Στη Βρετανία συνελήφθη ένας από τους ανθρώπους που κατηγορείται ότι ήταν μέλος πυρήνα απαγωγέων και δολοφόνων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), γνωστού με την ονομασία «Beatles», μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο άνδρας, υπήκοος Βρετανίας, που φέρεται να ήταν ένας από τους δήμιους του Ισλαμικού Κράτους, συνελήφθη την Τετάρτη. Πρόκειται για τον Έιν Ντέιβις 38 ετών, που συνελήφθη αφού το αεροσκάφος που τον μετέφερε προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Λούτον, βορειοδυτικά του Λονδίνου.

Η πτήση είχε αναχωρήσει από την Τουρκία, όπου εξέτισε ποινή κάθειρξης επτάμισι ετών για τρομοκρατικές ενέργειες, σύμφωνα με τις πληροφορίες αρκετών βρετανικών ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, του δικτύου BBC.

Ο Ντέιβις κατηγορείται πως ανήκε στον πυρήνα απαγωγέων και δολοφόνων του ΙΚ που άρπαξε και εκτέλεσε δεκάδες ξένους στη Συρία από το 2012 ως το 2015. Όμηροι είχαν βαφτίσει την ομάδα των εξτρεμιστών «Μπιτλς» εξαιτίας της βρετανικής προφοράς των μελών της.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία, η οποία διενεργεί αντιτρομοκρατικές έρευνες στη Βρετανία, περιορίστηκε να αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι συνέλαβε έναν άνδρα στο αεροδρόμιο του Λούτον και ότι έχει προφυλακιστεί, χωρίς να αποκαλύψει το όνομά του.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε πως βρετανός υπήκοος εκδόθηκε από την Τουρκία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πρόσθεσε πως «δεν θα ήταν πρέπον να δοθούν περισσότερες πληροφορίες ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες της αστυνομίας» σε βάρος του.

Δύο καταδικασμένοι στις ΗΠΑ

Τα τέσσερα μέλη των «Μπιτλς» κατηγορούνται πως απήγαγαν τουλάχιστον 27 δημοσιογράφους και εργαζόμενους για λογαριασμό ανθρωπιστικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.

Φέρονται να βασάνισαν και να δολοφόνησαν, αποκεφαλίζοντάς τους, τους αμερικανούς δημοσιογράφους Τζέιμς Φόλι και Στίβεν Σότλοφ, καθώς και τους εργαζόμενους για λογαριασμό οργανώσεων αρωγής Πίτερ Κάσιγκ και Κέιλα Μίλερ. Το ΙΚ είχε μεταφορτώσει προπαγανδιστικά βίντεο με τις εκτελέσεις τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Δύο από τους «Μπιτλς», ο Αλεξάντα Κότι (38 ετών) και ο Ελ Σάφι Ελσέιχ (34 ετών), πρώην βρετανοί υπήκοοι, συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2018 από κούρδους παραστρατιωτικούς στη Συρία και παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, προτού μεταχθούν στο ΗΒ.

Εντέλει εκδόθηκαν το 2020 στις ΗΠΑ, όπου δικάστηκαν για απαγωγές, συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία αμερικανών πολιτών και υποστήριξη σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Κότι ομολόγησε την ενοχή του για τους φόνους τον Σεπτέμβριο και καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια κάθειρξη τον Απρίλιο. Ο Ελσέιχ κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που τον βάραιναν τον Απρίλιο και θα μάθει την ποινή του την επόμενη εβδομάδα.

Ο τέταρτος δήμιος των «Μπιτλς», ο Μοχάμεντ Εμουάζι, σκοτώθηκε σε πλήγμα αμερικανικού UAV στη Συρία το 2015.

Το 2014 η σύζυγος του Ντέιβις, η Άμαλ Ελ Ουαχάμπι, έγινε το πρώτο πρόσωπο στο ΗΒ που καταδικάστηκε για χρηματοδότηση των τζιχαντιστών του ΙΚ, αφού προσπάθησε να στείλει 20.000 ευρώ στον άντρα της στη Συρία. Στη δίκη της, μετά την οποία φυλακίστηκε για 28 μήνες, αναφέρθηκε ότι ο κ. Ντέιβις διακινούσε ναρκωτικά προτού πάει να αναλάβει δράση στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία.

Πηγή newsit.gr