Συνολικά συνελήφθησαν 12 άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 19 ονόματα


ΗΑστυνομία προχώρησε στην εξάρθρωση μιας διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης η οποία παράνομα διακινούσε μετανάστες, ενώ χρησιμοποιούσε την μέθοδο «HAWALA» για να αποσπά τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά.

Έτσι, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν 9 μέλη της οργάνωσης και 3 παράτυποι μετανάστες. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας και παραβάσεις του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα 19 άτομα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από την έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, ενεργώντας με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη μεταφορά αλλοδαπών από το εξωτερικό στη χώρα μας.

Το «λεξιλόγιο» της εγκληματικής ομάδας

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας λάμβαναν και ισχυρά μέτρα αντιπαρακολούθησης, χρησιμοποιώντας στις μεταξύ τους συνομιλίες κωδικές ονομασίες. Πιο αναλυτικά: τα πλαστά διαβατήρια τα ονόμαζαν «τετράδια» ή «μολύβια», για τις συναλλαγές με τη μέθοδο Hawala έκαναν λόγο για «εμβάσματα» ή «επιταγές», τους παράτυπους μετανάστες τους χαρακτήριζαν «επισκέπτες», ενώ το ηγετικό μέλος το ονόμαζαν «αφεντικό».

Κάθε ένας από τα μέλη της οργάνωσης είχε τον δικό του ρόλο. Άλλοι ήταν επιφορτισμένοι με την υποδοχή και την εγκατάσταση στα παραπάνω σπίτια των παράτυπων μεταναστών, άλλοι με την ασφάλιση των χρημάτων, άλλοι με τον ανεφοδιασμό των εγγράφων, άλλοι με την έκδοση και παράδοση των ταξιδιωτικών εισιτηρίων, άλλοι με την μεταφορά στο αεροδρόμιο και άλλοι με την καθοδήγηση και την επίβλεψη της διαδικασίας μετακίνησης. Ήδη τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας έχουν στείλει ψηφιακά μέσα τα οποία εντόπισαν κατά την διάρκεια των ερευνών στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και αναμένουν τα αποτελέσματα.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν πως υπήρξε συνεργασία των ελληνικών αρχών με την Europol αλλά και με τις αρμόδιες αρχές των χωρών που είχαν προορισμό οι παράτυποι μετανάστες. Χθες Τετάρτη, συνελήφθη μάλιστα ένα άτομο στην Ιταλία, το οποίο είχε καταφέρει να ταξιδέψει από την χώρα μας.

Το modus operandi και τα ευρήματα

Η οργάνωση για την επίτευξη της εγκληματικής της δραστηριότητας ακολουθούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi):

έκδοση εισιτηρίων σε διαφορετικά στοιχεία επιβατών από τα πραγματικά, καθιστώντας εξαιρετικά δυσχερή την ταυτοποίησή τους
μεταφορά των υπό διακίνηση αλλοδαπών στο αεροδρόμιο με ταξί και αστικά λεωφορεία, ώστε να εκμεταλλεύονται το συνωστισμό
τα μέλη της οργάνωσης άλλαζαν ρούχα μέσα στο αεροδρόμιο για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους και να παραπλανήσουν τις διωκτικές Αρχές
σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο επιβίβασης δεν επιτρέπονταν η διέλευση των αλλοδαπών, τα μέλη της οργάνωσης απομακρύνονταν και
οι επικοινωνίες μεταξύ των μελών της οργάνωσης, αλλά και με τους διακινούμενους πραγματοποιούνταν αποκλειστικά μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και ηχητικών μηνυμάτων.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, σε αποθηκευτικούς χώρους, επιχειρήσεις και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

ταξιδιωτικά έγγραφα (άδειες διαμονής, κάρτες ασύλου, άδειες οδήγησης και χρεωστικές κάρτες τραπεζικών ιδρυμάτων)
88.475 ευρώ και 3.215 λίρες Τουρκίας
φωτογραφίες ατόμων, αυτοκίνητο
κάρτες επιβίβασης, συσκευές κινητών τηλεφώνων και
φορητές μονάδες αποθήκευσης (USB)

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

ΠΗΓΗ   newsbeast.gr