Το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφει συμφωνία για την επιστροφή των «εγκληματιών» στο Πακιστάν.


Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι Πακιστανοί υπήκοοι που δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων εγκληματιών, απορριφθέντων αιτούντων άσυλο και παράνομων μεταναστών, φέρεται να επιστρέφουν στο Πακιστάν. Οι υπήκοοι του Πακιστάν αποτελούν τον έβδομο μεγαλύτερο αριθμό αλλοδαπών εγκληματιών στις φυλακές στην Αγγλία και την Ουαλία, συνολικά σχεδόν το 3% του πληθυσμού των αλλοδαπών παραβατών.

Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Priti Patel χαιρέτισε την εξέλιξη στο Twitter, λέγοντας ότι:

«Είμαι περήφανη που υπέγραψα μια νέα συμφωνία ορόσημο με τους Πακιστανούς φίλους μας για την επιστροφή ξένων εγκληματιών και παραβατών μετανάστευσης από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Πακιστάν. Αυτή η συμφωνία δείχνει το «Νέο Σχέδιο για τη Μετανάστευση» σε δράση και την υλοποίηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης προς τον βρετανικό λαό».



«Δε ζητώ συγγνώμη για την απομάκρυνση επικίνδυνων αλλοδαπών εγκληματιών και παραβατών μετανάστευσης που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο βρετανικός λαός δικαίως έχει απαυδήσει από ανθρώπους που καταχρώνται τους νόμους μας και παίζουν με το σύστημα».

Σε δήλωση της Ύπατης Αρμοστείας του Πακιστάν ανέφερε:

«Η συμφωνία ανανεώνει και επικαιροποιεί, σε διμερές πλαίσιο, μια προηγούμενη συμφωνία μεταξύ του Πακιστάν και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας σχετικά με την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια, η οποία αποφασίστηκε τον Οκτώβριο του 2009. Η διμερής συμφωνία κατέστη αναγκαία λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασίλειου από την Ευρωπαϊκή Ένωση».


Η συμφωνία υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη δέσμευση και των δύο χωρών για την αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης και των σημαντικών απειλών που συνιστά και για τα δύο έθνη. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης συνεχιζόμενες εργασίες για τη βελτίωση και την επέκταση της συνεργασίας Η.Β.-Πακιστάν για την επιβολή του νόμου.

Άσχημα νέα για το Πακιστάν

Αν και το Πακιστάν έχει ζητήσει μια συνθήκη έκδοσης με το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και χρόνια, αυτή η συμφωνία υπολείπεται αυτού. Ορισμένοι δικηγόροι το θεωρούν ως πλήγμα για το Πακιστάν, το οποίο μπορεί τώρα να δει μια εισροή απελαθέντων εγκληματιών από το Ηνωμένο Βασίλειο – ακόμη και εκείνους που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ το Πακιστάν.

«Αυτό είναι ένα πολύ αρνητικό βήμα για το Πακιστάν», είπε στην εφημερίδα Dawn (η Dawn είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη αγγλόφωνη εφημερίδα στο Πακιστάν) ο ειδικός στο μεταναστευτικό δίκαιο Mohammad Amjad.

«Πέρυσι, παρουσιάστηκε στην πακιστανική κυβέρνηση αυτή η συμφωνία και αρνήθηκε να την υπογράψει, γιατί ουσιαστικά θα επιτρέψει την απέλαση σοβαρών εγκληματιών στο Πακιστάν χωρίς ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών. Αυτό θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα για το Πακιστάν».

Ο κ. Amjad ανέφερε την περίπτωση του Sohail Ayaz, ενός καταδικασμένου παιδόφιλου και κακοποιού παιδιών που απελάθηκε στο Πακιστάν από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά εκμεταλλεύτηκε την απουσία μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών και συνέχισε τις εγκληματικές του δραστηριότητες στο Πακιστάν. Το 2019, συνελήφθη για βιασμό και επίθεση σε έως και 30 ανηλίκους, παρά το γεγονός ότι καταδικάστηκε για παρόμοια αδικήματα από βρετανικό δικαστήριο το 2008.

Η συμφωνία με το Πακιστάν φαίνεται παρόμοια με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Αλβανία, τη Σερβία και τη Νιγηρία, όπου σύμφωνα με αυτές οι παράνομοι μετανάστες και οι εγκληματίες θα απομακρυνθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΗΓΗ   lavart.gr