Σε κυκλώματα διακίνησης μεταναστών καταλήγουν τα διαβατήρια που κλέβουν οι διαρρήκτες από τουρίστες που παραθερίζουν στα ελληνικά νησιά.


Όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, αρπάζουν διαβατήρια από τουρίστες που βρίσκονται σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.


Η τιμή των διαβατηρίων ποικίλει ανάλογα με την προέλευσή τους. Για παράδειγμα, ένα αμερικανικό διαβατήριο στη μαύρη αγορά μπορεί να πουληθεί από 3.000 έως 5.000 ευρώ. Ένα κοινοτικό στα 1.000 ευρώ και διαβατήρια τρίτων χωρών, όπως είναι τα αιγυπτιακά και τα τούρκικα, στα 500 ευρώ.

Τα διαβατήρια τρίτων χωρών προτιμώνται διότι όσοι μετανάστες φτάνουν στη χώρα μας μέσω θαλάσσης και προτού πλησιάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, πετούν τα διαβατήριά τους στο νερό. Όταν τους περισυλλέξουν οι λιμενικές Αρχές περνούν από την καθιερωμένη συνέντευξη και εκεί κρύβουν τη χώρα προέλευσής τους.

Για παράδειγμα, ισχυρίζονται ότι έχουν έρθει από την Αίγυπτο και όχι από την Ινδία ή το Πακιστάν, ώστε να είναι σε θέση να αποκτήσουν ένα πιο ισχυρό διαβατήριο το οποίο και θα βρούν στη μαύρη αγορά.

Τα διαβατήρια που επιλέγει το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από τους διαρρήκτες περιέχουν στοιχεία και φωτογραφίες που θα μπορούσαν να ταιριάξουν με τα προφίλ των υποψήφιων αγοραστών.

Να σημειωθεί ότι οι παράτυποι μετανάστες μόλις καταφέρουν να φτάσουν στην Αθήνα, μεταφέρονται αμέσως σε σπίτια φιλοξενίας που νοικιάζει το κύκλωμα, προκειμένου να αλλάξουν την εμφάνιση τους.

Πρόκειται για διαμερίσματα και μονοκατοικίες σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, τα οποία διαθέτουν ράντζα για τη σύντομη φιλοξενία των μεταναστών. Την ίδια στιγμή, μέσα στο σπίτι υπάρχουν και εκείνουν που ντύνουν και χτενίζουν τους αλλοδαπούς για να μοιάζουν με τα πρόσωπα στις φωτογραφίες των κλεμμένων διαβατηρίων.

Σε αυτά τα σπίτια είχαν βρεθεί μεγάλες βαλίτσες με έως και 4.000 διαβατήρια απ’ όλες τις χώρες, κυρίως αμερικανικά και κοινοτικά. Αντίστοιχη υπόθεση είχε καταγραφεί το 2018.

Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση ανακάλυψαν ότι οι επιτήδειοι πουλούσαν όλο πακέτο. Απο την φιλοξενία μέχρι την αλλαγή εμφάνισης και τη διάθεση κλεμμένων διαβατηρίων.

Μάλιστα, μέσα στο διαμέρισμα είχαν εντοπίσει υπολογιστές και σκάνερ που χρησιμοποιούσαν γι’ αυτή τη δουλειά.


ΠΗΓΗ directus.gr