Φορτηγά με συστήματα ελέγχου με ακτίνες X περνάνε από «ακτινογραφία» οχήματα και εμπορευματοκιβώτια, καταπολεμώντας το λαθρεμπόριο


Ένα σημαντικό «όπλο» έχει στη διάθεσή του ο ελληνικός ελεγκτικός κρατικός μηχανισμός για την καταπολέμηση της παράνομης εισαγωγής προϊόντων και μεταναστών.

Ειδικότερα, σε λιμάνια και σε συνοριακά σημεία εισόδου της χώρας μας (π.χ. στους Κήπους Έβρου και στην Κακαβιά) υπάρχουν αυτοκινούμενα σύστηματα ελέγχου φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων με ακτίνες Χ (x-ray) τελευταίας τεχνολογίας.

Τα εν λόγω συστήματα μπορούν να περάσουν από… ακτινογραφία τα οχήματα και τα εμπορευματοκιβώτια, συνδράμοντας στις προσπάθειες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την πάταξη του λαθρεμπορίου και την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Τα αυτοκινούμενα συστήματα ελέγχου με ακτίνες ουσιαστικά αποτελούν φορτηγά, τα οποία, είναι εξοπλισμένα με ειδικό μηχανισμό σχήματος «Π» κάτω από τον οποίο περνάνε τα υποβληθέντα σε έλεγχο οχήματα ή εμπορευματοκιβώτια, ώστε να ελεγχθεί το φορτίο τους.


Το σύστημα παρέχει ακτινοσκοπική εικόνα υψηλής ευκρίνειας που, μαζί με επιπρόσθετα λογισμικά υποβοήθησης αναγνώρισης στόχων, ελέγχει έμφορτα φορτηγά και εμπορευματοκιβώτια ύψους έως 20 μέτρων, πλάτους 2,6 μέτρων και ύψους τουλάχιστον 4,5 μέτρων. 

Η λειτουργία γίνεται απρόσκοπτα ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, με διαπερατότητα τουλάχιστον 290 χλστ. ατσάλι. 

Παράλληλα, φέρουν ικανότητα πλήρους διαχωρισμού, με διακριτή και πραγματική απεικόνιση του ελεγχόμενου φορτίου σε οργανικά, ανόργανα και μικτά υλικά.

Μολονότι η αξία ενός αυτοκινούμενου συστήματος ελέγχου υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ, τα εν λόγω συστήματα συνδράμουν στην καταπολέμηση, μεταξύ άλλων, του λαθρεμπορίου καπνού το οποίο αποτελεί ένα επικίνδυνο οικονομικό και δημοσιονομικό φαινόμενο και στερεί σημαντικούς πόρους από τα κρατικά ταμεία, με ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Αυτοκινούμενα σύστηματα ελέγχου φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων με ακτίνες x είχαν αποκτηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών τόσο στα τέλη του 2017, όσο και ένα χρόνο νωρίτερα, μετά από δωρέα της εταιρείας καπνικών προϊόντων Παπαστράτος.


Επίσης, το 2021 οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές επέλεξαν τα αυτοκινούμενα οχήματα της βρετανικής εταιρείας Smiths Detection, η οποία θεωρείται εκ των κορυφαίων στην εξέλιξη συστημάτων εντοπισμού παράνομων προϊόντων, όπως όπλα και εκρηκτικά. Η συνεργασία της χώρας μας με την Smiths Detection αφορά την απόκτηση δύο αυτοκινούμενων συστήματων HCVMe High-Energy Mobile X-ray με φόντο τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχης τεχνολογίας οχήματα βρίσκονται στην υπηρεσία και άλλων χωρών, έχοντας σημειώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους το αυτοκινούμενο «σκάνερ» επέτρεψε στις γαλλικές τελωνειακές αρχές να εντοπίσουν σε κοντέινερ στο λιμάνι της Μασσαλίας 514 κιλά κοκαϊνης, αξίας κοντά στα 36 εκ. ευρώ.


ΠΗΓΗ   carandmotor.gr