Το καθεστώς Ερντογάν ετοιμάζεται να «ρίξει» και πάλι στο Αιγαίο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες για να εκβιάσει Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για ακόμη μια φορά χιλιάδες ταλαιπωρημένοι άνθρωποι γίνονται «πιόνια» στις ορέξεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή της κυβέρνησης Ερντογάν Τούρκοι δουλέμποροι συγκεντρώνουν στα Μικρασιατικά παράλια χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και τους προετοιμάζουν για να μεταβούν με βάρκες στα νησιά του Αιγαίου.

Πήγες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζουν ότι απέναντι κυρίως από τη Χίο, την Μυτιλήνη και την Σάμο το τελευταίο χρονικό διάστημα συγκεντρώνονται χιλιάδες άνθρωποι, που έρχονται από το εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ καθημερινά αυξάνεται και ο αριθμός των πλωτών μέσων που μαζεύεται στις ίδιες περιοχές.

Λόγω της έκτακτης κατάστασης, τόσο το Λιμενικό όσο και το πολεμικό ναυτικό της χώρας μας βρίσκονται σε «συναγερμό» και πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.

Στελέχη της κυβέρνησης, σημειώνουν στο emea.gr, ότι η χώρα μας περιμένει τέτοιου είδους ενέργειες από την Τουρκία και γι’ αυτό έχει προετοιμαστεί κατάλληλα.

Διπλωματικοί κύκλοι, επισημαίνουν ότι το καθεστώς Ερντογάν βρίσκεται σε αδιέξοδο, μετά την διπλωματική επίθεση της Ελλάδας και αναμένεται να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του.

Καλοί γνώστες των Τουρκικών θεμάτων τονίζουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται για πρώτη φορά – μετά από 22 περίπου χρόνια στην εξουσία – αντιμέτωπος με το φάσμα της ήττας στις εθνικές εκλογές, γεγονός που τον καθιστά απρόβλεπτο και επικίνδυνο.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά η οικονομία της Τουρκίας έχει «καταρρεύσει», οι πολίτες που διαμαρτύρονται αυξάνονται καθημερινά και ο Ερντογάν προσπαθεί απεγνωσμένα να στρέψει αλλού την προσοχή των Τούρκων

Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται η ελληνική πλευρά είναι οι Τούρκοι να επιχειρήσουν να αποβιβάσουν σε κάποια Ελληνική βραχονησίδα πρόσφυγες και μετανάστες και μετά να επιχειρήσουν την διάσωσή τους εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, θέλοντας να προκαλέσουν κάποιο «θερμό» επεισόδιο.

Να σημειωθεί, ότι ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί το 2015 στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, όπου είχε ναυαγήσει φουσκωτό με πρόσφυγες. Τότε δόθηκε λύση διασώζοντας τους μισούς πρόσφυγες το ελληνικό λιμενικό και τους άλλους μισούς η τουρκική ακτοφυλακή.

Τότε, όμως, υπήρχαν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πράγμα που δεν ισχύει σήμερα.

Σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί, διεκδικώντας ακόμη και κατοικημένα νησιά της χώρας μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μια πρώτη προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας θα επιχειρήσει προς το τέλος της εβδομάδας η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία πρώτα θα επισκεφθεί την Αθήνα και μετά την Άγκυρα.

Η κα. Μπέρμποκ θα επισκεφθεί την Πέμπτη την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό της Νίκο Δένδια και αμέσως μετά θα μεταβεί στην Τουρκία όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης μεταξύ της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών και των ομολόγων της σε Ελλάδα και Τουρκία, θα είναι το «ψυχροπολεμικό» κλίμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Τουρκικής πλευράς μετά την σαφή θέση υπέρ της χώρας μας που έλαβε η Γερμανία αναφορικά με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Να σημειωθεί, ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, θα παραστεί τελικά από την πλευρά της Τουρκίας ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Καϊμακτσί.

Η Τουρκία δήλωσε ότι θα παραστεί στη Σύνοδο τις τελευταίες ώρες, καθώς αρχικά η τουρκική διπλωματία είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να παραστεί και να συνομιλήσει με την ελληνική πλευρά.

Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 10 Ιουνίου αναμένεται να παραστούν οι ηγέτες τουλάχιστον 12 χωρών, μεταξύ αυτών, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο Σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Παχόρ, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Νικολάε Τσούκα, η Μολδαβή πρόεδρος Μάγια Σάντου, ενώ θα έρθουν και οι τρεις ηγέτες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Πηγή emea.gr