υπηρεσίες τους. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι 260 από αυτούς θα δώσουν το «παρών» στη ΓΑΔΑ και ακόμα 100 στη ΓΑΔΘ, με ακόμα 40 να συμπληρώνουν τη λίστα των επιλαχόντων.

Στα καθήκοντά τους θα είναι και οι περιπολίες στα campus των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι μετά το καλωσόρισμά τους θα πάρουν φύλλα πορείας για αστυνομικά τμήματα των Διευθύνσεων Αθηνών και Θεσσαλονίκης που βρίσκονται κοντά σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως είναι, για παράδειγμα, το Α.Τ. Ζωγράφου, Βύρωνα, Λευκού Πύργου κ.ο.κ.

Το προεδρικό διάταγμα, εξάλλου, που ορίζει την εσωτερική διάρθρωση και λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δεν έχει ακόμα υπογραφεί. Αντιθέτως, στο νομοσχέδιο για την ψηφιοποίηση διαδικασιών της ΕΛ.ΑΣ., που κατατέθηκε στη Βουλή, υπάρχει άρθρο που προβλέπει ότι όσο η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας εκκρεμεί, οι 360 νεοπροσληφθέντες ένστολοι θα εκτελούν καθήκοντα ειδικών φρουρών.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιες αρμοδιότητες θα αναλάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι νέοι ειδικοί φρουροί. Εάν, δηλαδή, θα ασχοληθούν με αμιγώς αστυνομικά καθήκοντα ή εάν θα διαταχθούν να εκτελέσουν περιπολίες στα campus των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του, πάντως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έχει αποσαφηνίσει ότι οι νέοι αστυνομικοί θα αναλάβουν άμεσα να περιπολούν στα campus, είτε ένοπλοι είτε συνοδευόμενοι από ένοπλους αστυνομικούς.

Πηγή kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου