Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο εκτοξεύτηκε κατά 185%. Σύμφωνα με τον Νεχάμερ, το 80% αυτών των αιτούντων άσυλο ταξιδεύουν στην Αυστρία παράνομα


Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ τόνισε ότι το ισχύον μεταναστευτικό σύστημα δεν λειτουργεί και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα, καθώς η Αυστρία θα επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος από άλλα κράτη μέλη.

Η Αυστρία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων ανά κάτοικο στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, και είναι δεύτερη μετά την Κύπρο. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο εκτοξεύτηκε κατά 185%. Σύμφωνα με τον Νεχάμερ, το 80% αυτών των αιτούντων άσυλο ταξιδεύουν στην Αυστρία παράνομα.

«Χρειάζεται επιτέλους ένα νέο σύστημα ασύλου σε όλη την Ευρώπη. Ο τρόπος που έχει διαμορφωθεί δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Είναι απαράδεκτο να συγχέονται η οικονομική μετανάστευση και οι πρόσφυγες», τόνισε ο Νεχάμερ ενόψει του ταξιδιού του στην Κύπρο τη Δευτέρα, όπου θα συζητήσει το μεταναστευτικό.

Η ΕΕ έχει ήδη αρχίσει να δρομολογεί τον Ιούνιο έναν εθελοντικό μηχανισμό αλληλεγγύης που περιλαμβάνει μετεγκατάσταση ή οικονομική βοήθεια προς τα κράτη μέλη που μοιράζονται το μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά τους πρόσφυγες.

«Έχουμε 13 κράτη μέλη που είναι έτοιμα να κάνουν μετεγκατάσταση ήδη τώρα. Και μέχρι στιγμής, έχουν φτάσει σε έναν αριθμό που ξεπερνά τις 1000 μετεγκαταστάσεις», δήλωσε η Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στην Πράγα τη Δευτέρα.

Ωστόσο, ενώ ο Νεχάμερ τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του μεταναστευτικού συστήματος της ΕΕ, η Αυστρία δεν έχει συμμετάσχει στον εθελοντικό μηχανισμό αλληλεγγύης της ΕΕ, καθώς η χώρα απορρίπτει αυστηρά την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μεταναστών μεταξύ των κρατών μελών.

Η Βιέννη ποντάρει αντίθετα σε αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους και ταχύτερο επαναπατρισμό των παράτυπων μεταναστών.

«Χρειαζόμαστε ισχυρή προστασία των εξωτερικών συνόρων και πολύ ισχυρότερη εντολή για τους αξιωματικούς του FRONTEX επί τόπου», δήλωσε ο Νεχάμερ.

Ο συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ταχύτερου επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών και πρότεινε ένα μοντέλο παρόμοιο με τη συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Ρουάντα, όπου οι παράνομοι μετανάστες απελαύνονται πίσω στην αφρικανική χώρα και μπορούν να υποβάλουν αίτηση για καθεστώς ασύλου μόνο εκεί.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρενέβη και σταμάτησε τις πτήσεις απέλασης από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Ρουάντα στα μέσα Ιουνίου.

Παρά τις νομικές αυτές προκλήσεις, ο Κάρνερ δήλωσε ότι το μοντέλο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην ΕΕ. «Ξέρω ότι δεν είναι νομικά εφικτό αυτή τη στιγμή, αλλά θα πρέπει να το συζητήσουμε και να το συζητήσουμε», δήλωσε ο Κάρνερ.

ΠΗΓΗ   euractiv.gr