Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Οι «αγγελίες» των δουλεμπόρων σε Facebook και TikTok – Ανεβάζουν διαδικτυακές «στροφές» στον Έβρο


 Τα social media χρησιμοποιούν κατά κόρον τα κυκλώματα διακινητών για να αλιεύσουν «πελατεία» και να γεμίσουν τις «λίστες ταξιδιωτών» για τα δρομολόγιά τους με αφετηρία την Τουρκία και προορισμό την Ελλάδα.

Την ώρα που οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για τη φύλαξη των συνόρων σε Αιγαίο και Έβρο, οι δουλέμποροι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τον καλό καιρό και να αυξήσουν τον «τζίρο» τους πολλαπλασιάζοντας τα δρομολόγιά τους.

Τα προηγούμενα χρόνια οι «διαφημίσεις» και οι «αγγελίες» τους για τα δρομολόγια γίνονταν συνήθως μέσω του Facebook. Τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, πολλαπλασιάζονται τα προφίλ διακινητών στο Tik Tok, σε μία προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν την ολοένα και αυξανόμενη επιδραστικότητα της συγκεκριμένης εφαρμογής.

Όπως αποκαλύπτουν φωτογραφίες που δημοσιεύει το Newsbomb.gr, οι διακινητές ανεβάζουν στιγμιότυπα από τα ταξίδια των μεταναστών, επιχειρώντας να δημιουργήσουν μία επίπλαστη εικόνα γύρω από τα δρομολόγιά τους. Αποκρύπτουν τους κινδύνους και υπόσχονται «σίγουρα αποτελέσματα». Οι «αγγελίες» τους αφορούν ταξίδια από τα τουρκικά παράλια είτε στα ελληνικά νησιά είτε στις ιταλικές ακτές, όπως και περάσματα από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι διακινητές φτιάχνουν βίντεο που τα «ντύνουν» με μουσική για να γίνουν περισσότερο ελκυστικά. Μάλιστα, κάποια εξ αυτών συγκεντρώνουν χιλιάδες likes.


Μόλις κάποιος ενδιαφερθεί για τις… υπηρεσίες τους, τότε τα κυκλώματα προτείνουν η επικοινωνία να συνεχιστεί μέσω Telegram ή WhatsApp, δηλαδή εφαρμογές που παρέχουν κρυπτογράφηση.

To Newsbomb.gr παρουσιάζει αναρτήσεις διακινητών στα social media, που αποκαλύπτουν ότι οι τιμές κατ’ άτομο ξεκινούν από τα 2.400 ευρώ και φτάνουν τα 4.000 ευρώ.

Διακινητής στο Facebook: «Έχουμε δρομολόγιο από Τουρκία για Ελλάδα. Τιμή 3.500 ευρώ το άτομο. Μόνο δύο ώρες περπάτημα. Μόνο για όσους ενδιαφέρονται σοβαρά»

Διακινητής στο Facebook: «Καλησπέρα αδέρφια μου. Ετοιμάζω ομάδα να πάμε από Κωνσταντινούπολη Ελλάδα, διασχίζοντας το ποτάμι. Όποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου»

Διακινητής στο Facebook: «Ταξίδι από Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη. Διάρκεια τρεις ημέρες. Τιμή 2.400 ευρώ. Ο δρόμος είναι «ανοιχτός»».

Διακινητής στο Facebook: «Ειρήνη σε όλους τους αδελφούς μας που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ταξίδι μέσω του ποταμιού. Τιμή 2700 ευρώ. Μπορείτε να ασφαλίσετε το ποσό που θα μας δώσετε. Ζητάμε συγνώμη που δεν απαντάμε στα σχόλια στο Facebook. Επικοινωνία αποκλειστικά μέσω What’s App.»

Εκατοντάδες είναι αυτοί που μπαίνουν στα προφίλ των διακινητών και ζητούν πληροφορίες για το πώς μπορεί κάποιος να ταξιδέψει από την Τουρκία στην Ελλάδα ή να πραγματοποιήσει άλλα δρομολόγια: «Σας εύχομαι ειρήνη. Θέλω να ρωτήσω εάν γνωρίζει κάποιος πως μπορώ να έρθω σε επαφή με κάποιον που μπορεί να με μεταφέρει από την Τουρκία στην Ελλάδα», «Χρειάζομαι διακινητή που δουλεύει στην Αθήνα και γνωρίζει ελληνικά. Όποιος ξέρει να επικοινωνήσει μαζί μου», «Είμαι στην Τουρκία και θέλω να περάσω στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μία καλή μεταφορά».

Σημειώνεται ότι τα κυκλώματα συνηθίζουν να αλλάζουν προφίλ στα social media ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην παρακολουθούνται από τις Αρχές. Συνήθως αλλάζουν τα ονόματα των προφίλ και οι διαχειριστές παραμένουν οι ίδιοι.


ΠΗΓΗ  newsbomb.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου