Εάν δεν εξάγονται σιτηρά από τα ουκρανικά λιμάνια προς την Αφρική, μπορεί να ξεσπάσουν νέοι πόλεμοι, θα υπάρξει νέο πραξικόπημα και εισροή μεταναστών στην Ευρώπη, κάτι που δεν μπορεί να επιτραπεί. Αυτό ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο μιλώντας με δημοσιογράφους στη Νάπολη.

Θεωρεί απαραίτητο «την άμεση εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας»

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι η χώρα του ενδέχεται να αρχίσει σύντομα να μεταφέρει σιτηρά από την Ουκρανία δια θαλάσσης. Ελπίζει ότι σε αυτό θα συμβάλει η υπογραφή του μνημονίου κατά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Άγκυρα στις 8 Ιουνίου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας Mykola Solsky υποστήριξε ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο τόνοι σιτηρών έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια της χώρας.

Ήδη από τις 20 Απριλίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Svenja Schulze θεώρησε απαραίτητο να δημιουργηθεί μια συμμαχία για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια προκειμένου να αποτραπεί η μαζική πείνα στον κόσμο με φόντο τα γεγονότα στην Ουκρανία. Κατά τη γνώμη του, τα γεγονότα στην Ουκρανία, που προκλήθηκαν από τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση, θα έχουν δραματικές συνέπειες. «Η χειρότερη παγκόσμια επισιτιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών πλησιάζει και θα πλήξει ιδιαίτερα τους φτωχότερους στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία», προειδοποίησε ο υπουργός.

Και στις 24 Μαΐου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε τη Μόσχα ότι φέρεται να χρησιμοποιεί την πείνα και τα σιτηρά για να αποκτήσει επιρροή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚ, «ένα αντίδοτο στον εκβιασμό» μπορεί να είναι η παγκόσμια συνεργασία στον εφοδιασμό τροφίμων.

Πηγή viadiplomacy.gr