Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης απαντούν σε ΜΚΟ: Απαραίτητη η εξασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία τους

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης απαντούν στις κατηγορίες περί «μη σεβασμού» τών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η χώρα μας σέβεται τη δράση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απορρίπτουν τις κατηγορίες, ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι είναι απαραίτητη η διαφάνεια στη λειτουργία τους, ώστε να επιτυγχάνεται παράλληλα και η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας βρισκόταν επί 10 ημέρες η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Mary Lawlor.

Αναλυτικά οι πηγές του υπουργείου αναφέρουν:

«Σε συνέχεια της πραγματοποίησης δεκαήμερης επίσκεψης, μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης, της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κας Mary Lawlor στην Ελλάδα , μεταξύ άλλων και στις δομές σε Λέσβο, Σάμο και Ριτσώνα, και σε απάντηση των προκαταρκτικών συστάσεων και παρατηρήσεων που δημοσίευσε σήμερα, θα θέλαμε να καλωσορίσουμε την αναγνώριση από την αξιωματούχο του ΟΗΕ των ειδικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας στη διαχείριση του μεταναστευτικού ως κ-μ της Ε.Ε. πρώτης γραμμής, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης και της απουσίας ουσιαστικής αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συνεργάστηκε στενά με την κα Lawlor κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της και θα συνεχίσει τη συνεργασία με την ίδια και τους συνεργάτες της στο πλαίσιο της σύνταξης της τελικής της έκθεσης που θα παρουσιαστεί τον προσεχή Μάρτιο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα σέβεται απόλυτα τη δράση των οργανωμένων ή μεμονωμένων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου, όπως καταδεικνύει ο μεγάλος αριθμός ΜΚΟ με τις οποίες συνεργάζεται άμεσα ή έμμεσα το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στους τομείς της υποδοχής, του ασύλου και της ένταξης και στην υλοποίηση προγραμμάτων. Απορρίπτουμε κάθε κατηγορία περί δημιουργίας δυσανάλογων βαρών και περιορισμού της δραστηριότητάς τους.

Μέλημά μας είναι η θέση σε ισχύ σαφούς πλαισίου δράσης των οργανώσεων και των μεμονωμένων υπερασπιστών με γνώμονα την τήρηση της δημόσιας τάξης, την πάταξη κάθε παράνομης δραστηριότητας και εκμετάλλευσης και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους ίδιους τους ωφελούμενους, αλλά και στους τοπικούς πληθυσμούς, ιδιαίτερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η θέσπιση του Μητρώου ΜΚΟ που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου έχει ακριβώς ως σκοπό την εξασφάλιση της διαφάνειας και βάζει τάξη σε έναν πολύπλοκο χώρο με μία διαδικασία πιστοποίησης απόλυτα αναγκαία και αναλογική των προκλήσεων. Ουδεμία διάκριση δημιουργείται και βασίζεται σε αντικειμενικά και μετρήσιμα δεδομένα. Η κα Lawlor είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι ελληνικές και ξένες οργανώσεις κάθε είδους που λειτουργούν με νόμιμο τρόπο και έχουν λάβει τη σχετική πιστοποίηση, απολαμβάνουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις δομές και απρόσκοπτη δράση.

Στόχευση των ελληνικών αρχών είναι η αποτροπή παράνομων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, στοιχείο το οποίο αναγνωρίζει και η Ειδική Εισηγήτρια στην Έκθεσή της»

Πηγή iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου