491 χιλιόμετρα. Αυτήν την απόσταση και σχεδόν πάντα με τα πόδια διανύουν όσοι καταφέρνουν να περάσουν από την Τουρκία στον Έβρο και να κατευθυνθούν προς την Ειδομένη με στόχο την Βόρεια Ευρώπη. Κάποιοι χρειάζονται ημέρες, άλλοι εβδομάδες, άλλοι ακόμη και μήνες

Λίγο έξω από την Ειδομένη μια ομάδα νεαρών Αφγανών. Ανάμεσά τους και ο Σαφίρ… μετά από ταξίδι 10 μηνών και αφού έδωσε 3000 χιλιάδες στον Τούρκο διακινητή για να τον προωθήσει στην Ελλάδα, κατάφερε να βρεθεί στα σύνορα με τα Σκόπια. Στόχος του να φθάσει στη Γαλλία. Ωστόσο άκαρπες ήταν και οι δέκα προσπάθειες του να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Βόρεια Ευρώπη.

Η κάμερα του Open εντοπίζει μια ομάδα ανδρών από την Συρία σε ένα μονοπάτι της Ειδομένης. Όλοι τους κατάκοποι και εξαντλημένοι. Τους τελευταίους δύο μήνες βρίσκονται στους δρόμους.

Ομάδες, ομάδες προχωρούν. Μια οικογένεια με τρία μικρά παιδιά αλλά και ο Σαμίρ… Γιατρός στο επάγγελμα. Με την ανακατάληψη της εξουσίας στη χώρα του, από τους Ταλιμπάν εγκατέλειψε σπίτι, εργασία και οικογένεια για να σωθεί.

Ο Σαμίρ προσπάθησε δύο φορές να φύγει από την Ελλάδα, όμως Σκοπιανοί αστυνομικοί τον συνέλαβαν και τον γύρισαν στη χώρα μας. Οι επανοπροωθήσεις μεταναστών στην Ελλάδα από τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας είναι καθημερινές.

Πολλοί είναι εκείνοι που απόψε θα κάνουν άλλη μια προσπάθεια για να περάσουν τα σύνορα. Αν δεν τα καταφέρει θα παραμείνουν σε κρυψώνες της Ειδομένης και λίγα 24ωρα αργότερα θα ξαναπροσπαθήσουν.

Δείτε το ρεπορτάζ του Open:
Πηγή thestival.gr