Από το νέο video του τουρκικού υπουργείο Άμυνας, το οποίο αναπαρήγαγαν τα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονας, υιοθετώντας την επίσημη θέση της Άγκυρας περί απάνθρωπης στάσης της Ελλάδας, προκύπτουν προφανή ερωτήματα.

Τη στιγμή, που η Άγκυρα αυξάνει την πίεση στα σύνορά μας, μέσω του μεταναστευτικού επιχειρεί να εμφανίσει στη διεθνή κοινότητα την Ελλάδα ως μία χώρα, που δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα προβαίνοντας σε μαζικές επαναπροωθήσεις. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο σχέδιο, που συντονίζεται κεντρικά από το καθεστώς Ερντογάν, βρίσκοντας ευήκοα ώτα ακόμα και σε κύκλους των Βρυξελλών παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών όλα τα προηγούμενα χρόνια προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα και ευρύτερα την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Βέβαια, η Τουρκία είναι η τελευταία, που νομιμοποιείται να μιλά για σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων ειδικά των μεταναστών και των προσφύγων, τους οποίους χρησιμοποιεί ανάλογα με τη στρατηγική της είτε για να απειλήσει τη σταθερότητα της Ελλάδας, όπως το έπραξε το Μάρτιο του 2020 στον Εβρο, είτε για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση διεκδικώντας οικονομικά και όχι μόνο ανταλλάγματα.

Τουρκία: Το νέο προκλητικό βίντεο

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και το νέο βίντεο, που δημοσιοποίησε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, βάσει του οποίου, η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες της για τις παράνομες πρακτικές, που υποτίθεται ότι ακολουθεί η χώρα μας, επιχειρηματολογία, που απορρίπτεται κατηγορηματικά και στο σύνολό της από την ελληνική κυβέρνηση ως αβάσιμη. Σύμφωνα λοιπόν με τους Τούρκους, 2 σωσίβιες λέμβοι παράτυπων μεταναστών, που προφανώς και είχαν ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια σε μία χρονική περίοδο, που καταγράφεται τριπλασιασμός των ροών σε σχέση με το 2021 και αύξηση 50% συγκριτικά με το «θερμό» καλοκαίρι του 2020, απωθήθηκαν προς την τουρκική πλευρά από ελληνικό σκάφος. Μάλιστα, πάντα κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, το σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής είχε προηγουμένως παραβιάσει τα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ οι παράτυποι μετανάστες τελικά διασώθηκαν από δυνάμεις του τουρκικού Λιμενικού Σώματος.

Παραβίαση της συμφωνίας

Από το video του τουρκικού υπουργείο Άμυνας, το οποίο αναπαρήγαγαν τα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονας υιοθετώντας την επίσημη θέση της Αγκύρας περί απάνθρωπης στάσης της Ελλάδας, που έχει οδηγήσει στο θάνατο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, προκύπτουν προφανή ερωτήματα. Το οπτικό υλικό, που παρουσιάζεται, έχει ληφθεί από μη επανδρωμένο αεροσκάφος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο υποτίθεται ότι επιτηρεί τα σύνορα της χώρας. Όπως προβλέπεται όμως στη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, η Άγκυρα έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό να αποτρέψει το άνοιγμα νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την ΕΕ και θα συνεργασθεί εν προκειμένω με τις γειτονικές χώρες καθώς και με την ΕΕ. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έχει γίνει αλλά το καθεστώς Ερντογάν εργαλειοποιεί κατά το δοκούν το μεταναστευτικό με τις εικόνες και τα video τουρκικών ακταιωρών να συνοδεύουν τις λέμβους των μεταναστών μέχρι να φτάσουν στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου να είναι η μεγαλύτερη απόδειξη των τουρκικών σχεδίων.

Σε αυτές τις συνθήκες δεν εξαρθρώθηκε το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών, ούτε και δόθηκε τέλος στην παράτυπη μετανάστευση από την Τουρκία προς την ΕΕ, όπως είχε προσυπογράψει η τουρκική πλευρά το 2016. Αντίθετα, έως σήμερα τα δίκτυα των διακινητών εξυπηρετούν απόλυτα τη στρατηγική της τουρκικής ηγεσίας με τους μετανάστες να γίνονται «όπλο» στα χέρια του Τούρκου προέδρου. Ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποδεικνύονται πλήρως οι τουρκικές μεθοδεύσεις καθώς πρόκειται καταφανώς για ένα «στημένο» σκηνικό. Οι Τούρκοι επιτρέπουν στις βάρκες των παράτυπων μεταναστών, όπως οι ίδιοι τους χαρακτηρίζουν, να αναχωρήσουν από τα τουρκικά παράλια παρά το γεγονός ότι έχουν δεσμευτεί ότι θα το αποτρέψουν και για το σκοπό αυτό έχουν ενισχυθεί με δισ ευρώ από τις Βρυξέλλες.

Στενό της Μυκάλης, μόλις 1,6χλμ από τη Σάμο

Οι αρμόδιες τουρκικές Αρχές όχι μόνο παρατηρούν την πορεία τους στα τουρκικά χωρικά ύδατα αλλά την καταγράφουν κιόλας με drone, που πετούν πάνω τους μεταφέροντας την εικόνα στους Τούρκους επιτελείς, οι οποίοι αναμένουν την ελληνική παρέμβαση, την οποία στη συνέχεια θα παρουσιάσουν αποσπασματικά και με τρόπο, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους και την επιχειρούμενη κατάφορη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο συμβάν δε διαδραματίζεται σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή της τουρκικής επικράτειας, όπου η επιτήρηση είναι δύσκολη, αλλά στο Στενό της Μυκάλης στο Κουσάντασι, που απέχει μόλις 1,6 χλμ. από τη Σάμο.

Είναι δηλαδή το στενότερο σημείο Ελλάδας-Τουρκίας, στο οποίο παρατηρείται η πιο έντονη μεταναστευτική κινητικότητα ενώ, βάσει των τουρκικών δεσμεύσεων, θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί από τις τουρκικές Αρχές αποτρεπτικές συνθήκες τόσο για τους διακινητές όσο και για τους μετανάστες, που επιχειρούν να το διασχίσουν.

Πηγή reader.gr